ΙΟΒΕ: Σημαντική η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος φθάνοντας στις 98,2 (από 94) μονάδες, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στις κατασκευές, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές θετικές ή αρνητικές διακυμάνσεις, ανάλογα και με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση μέρους της δόσης της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους εταίρους, και η ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις, συντελούν στη σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Στην πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πως συνδέεται και με τη δυναμική του τουρισμού από το εξωτερικό, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας, λόγω και της ταχύτερης μεγέθυνσης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους. Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από την άλλη, είναι αποτέλεσμα κυρίως λιγότερο αρνητικών προβλέψεων για την ανεργία στο επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται να διαμορφώνονται συνθήκες κανονικότητας στην εικόνα της οικονομίας, με σχετική ενίσχυση και των επενδύσεων. Όπως παρατηρείται και συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάθε εξέλιξη που μειώνει την πιθανότητα άμεσου εκτροχιασμού της οικονομίας, μειώνει την απαισιοδοξία των νοικοκυριών, έστω και βραχυπρόθεσμα.
Συνολικά, η εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος προοιωνίζεται θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναλυτικότερα:
• στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μεταβάλλεται ελαφρώς θετικά
• στις κατασκευές, κυρίως οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και λιγότερο οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση μεταβάλλονται θετικά
• στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να κινούνται ελαφρώς ανοδικά
• στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της περιορίζονται
• στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ, σταθερότητα στην Ευρωζώνη
Μετά την αισθητή άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο σε ΕΕ και Ευρωζώνη, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, τον Ιούλιο το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται στην ΕΕ (+0,8), φθάνοντας στις 112,1 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητο (+0,1), στις 111,2 μονάδες.
Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,8) και τις Υπηρεσίες (+0,8), αντισταθμίζεται από την ελαφρά επιδείνωση του κλίματος στο Λιανικό εμπόριο (-0,4) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,4). Στη Βιομηχανία (+0,0), ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στην Γερμανία (+0,6) και οριακά στην Ολλανδία (+0,3), αλλά επιδεινώθηκε στην Ιταλία (-0,6), την Γαλλία (-0,7) και την Ισπανία (-1). Η άνοδος του κλίματος σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται επί της ουσίας στην εντονότερη βελτίωση των προσδοκιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (+3,9), αφού στην Πολωνία καταγράφεται οριακή επιδείνωση (-0,5). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν άνοδο στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο και πτώση στις Κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]