ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ: Φωτογραφίες της μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος από τον μοναχό Γαβριήλ

Μια ιδιαίτερη και σημαντική έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας  «Ἄθως ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ» του Αγιορείτη μοναχού Γαβριήλ, μέλους της Μοναστικής Αδελφότητoς της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το  περασμένο Σάββατο 29 Ιουλίου, παρουσία πλήθους επισκεπτών, ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, μέλη της διοίκησης του Ριζαρείου Ιδρύματος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αρβανίτης, εκπρόσωποι φορέων, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Τάκη Αναγνωστόπουλου.



Ο μοναχός Γαβριήλ δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στα εγκαίνια. Τον εκπροσώπησε ο Γιαννιώτης φίλος του, επίσης φωτογράφος, Αιμίλιος Νέος ο οποίος και ανέγνωσε σχετική επιστολή του.

Εκ μέρους του Ριζαρείου Ιδρύματος το μέλος του Συμβουλίου του και πρώην πρύτανης Χρήστος Μασσαλάς, προλόγισε την έκθεση, σημειώνοντας ότι «Η φωτογραφία είναι παγωμένο παρελθόν, η ίδια η μνήμη τυπωμένη στο χαρτί».



Τόνισε ότι «το Ριζάρειο Ίδρυμα ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου προέδρου Άγγελου Κίτσου σας δίνει σήμερα την ευκαιρία να περπατήσετε νοερά στο παγωμένο παρελθόν του Αγίου Όρους με οδηγό τον φακό του Αγιορείτη μοναχού Γαβριήλ».

Το Άγιον Όρος, είπε ο κ. Μασσαλάς, είναι τόπος εσωτερικής πνευματικής ζωής, ο μοναχός επιλέγει την αφάνεια, την ασημότητα, τις δυσκολίες, την ησυχία. Μέθεξη με το Θεό, συνομιλία με τον συνάνθρωπο, διάλογο με τη φύση.

«Οι φωτογραφίες του μοναχού Γαβριήλ αιχμαλωτίζουν το χρόνο και αποτυπώνουν με ευαισθησία και σεβασμό στιγμές του Αγιορείτικου βίου, καθημερινές ασχολίες, αγροτικές εργασίες, θρησκευτικές τελετές, συναντήσεις. Αναδεικνύουν μια πτυχή του χρόνου όπου το Άγιο Όρος έχει διαφορετική διάσταση και επιτυγχάνουν έναν ιδιότυπο συγκερασμό ιμπρεσιονιστικής και ρεαλιστικής υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Μασσαλάς και αναφέρθηκε   στα 174 χρόνια του Ριζαρείου Ιδρύματος με προσφορά έργου συμβατού με τις αρχές των διαθετών-ευεργετών Αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.

«Εκείνο που περιμένουμε από κάθε μορφής πολιτειακές εξουσίες είναι να σεβαστούν την ιστορία του, τον αγώνα των ανθρώπων του, ώστε να συνεχίσει τη δράση του για να βρουν ανάπαυση οι ψυχές των ευεργετών», κατέληξε ο κ. Μασσαλάς.


Μιλώντας εκ μέρους του μοναχού Γαβριήλ ο φίλος του επί 18 χρόνια και φωτογράφος Αιμίλιος Νέος, αναφέρθηκε στις πολλές επισκέψεις του στο Άγιο Όρος και στις φωτογραφικές τους περιοδείες στην μοναστική πολιτεία και όσα αποκόμισε από αυτή την επαφή. «Ο μοναχός ανήκει σε έναν άλλο κόσμο, αφάνεια και προσευχή, βλέπουμε τα έργα του και αισθανόμαστε τον ίδιο μέσω των φωτογραφιών του», τόνισε ο  κ. Νέος συνεχάρη τη Ριζάρειο για την πρωτοβουλία φιλοξενίας της έκθεσης.

Στην επιστολή του μοναχού Γαβριήλ που ανέγνωσε ο κ. Νέος αναφέρεται ότι η εγκατάσταση του στο Άγιο Όρος έγινε τον Φεβρουάριο του 1975 στη μονή Φιλοθέου. Περιγράφει το πώς απέκτησε το 1982 την πρώτη φωτογραφική μηχανή. Ασχολούμενος με την ξυλογλυπτική εκκλησιαστική τέχνη, υπήρξε η ανάγκη να αποτυπωθούν τα έργα αυτά, για τη δημιουργία ενός αρχείου και στην πορεία και μέχρι σήμερα είδε την μοναστική ζωή μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Ο ίδιος ο μοναχός Γαβριήλ τονίζει: «Συλλογιέμαι πως όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη πολυσύνθετη εικόνα. Ένα ψηφιδωτό απειράριθμων ετερόκλητων και αεικίνητων ψηφίδων που αενάως ανασυνθέτουν εικόνες και γεγονότα, σαν κύτταρα ενός γιγάντιου οργανισμού που πορεύεται την εσχατολογική του πορεία. Καταγράφω εικόνες άλλων, καθώς οι πορείες μας συναντώνται εν χρόνω στον χώρο».



Ακολούθησε ξενάγηση των πολυάριθμων επισκεπτών στους δυο ορόφους του Εκθεσιακού Κέντρου όπου εκτίθενται δεκάδες φωτογραφίες.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 09:00-16:00 (καθημερινά), τηλ. 26530 71573.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]