Πρόταση για νέο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άρτα, ώστε να δικαιούνται επιδότησης οι αγρότες της περιοχής

Πρόταση για νέο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άρτα, ώστε να δικαιούνται επιδότησης οι αγρότες της περιοχής μας
Συναντήσεις στην Αθήνα για Αμβρακικό, σχολικές υποδομές και ενεργειακά θέματα
Με την εγκατάσταση
ενός νέου υποσταθμού μέσης και υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην Άρτα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στην περιοχή μας, στους οποίους υπάρχει έλλειψη απαιτούμενου χώρου για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ενδιαφερόμενοι αγρότες, αλλά και ιδιώτες να στερούνται επιδότησης που δικαιούνται, αφού δεν μπορούν να  εγκαταστήσουν νέα φωτοβολταϊκά.
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης βρέθηκε στην Αθήνα για το θέμα και είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Χρήστο Σπίγκο, με τον οποίο συζήτησαν το πρόβλημα που έχει προκύψει, καθώς και την προτεινόμενη λύση του νέου υποσταθμού, προϋπολογισμού σχεδόν 2 εκ. ευρώ, για την εγκατάσταση του οποίου θα αναζητηθεί χρηματοδότηση. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν εκ νέου συναντήσεις με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προωθηθεί η προτεινόμενη λύση. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσιρογιάννης είχε θέσει το θέμα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, σε συνάντηση που είχαν στην Άρτα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, επίκειται να δοθεί επιδότηση μέσα από τα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγρότες, ώστε αυτοί να παράγουν ένα μέρος ή το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. Για να ενταχθεί κάποιος στο μέτρο αυτό και να λάβει την επιδότηση θα πρέπει τα δίκτυα της ΔΕΗ να διαθέτουν περιθώριο στους μετασχηματιστές τους.  Όμως, στην Άρτα δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής να στερούνται την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Άρτας είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αρθεί το συντομότερο αυτή η ανισότητα. Υπενθυμίζεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση (155/2017) με την οποία ζητά άμεση αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος συζήτησε με τον κ. Σπίγκο την πρόταση του Δήμου Αρταίων για δωρεάν ρεύμα για όλους τους Αρτινούς, ως ανταποδοτικό όφελος, από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού στο Πουρνάρι. Η πρόταση αυτή έρχεται ως απόρροια της απόφασης για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους της Τ.Κ. Παντάνασσας του Δήμου Αρταίων, λόγω της ύπαρξης έργου Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή.


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αρταίων συναντήθηκε με μια σειρά φορέων για βασικά θέματα της Άρτας.
Ο κ. Τσιρογιάννης επισκέφθηκε την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) και συζήτησε με τον Πρόεδρο Παναγιώτη Πάντο και το στέλεχος της Μονάδας Κώστα Αρβανίτη, για την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Αρταίων σχετικά με την δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ανάπτυξης για τον Αμβρακικό Κόλπο, με την δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, από πόρους του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων), με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον του Αμβρακικού. Επιπλέον, συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Διευθύνουσα Σύμβουλο των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» (ΚτΥπ) Ιωάννα Κοντούλη σχετικά με την εξεύρεση μόνιμης στέγης για το Μουσικό Σχολείο Άρτας, αλλά και την προμήθεια λυόμενων αιθουσών για την προσωρινή στέγαση του σχολείου. Παράλληλα, συζήτησαν την κατασκευή των 4 Νηπιαγωγείων στο Δήμο Αρταίων, σε  Αγίους Αναργύρους, Καλαμιά, Γραμμενίτσα και Καμπή.
Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλη Τσολακίδη, σχετικά με την πρόθεση του Δήμου για τηλεθέρμανση δημοτικών εγκαταστάσεων από τον Άραχθο ποταμό, καθώς και για διάφορα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]