ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πώς θα αποτρέψετε την «πολυφαγία» στο παιδί

Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι συγκεκριμένη κάθε μέρα και να λαμβάνει χώρα στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
Όταν το παιδί δε συγκεντρώνεται στο φαγητό του αλλά σε κάτι άλλο που μπορεί να κάνει παράλληλα, ασυναίσθητα καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, ενώ δεν εκτιμά και αυτό που τρώει.
Όσο θέλει!
Μη λέτε ποτέ στο παιδί «άδειασε το πιάτο σου!». Μην το πιέζετε να φάει. Το παιδί μπορεί από μόνο του να ρυθμίσει πόσο θα φάει όταν πεινάει πραγματικά.
Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για επιβράβευση
Μην μαθαίνετε, δηλαδή, στα παιδιά να τρώνε ακόμα κι αν δεν πεινούν.
Γίνετε καλό παράδειγμα προς μίμηση
Αν το παιδί σας βλέπει να κουλουριάζεστε μπροστά στην τηλεόραση με μία σακούλα πατατάκια, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει και εκείνο το ίδιο.
Επιτρέψτε τα «γλυκά κεράσματα» (μία στο τόσο)
Αν το παιδί λαχταρίσει ένα παγωτό, μην του πείτε όχι. Πάρτε του, όμως, ένα χωνάκι με μία μικρή μπαλίτσα –όχι με τέσσερις!
Γλυκά με μέτρο
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν γλυκά στο σπίτι, σε μόνιμη βάση. Μπορείτε να έχετε γλυκά όταν υπάρχει κάποια γιορτή, ενώ όταν το παιδί θέλει να φάει κάτι γλυκό μπορείτε να του προσφέρετε ένα αγαπημένο του φρούτο.
Ρυθμίζετε τον όγκο
Μην προσφέρετε στο παιδί μεγάλη ποσότητα κρέατος για να χορτάσει στο γεύμα του. Προτιμήστε ένα πιο μικρό κομμάτι κρέας, δίπλα σε λαχανικά ή άλλα συνοδευτικά.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά
Πραγματικά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο παιδί, πέρα από κενές θερμίδες, ενώ παράλληλα καταστρέφουν τα δόντια. Μαζί με το φαγητό, προτιμήστε να προσφέρετε νερό ή χυμό.
Ευχαριστούμε τον κ. Διαγόρα Ζαργάνη, Παιδίατρο, Διευθυντή Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, για την επιστημονική επιμέλεια.
 stogiatro.gr
ΠΗΓΗ. iatrikokentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]