Υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα από το 2018

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος προγραμματίζει η Ελλάδα από το 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου.

Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν στη EURACTIV, ότι το εν λόγω μέτρο έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα είχε ήδη κοινοποιήσει την απόφασή της στην Κομισιόν στις 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Κύριος στόχος ήταν να διασφαλιστεί, ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται από τα προϊόντα. Σύμφωνα με την Eurostat, το ελληνικό φρέσκο ​​γάλα αποτελεί το τρίτο ακριβότερο στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Κύπρο.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, το γάλα πωλείται ως φρέσκο ​​χωρίς να αναγράφεται η χώρα προέλευσής του», πρόσθεσαν οι πηγές.


Ιταλία: Υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης στα ζυμαρικά και το ρύζι

Την αντίθεση τους στην απόφαση της Ιταλίας να επιβάλλει υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στις συσκευασίες ζυμαρικών και ρυζιού εξέφρασαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώσει το μέτρο.

Οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους 180 ημέρες, για να προσαρμοστούν  στο νέο σύστημα και να επιμεληθούν τις ετικέτες στις συσκευασίες πριν τεθεί σε ισχύ …

Από την πλευρά του, ο υπουργός επεσήμανε, ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη μείωση του χρόνου πληρωμής των αγροτών με μέγιστη διάρκεια τις 60 ημέρες, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει και να προστατεύσει τον τομέα.

Πάντως, η αυξανόμενη τάση επιβολής της αναγραφής της χώρας προέλευσης στις ετικέτες των προϊόντων εξόργισε τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

«Αν η ευρωπαϊκή κοινότητα αρχίσει να επιτρέπει σε χώρες να λάβουν –μεμονωμένα- προστατευτικά μέτρα, τότε κάτι τέτοιο θα σημάνει το τέλος. Ο κατακερματισμός που πρόκειται να δημιουργηθεί από το εγχείρημα αυτό, υπονομεύει πλήρως την ενιαία αγορά», ανέφερε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Zone Europe, Marco Settembri.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]