ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

H Λαϊκη Συσπείρωση Ιωαννίνων για την κατάσταση στη ΔΕ Περάματος σε σχέση με το αποχετευτικό


«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα , είναι κοινωνικό αγαθό»


Μετά τις απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες  και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στους κατοίκους του Περάματος τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τη ΔΕΥΑΙ για την πληρωμή άγνωστων ποσών για τα τέλη σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο φαίνεται ότι αναγκάζεται η ΔΕΥΑΙ και Δημοτική αρχή να ενημερώσουν τους κατοίκους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Πολιτική που στις σημερινές συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και περιορισμού των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής αυξάνει ακόμα περισσότερο η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και η επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και της σημερινής που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική τόσο με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμπράξεις (ΣΔΙΤ), όσο και με τις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν ανταποδοτικά με γνώμονα το κέρδος.
Το νερό και ό,τι σχετίζεται με αυτό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά είναι κοινωνικό αγαθό, που ανήκει σε όλους και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνονται όλα εκείνα τα έργα, όπως είναι και το αποχετευτικό, που θα προστατεύουν  το περιβάλλον και θα διατηρούν καθαρό τον υδροφόρο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, για εμας θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η σύνδεση των παραλίμνιων περιοχών.   Αντίθετα τόσο το νερό όσο και η διαχείρισή του (με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Διαφωνούμε με τη σημερινή διαχείριση του νερού που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν μπορούμε να δεχτούμε τα λαϊκά στρώματα να καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα για να συνδεθούν στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και να πληρώνουν στη συνέχεια δυσβάσταχτα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Συγκεκριμένα στο Πέραμα:
1. Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει πληρώσει τη ΔΕΥΑΙ και έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό ήδη από το 2007-2008 και παρά ταύτα τους ζητείται και να ξαναπληρώσουν τη ΔΕΥΑΙ και να ξαναπροσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά φυσικά ξαναπληρώνοντας και για αυτά. Το ελάχιστο αυταπόδεικτο είναι ότι η ΔΕΥΑΙ δεν έχει στοιχειώδες αρχείο πληρωμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2. Στα έγγραφα που έχουν αποσταλεί δεν αναφέρεται το κόστος σύνδεσης που αντιστοιχεί ανά τ.μ., και όμως στο ίδιο έγγραφο η Δημοτική Αρχή απειλεί με αντίποινα που ξεκινούν από ποινικές κυρώσεις μέχρι διακοπή της υδροδότησης σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν ανταποκριθούν εντός 20 ημερών.
3. η ΔΕΥΑΙ εκδίδει και αποστέλλει ήδη από το Μάρτιο του 2017 λογαριασμούς νερού χρεώνοντας τέλη αποχέτευσης σε σπίτια που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό. Τα τέλη αποχέτευσης ξεπερνούν το 50% του συνολικού λογαριασμού.
4. ο πρώην δήμος Περάματος είναι η πιο επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή του λεκανοπεδίου, δεδομένου ότι σε αυτή είναι εγκατεστημένος ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου αλλά και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Παρά ταύτα δεν έχει δοθεί ποτέ καμία έκπτωση τελών στους κατοίκους της περιοχής, σε αντίθεση με το δήμο Πατρέων που έχει προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση των τελών στις επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές του.  
Είναι καθαρό ότι μέσα στο σημερινό πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ, δεν πρόκειται να διασφαλισθεί μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε η ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Όσο προχωρά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ανταποδοτικότητας δεν πρόκειται να αντιστρέφει η επιδείνωση της κατάστασης του λαού. Για να έχει επομένως ο αγώνας για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, συνέχεια διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να προτάξει την απαίτηση να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε: 
ανάκληση της απόφασης της ΔΕΥΑΙ που αφορά τα τέλη σύνδεσης όπως και όλων των εγγράφων προσκλήσεων σύνδεσης της ΔΕΥΑΙ προς τους κατοίκους του Περάματος 
ακύρωση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ του Περάματος για όλο το 2017 και επανέκδοσή τους χωρίς επιβάρυνση με τέλη αποχέτευσης  
σύνδεση με το αποχετευτικό χωρίς καμία επιβάρυνση για τους κατοίκους. Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (τοπογραφικά κλπ) να γίνουν με ευθύνη και χρέωση της ΔΕΥΑΙ και των υπηρεσιών της και όχι με ευθύνη των κατοίκων.                          
Φθηνό και υγιεινό νερό για το λαό..
Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και μισθοδοσία με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό.
Καμιά ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και την διαχείριση του . Όχι στην λογική της ανταποδοτικότητας γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στις διακοπές νερού σε ευπαθείς ομάδες.                                                                                     
Αποκλειστικά Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων, από κάθε είδους απόβλητα και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.
Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και να είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς, του εκμεταλλευτικού συστήματος, που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]