ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πνευμ.Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών:Καλοκαιρινές δράσεις 2017 Απολογισμός

Καλοκαιρινές δράσεις 2017
Απολογισμός 
Με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου είναι καιρός να κάνουμε και τον απολογισμό για τις δράσεις και εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου και ιδιαιτέρως των νέων θεσμών που από φέτος εγκαινιάσαμε, Το Κάστρο των Παιδιών και το Its Kale Festival, αλλά και τον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου μας
Στόχος και των δύο ήταν να δημιουργήσουμε στοχευμένες και δυναμικές εστίες πολιτισμού.
Πιστέψαμε  ότι ήταν καιρός η πόλη να αποκτήσει έναν καλοκαιρινό πολιτιστικό θεσμό, αντάξιό της.
Έναν θεσμό με συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχο να αποτελέσει μια αφορμή κινητοποίησης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής των πολιτών, αλλά και προσέλκυσης επισκεπτών.
Αλλά και για τους μικρότερους συμπολίτες μας, θελήσαμε να δώσουμε μια ευχάριστη και δημιουργική νότα πολιτισμού και δημιουργίας, αξιοποιώντας το δυναμικό των πολιτιστικών μας τμημάτων.
Παράλληλα με τους δυο αυτούς θεσμούς ένα πλήθος εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κλπ πραγματοποιήθηκε σχεδόν σε όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας.

Το Κάστρο των Παιδιών.
Ο νέος αυτός θεσμός της πόλης συγκέντρωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 120 θέσεις καλύφθηκαν από την πρώτη μέρα, ενώ υπήρξε και λίστα αναμονής για ενδεχόμενες ακυρώσεις.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία για μια ολόκληρη εβδομάδα να συμμετέχουν σε αυτό το πρωτότυπο  «θερινό σχολείο πολιτισμού», με δεκάδες διαφορετικές δράσεις, εργαστήρια, παιχνίδια, αθλοπαιδιές, εικαστικά, χορός, θεατρικό παιχνίδι, φωτογραφία, διατροφή, περιβάλλον, μουσική.
Στελέχη μας από το εικαστικό εργαστήρι, τα ΚΔΑΠ, τη σχολή χορού και όλα τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και δεκάδες εθελοντές, εξασφάλισαν για τα παιδιά ιδανικές συνθήκες.
Καθοριστική βέβαια ήταν η συμβολή του Μουσείου Αργυροτεχνίας που διέθεσε τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του, αλλά και στήριξε τεχνικά και υλικά το σύνολο των δράσεων.
Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την διευθύντρια του Μουσείου κα Αγνή Δρίμτζια και όλο το προσωπικό του Μουσείου για την συμβολή τους.
Παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και τον σεφ Αδάμο Δότσιο για τα εργαστήρια διατροφής που πραγματοποίησαν, όπως επίσης και την Αντιδήμαρχο κα Ελ. Βασιλείου για τα άρτια εργαστήρια για την Ανακύκλωση και το Περιβάλλον.
Τέλος να ευχαριστήσουμε και την μουσικό κα Ελεάνα Βάσιου που συμμετείχε αφιλοκερδώς, έχοντας την ευθύνη συντονισμού και λειτουργίας των εργαστηρίων.
Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Κάστρου των Παιδιών, πέρα από την ικανοποίηση που δημιουργεί για την επιτυχία του, μας γεμίζει και υποχρεώσεις για ακόμα καλύτερο σχεδιασμό το 2018, με δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων παιδιών, με περισσότερες δράσεις κλπ



Its Kale Festival Ιωάννινα 2017
Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό μας για το Its Kale Festival Ιωάννινα 2017 είχαμε αναφέρει ότι «Το κοινό, όπως πάντα θα είναι ο τελικός κριτής της προσπάθειάς μας»
Από την Άνοιξη και μετά στο Πνευματικό Κέντρο εργαστήκαμε για τη δημιουργία ενός εμβληματικού πολιτιστικού θεσμού για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.
Ένα νέο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχο να αποτελεί μια αφορμή κινητοποίησης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής των πολιτών, αλλά και προσέλκυσης επισκεπτών.
Επιλέξαμε εκδηλώσεις και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα μείγμα δικών μας παραγωγών και σημαντικών συμπαραγωγών και μετακλήσεων.
Εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα, η ανταπόκριση του κοινού και ο απόηχος των εκδηλώσεων, δείχνουν ότι το στοίχημα της πόλης, κερδήθηκε.
Μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές παρουσιάστηκαν στο Κάστρο μας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλές χιλιάδες θεατές να τις απολαύσουν.
Εντάξαμε παραγωγές που δεν ήταν προγραμματισμένες να έρθουν στην περιοχή μας, όπως το Piaf, the show, ο Goran Bregovic, ο Ερωτόκριτος της Λυρικής Σκηνής και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Παρουσιάσαμε δικές μας παραγωγές, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο, όπως η Μικρή Νυχτερινή Μουσική από την Συμφωνική μας Ορχήστρα, η Λίμνη των Στεναγμών, ο Haig Yazdjian με τον Δημήτρη Υφαντή, οι C-Drain και η Αλεξάνδρα Γκράβας


Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δημιουργήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ασφαλούς θέασης για τους θεατές, αλλά και σωστές υποδομές υποστήριξης για τους καλλιτέχνες.
Περισσότεροι από 16.000 θεατές παρακολούθησαν τις 9 εκδηλώσεις του Its Kale Festival Ιωάννινα 2017 από τις 3 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2017.
Εκατοντάδες θεατές από την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Its Kale Festival Ιωάννινα 2017, ενώ πάρα πολλές ήταν οι αναφορές στο σύνολο των ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
Επιστέγασμα της αναγνώρισης της σημασίας του νέου θεσμού της πόλης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός κα Λυδία Κονιόρδου το έθεσαν υπό την Αιγίδα τους, συμπεριλαμβάνοντάς το στα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας μας.
Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω την συμβολή του κ. Κωνσταντίνου Σουέρεφ και των εργαζομένων (Αρχιφυλάκων, φυλάκων, Αρχαιολόγων και στελεχών) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί μοιράστηκαν το όραμά μας, αλλά και διευκόλυναν με κάθε τρόπο την ασφαλή υλοποίηση των εκδηλώσεων.
Παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο των αρχών και φορέων της περιοχής που υποστήριξαν και συνέβαλλαν στην υλοποίησή του.
Ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του Its Kale Festival Ιωάννινα 2018, ώστε να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες, ακόμα σημαντικότερες παραστάσεις.
Όπως γνωρίζετε η ταυτότητα ενός τόπου, πέρα από την ιστορία και το σπουδαίο παρελθόν, εμπλουτίζεται και από τους δυναμικούς θεσμούς και διοργανώσεις που διαθέτει και υλοποιεί.
Αυτό είναι πλέον το Its Kale Festival:
 Μέρος της δυναμικής ταυτότητας και σύγχρονης εικόνας των Ιωαννίνων

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στις δημοτικές ενότητες και κοινότητες
Πραγματοποιήσαμε έναν κύκλο εκδηλώσεων στις κοινότητες του Δήμου Ιωαννίνων  από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2017.
Οι εκδηλώσεις είχαν σαν κύριο στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία των πολιτών των περιοχών αυτών και των επισκεπτών τους.
Εκδηλώσεις μουσικής, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου Σκιών για τα παιδιά με κοινό χαρακτηριστικό την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την παράδοση.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους των κοινοτήτων, η τεχνική υποστήριξη και επικοινωνία έγινε από το Πνευματικό κέντρο, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλόγους κλπ
Μουσική
Το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Υφαντή σε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακές, έντεχνες και λαϊκές στιγμές, δημιουργεί βραδιές γεμάτες μουσική, τραγούδι και χορό.
Θέατρο
Παρουσιάσαμε 2 παραστάσεις, την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΙ Οι Έλληνες και την παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος,
Και οι δύο παραστάσεις είχαν τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, γεγονός μου μας γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία.
Θέατρο Σκιών
Ο μοναδικός αυθεντικός συνεχιστής της παράδοσης του Έλληνα Καραγκιόζη, Κώστας Μακρής, παρουσίασε παραστάσεις σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, χρησιμοποιώντας αυθεντικές φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Συνολικά πραγματοποιήσαμε 20 εκδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Δήμου μας, μεταφέροντας το κύμα του πολιτισμού, παντού!
Παράλληλα στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στις εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων που έγιναν στο Νησί Ιωαννίνων, στο θέατρο Φρόντζου της ΕΗΜ, τις εκδηλώσεις στην Κοσμηρά, το Rockfest στην Αγ. Μαρίνα κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]