Θ. Γιωτίτσας: «ευκαιρία οι 100 δόσεις για όσους χρωστούν στο Δήμο Ιωαννιτών»

Η μηδενική ανοχή στους συστηματικούς κακοπληρωτές έφερε αποτελέσματα
Θ. Γιωτίτσας: «ευκαιρία οι 100 δόσεις για όσους χρωστούν στο Δήμο Ιωαννιτών»
Ως μια μεγάλη και ίσως τελευταία ευκαιρία να ρ
υθμίσουν τα χρέη τους προς το Δήμο, ειδικά οι συστηματικοί κακοπληρωτές, χαρακτήρισε σήμερα με δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, τη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία είναι ήδη σε ισχύ.
Όπως τόνισε, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο Ιωαννιτών να τις ρυθμίσουν απολαμβάνοντας παράλληλα και τις ευεργετικές προβλέψεις που φτάνουν μέχρι και την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων.
Ο κ. Γιωτίτσας μίλησε για ένα «εργαλείο» που έχει στα χέρια του ο Δήμος προκειμένου να καταφέρει να εισπράξει παλιές και νέες οφειλές, κυρίως από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει αρκετά μεγάλα χρέη προς το Δήμο. Μάλιστα, όπως τόνισε, ήδη δυο μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να καλεί και τους υπόλοιπους να πράξουν ανάλογα.
«Θα δείξουμε μηδενική ανοχή και για λόγους ισονομίας αλλά και γιατί η πολιτική μας αυτή τα τελευταία 3 χρόνια έχει αποδώσει ενισχύοντας τη ρευστότητα του Δήμου», είπε ο κ. Γιωτίτσας προσθέτοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προβεί σε μπλοκάρισμα ΑΦΜ αλλά ακόμα και εξώσεις από Δημοτικά ακίνητα όσων συνειδητά δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.
«Με την τακτική μας αυτή ήδη αρκετοί έχουν έρθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα ενώ πριν τρία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου να έφταναν τα 48 εκ. ευρώ σήμερα είναι 40 και μέσω της τελευταίας ρύθμισης θα μειωθούν ακόμα περισσότερο», σημείωσε.
Εξήγησε δε πως από τα 40 εκ. ευρώ τα 10 εκ. αφορούν τη ΔΕΥΑΙ ενώ άλλα 10 εκ. ευρώ περίπου είναι οφειλές από επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα που πλέον δεν υφίστανται κι άρα είναι δύσκολο ως απίθανο να εισπραχτούν.
«Μετά από 3 χρόνια νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο οικονομικής αυτάρκειας σαν Δήμος. Αυτό το πετύχαμε με σκληρή δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Γιωτίτσας κάνοντας γνωστό ότι τα έσοδα του 2017 θα είναι ακόμα περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει για τρίτη συνεχή χρονιά σε μείωση των Δημοτικών τελών.
«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τον προϋπολογισμό του 2018 και το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό που μπορώ να σας ανακοινώσω από σήμερα είναι πως θα υπάρχει μια γενναία μείωση στα τέλη για τις επιχειρήσεις η οποία μάλιστα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο που εκπονούμε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε.

ΔΕΥΑΙ και POS
Ο αντιδήμαρχος στάθηκε επίσης και στη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δήμων και ΔΕΥΑ που δίνει ο νέος νόμος για τις 100 δόσεις, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να προχωρήσει μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ η οποία οφείλει 10 εκ. ευρώ από δάνεια που είχε συνάψει και τα εξυπηρετούσε ο Δήμος.
«Βρισκόμαστε στη φάση καταγραφής των χρεών του Δήμου προς της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός αυτός ο οποίος απαιτεί και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Γιωτίτσας.
Τέλος ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα προμηθευτούν σύντομα μηχανήματα POS ώστε οι δημότες να μπορούν να συναλλάσσονται με αυτές και μέσω καρτών, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους για τις υποχρεώσεις που έχουν προκείμενου να μην τεθούν εκτός ρύθμισης.

Τι προβλέπει ο νόμος
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπά τους σε έως και 100 δόσεις, ενώ οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Συγκεκριμένα:
αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),
αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),
αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),
αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%),
Επίσης, στο νομοσχέδιο καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι ειδικότερες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]