Φλάμπουρα Πρεβέζης:Το Mουσείο Τεχνών και Επιστημών σώθηκε

Γράφει ο Χαράλαμπος Γκούβας
Διευθυντής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών 
Η εξέλιξη της πυρκαϊάς στη θέση Λούτσα - Φλάμπουρα (κτηματολόγιο Νέας Σινώπης, Δήμου Πρέβεζας) τελικά ήταν μεγάλη. ΔΕΝ είναι υπερβολή να πούμε ότι με τον ισχυρό ανατολικό άνεμο που φυσούσε μέχρι αργά το απόγευμα, εάν δεν ήταν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά. Θα είχαν καεί τα Φλάμπουρα, και όλοι οι λόφοι της Χερσονήσου Πρέβεζας. Ήδη αργά το μεσημέρι η φωτιά ετέθη σε έλεγχο (μικροεστίες έκαιγαν στήν επαρχιακή οδό και στά όρια του Μουσείου και σβήστηκαν με επίγεια μέσα) αλλά νέα εστία άνοιξε στό δάσος Αγίου Βαρνάβα στό Λούρο.  Κτιριακώς το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΩΘΗΚΕ!!!.  Τις επόμενες μέρες θα γίνει η ακριβής καταγραφή των ζημιών. Με μιά πρόχειρη δική μου εκτίμηση από απογευματινή επίσκεψη και φωτογράφιση διαπίστωσα της εξής ζημιές:
1. Καμμένη όλη η ζώνη NATURA 2000 δηλαδή το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μεταξύ Λούρου ποταμού και Επαρχιακής Οδού Πρέβεζας Ιωαννίνων
2. Καμμένα πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης παράπλευρα της επαρχιακής οδού ανατολικά και δυτικά
3. Καμμένη η τέως βιοτεχνία μακαρονοποιίας Δημήτριου Παππά, βορείως του Μουσείου.
4. Καμμένη η επιφάνεια χόρτου κατά 70% στό γήπεδο του Μουσείου Τεχνών. ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Ακέραιο. ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΗΠΟΥ: Ακέραια.
5. Καμμένα περίπου περιμετρικά κυπαρίσσια διακόσμησης (τείχος) στο Μουσείο
6. Καμμένα 50-100 μέτρα εναέρων σωλήνων άρδευσης στό Μουσείο
7. Καμμένοι στύλοι ΔΕΗ , ΟΤΕ και καλωδίων. Διακοπή ρεύματος
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους χειριστές χωματουργικών που έκαναν ότι μπορούσαν γιά να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς σε κτίσματα και ιδίως γιατί προστάτεψαν το Μουσείο!!! Θερμά συγχαρητήρια όμως ανήκουν στή διοίκηση της Πυροσβεστικής Πρέβεζας γιατί αντελήφθη αμέσως ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί αυτή η φωτιά με επίγεια μέσα λόγω έλλειψης πρόσβασης και αντίθετου ανέμου (καπνός πάνω στούς πυροσβέστες) και άμεσα ζήτησε αεροσκάφη. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους πιλότους των Καναντέρ,όχι μόνο γιατί ήρθαν γρήγορα, αλλά γιατί έκαναν επιτυχείς ρίψεις με ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ 20-30 μέτρων (τό είδα μπροστά μου) θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!!! Πράγματι είναι θαύμα ότι τα αεροσκάφη ήρθαν πολύ γρήγορα , οι πρώτες ρίψεις έγιναν 11.30 με ώρα έναρξης πυρκαϊάς 10.00 περίπου και πρόλαβαν την επέκταση της φωτιάς δυτικά της επαρχιακής οδού (τελικά επεκτάθηκε σε λίγα στρέμματα δυτικά). Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και στό εξής ο Δήμος Πρέβεζας και η Περιφέρεια Ηπείρου, να διδαχθούν τί πρέπει να γίνει ώστε να αποφύγουμε στό μέλλον ανάλογες καταστροφές (διάνοιξη δρόμων πρόσβασης στόν υγροβιότοπο, καθαρισμός χόρτων, παρατηρητήρια, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]