Με πόση δουλειά αγοράζεις 1 κιλό μοσχάρι στις χώρες του κόσμου;

Με πόση δουλειά αγοράζεις 1 κιλό μοσχάρι στις χώρες του κόσμου;
Τι σημαίνει ακριβό και φθηνό κρέας; Πως η ίδια τιμή στο κρέας για ένα εργαζόμενο σε μια  χώρα μπορεί να είναι πανάκριβη και πάμφθηνη σε μια άλλη χώρα;

Η τιμή που πληρώνουν για το κρέας οι καταναλωτές στην Ελβετία, είναι η υψηλότερη παγκοσμίως. Είναι όμως άλλο πράγμα η τιμή ενός προϊόντος και άλλο πράγμα η δυνατότητα να το αγοράσεις.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει από την πρόσφατη έρευνα της Caterwings, που ερεύνησε την τιμή του κρέατος σε περισσότερες από 50 χώρες του πλανήτη και κατέληξε ότι το ακριβότερο κρέας πωλείται στην Ελβετία, ενώ το φθηνότερο στην Κολομβία. Αν κάποιος επισκεφθεί την Ελβετία πρέπει να ξέρει ότι για μια μερίδα κρέας θα πληρώσει περίπου 141% παραπάνω από τη μέση παγκόσμια τιμή. Η μοσχαρίσια μπριζόλα κοστίζει 54 ευρώ/κιλό στην Ελβετία και 2,67 ευρώ/κιλό στην Κολομβία, η οποία έχει την πιο χαμηλή τιμή κρέατος παγκοσμίως.

Αυτή όμως δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Η έρευνα συγκρίνει το κόστος όλων των βασικών ειδών κρέατος με τον βασικό μισθό που ισχύει σε κάθε χώρα, προκειμένου να βρει μια διεθνή σύγκριση όχι μόνο των τιμών κρέατος, αλλά και της δυνατότητας αγοράς του.

Έτσι, ενώ η Ελβετία είναι πανάκριβη στο κρέας και η δεύτερη πιο ακριβή (μετά το Χονγκ Κονγκ) στο μοσχαρίσιο, ένας ανειδίκευτος εργάτης της χώρας αυτής απαιτείται να δουλέψει 3,1 ώρες για να αγοράσει ένα κιλό μοσχαρίσιας μπριζόλας. Ένας εργάτης στο Χονγκ Κονγκ που αμείβεται με το βασικό μισθό, χρειάζεται 7,5 ώρες δουλειάς για να μπορέσει να απολαύσει την ίδια μπριζόλα.
Αυτή η μέθοδος, να συγκρίνεις την τιμή με τη δυνατότητα αγοράς, αποκαλύπτει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον πλανήτη. Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο φανερό αν πάμε στην Ινδονησία, για παράδειγμα, όπου ένας ανειδίκευτος εργάτης πρέπει να δουλεύει κάτι λιγότερο από 24 ώρες για να αγοράσει μοσχάρι. Αντίστοιχα, ένας ανειδίκευτος εργάτης στη Δανία χρειάζεται μία ώρα δουλειάς.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές στο κρέας χώρες, οι 4 βρίσκονται στην Ασία: Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Με την ίδια λογική, στην Ελλάδα του κατώτατου μισθού των 490 ευρώ (καθαρά), ένας ανειδίκευτος θα πρέπει να δουλεύει περίπου 3 ώρες για να αγοράσει ένα κιλό μοσχάρι. Κάτι σαν Ελβετία δηλαδή, αν και στη χώρα μας οι τιμές στο κρέας είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο…

EEA
Πηγή: meatnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]