Εκδηλώσεις Για Τα 10 Χρόνια Του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα μικρό ευγενικό προς τον άνθρωπο βήμα είναι πολλές φορές το σημαντικότερο και το μεγαλύτερο βήμα για τη ζωή… έτσι ξεκίνησε την πολυετή του διαδρομή το ολοκληρωμένο πια θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα , διατηρώντας  στα χρόνια που πέρασαν ζωντανή την ενέργεια αλλά και την διάθεση του για προσφορά και δημιουργία ενάντια στις εξαρτήσεις  στεγνά , εθελοντικά και δωρεάν .
Πρώτος σταθμός το 2007 όπου με την πολύτιμη και καθοριστική συνεργασία της Νομαρχίας  ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλευτικού κέντρου στο ΚΕΠΑΒΙ , φιλοξενώντας παράλληλα και τις ανάγκες των οικογενειών των εξυπηρετούμενων. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί η πολύτιμη βοήθεια – συνεργασία από τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις όπου  αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή για δημιουργία και έδωσαν τέτοια ώθηση , ώστε η τοπική κοινωνία να γνωρίσει το έργο μας και να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές  συνθήκες γι αυτό που θα ακολουθούσε .
 Απ’  τον Δεκέμβρη του 2008 ξεκίνησε στα Ιωάννινα η λειτουργία της κοινωνικής επανένταξης, με στόχο να υποστηρίξει όσους έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικές κοινότητες. Η έναρξη λειτουργίας της κοινωνικής επανένταξης αποτέλεσε το εφαλτήριο τόσο της προσέλευσης νέων μελών αλλά και της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων συγγενικών προσώπων των οικογενειών των μελών με αποτέλεσμα την δημιουργία των θεραπευτικών ομάδων γονέων,  συντρόφων και αδελφών.
Τον Απρίλιο του 2009 εγκαινιάζεται το κτίριο στην οδό Κοραή για να φιλοξενήσει αρχικά τις διοικητικές υπηρεσίες, τις ομάδες γονέων και τις θεραπευτικές ομάδες της κοινωνικής επανένταξης.
Με αφορμή την προσέλευση νέων μελών από όλες τις περιοχές της Ηπείρου γεννιέται η ανάγκη για τη δημιουργία της τωρινής θεραπευτικής κοινότητας του φορέα . Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένα πλαίσιο θεραπείας, η βραδινή κοινότητα που απευθύνεται σε χρήστες εργαζόμενους και φοιτητές. Μετά τις δουλειές τους τα μέλη όλα μαζί μαζεύονται  στην κοινότητα και δημιουργούν με τη βοήθεια του προσωπικού τον δικό τους δρόμο προς το όνειρο.
Η Βραδινή κοινότητα από το 2010 δίνει τη θέση της στην Ανοιχτή Θεραπευτική κοινότητα. Παράλληλα δημιουργούνται δύο ξενώνες φιλοξενίας , ο ένας για τα μέλη της επανένταξης και ο άλλος για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας όπου έρχονται από άλλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και για εκείνα τα μέλη όπου το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν ήταν πρόσφορο για την προσπάθεια αυτή . Με την κατάλληλη υποστήριξη , φροντίδα αλλά και με την εθελοντική συμμετοχή των γονέων στις ομάδες του προγράμματος της οικογένειας δημιουργούνται οι υγιείς   βάσεις ώστε οι σχέσεις αυτές  να επαναπροσδιορίζονται  και να εναρμονίζονται  μεταξύ τους . Έτσι η αδιαφορία και η τιμωρία δίνουν σιγά – σιγά την θέση τους στο ενδιαφέρον , τον αμοιβαίο σεβασμό , την φροντίδα , την ευθύνη , την αξιοπρέπεια και την αγάπη .
…Όταν ο αγώνας για τη ζωή συναντά το όνειρο , εναρμονίζονται και γίνονται τρυφερή μουσική , όπου γαλήνια αγκαλιάζει τις ψυχές των ανθρώπων και δάκρυα χαράς πλημμυρίζουν τα μάτια , ξεπλένοντας την ασχήμια …
Σημαντικό σημείο της πορείας μας, η πρώτη γιορτή αποφοιτήσεων όλων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, όπου στο θέατρο της ΕΗΜ αποτυπώνεται το βήμα όσων πέρασαν από την εξαθλίωση και την απομόνωση στο όνειρο, την δημιουργία και το δικαίωμα στη ζωή .
Η γιορτή των αποφοιτήσεων αλλά και οι γιορτές των τοπικών ολοκληρώσεων του Προγράμματος έδωσαν το κίνητρο στους ανθρώπους που εργάζονται στο φορέα για συνέχεια με το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη για την εξέλιξη αυτού που δημιουργήθηκε .
Τον Δεκέμβρη του 2012 εγκαινιάζεται η Μονάδα Συμβουλευτικής Υποστήριξης στην Ηγουμενίτσα και ακολούθησαν τον Ιούλιο του 2013  τα εγκαίνια της αντίστοιχης Συμβουλευτικής Μονάδας στην Άρτα .
Τον Ιούλιο του 2013 δημιουργείται το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό κέντρο με στόχο να καλύψει τον πληθυσμό που παρουσιάζει διπλή διάγνωση ( ψυχική νόσο και παράλληλη χρήση ουσιών). Παράλληλα  δημιουργήθηκε η ανάγκη ομάδων υποστήριξης από το αλκοόλ και των ομάδων υποστήριξης ατόμων με προβλήματα ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Ακολούθησαν οι ομάδες υποστήριξης περιστασιακών χρηστών και υποτροπών .
Μελανό σημείο στην πορεία αυτή είναι το σταμάτημα λειτουργίας του Ψυχοδιαγνωστικού κέντρου όπου μέχρι και σήμερα δουλεύει με την αξιέπαινη εθελοντική υποστήριξη των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.
Το αποτέλεσμα όμως σε όλα αυτά τα χρόνια; γονείς 1553, χρήστες 933.
Στο πλαίσιο των δέκα χρόνων το  ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων για να γιορτάσουμε με όλους εσάς που τόσα χρόνια ήσασταν και θα είστε κοντά μας:
• ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ-ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ «20 χρόνια δρόμος» έκθεση φωτογραφίας από τις 21.9.17 – 26.9.17 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στην αίθουσα «Β, Πυρσινέλλας), ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00 – 21.00, καθημερινά και Σαββατοκύριακο Είσοδος Ελεύθερη.
• Ηπειρώτικο γλέντι 22.9.17 στις 19.00  στο ΚΕΠΑΒΙ εκεί όπου ξεκινήσαμε.
• Τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 30.9.17 και 1.10.17, ώρες 10.00 – 13.00 στο «Mini football club» Α&Π Μηλιώνης Ο.Ε στο 4ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών,  με την συμμετοχή των μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και ποδοσφαιρικές ομάδες  φορέων της πόλης.
• Ημερίδα με ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ με  θέμα: «Κοιτώντας κατάματα: Ταινίες από και για το ΚΕΘΕΑ» στις 16.10.97, ώρα 18.00 στα παλιά σφαγεία στην αίθουσα Δημητρίου Χατζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]