Οι Σαρακατσαναίοι αντάμωσαν στον Γυφτόκαμπο

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους στον μαγευτικό Γυφτόκαμπο Ζαγορίου ήταν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι, το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου.

Η συμμετοχή τους, στο  38ο αντάμωμα που οργάνωσε η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ήταν μεγάλη για άλλη μια  χρονιά, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη τους για την παράδοση που τους συνοδεύει, τα ήθη και έθιμα τους και τις στενές σχέσεις που διατηρούν.
Ο υπαίθριος μουσειακός χώρος «Σαρακατσιάνικη στάνη» και η γύρω περιοχή κατακλύστηκε από τις οικογένειες που κατέφθασαν εκεί από όλη την Ήπειρο και άλλες περιοχές της χώρας και φυσικά από το Ζαγόρι.

Το  βράδυ της Παρασκευής στήθηκε σαρακατσιάνικο γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα του ανταμώματος, το Σάββατο, το πρόγραμμα περιελάμβανε εσπερινό στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη.

Δίπλα από αυτό οργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ηπειρωτών Αθηνών.

Μετά το καλωσόρισμα, τα τραγούδια και την παρουσίαση των χορευτικών ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.
Στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης και οι τραγουδιστές Στ. Μπόνιας. Ν. Γιαννακός, Θεόδωρος Ράπτης, Νίκος Λαδιάς, Κ. Γαρέφης.


Το αντάμωμα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, η αντιδήμαρχος Ζαγορίου Αγγελική Ράπτη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Απόστολος Καραγκούνης κ.α.

 Το καλωσόρισμα του προέδρου της Αδελφότητας

Τους επισήμους και όλους τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου Βαγγέλης Γιαννακός ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη της οικονομικής στήριξης για να διατηρηθεί η «Σαρακατσιάνικη στάνη» και να οργανωθούν εκδηλώσεις:

«… Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, διότι στο αντάμωμα αυτό, το οποίο είναι η σημαντικότερη εκδήλωση της Αδελφότητας, μας δίνεται η ευκαιρία, όπως και σε κάθε αντάμωμα, εμείς οι παλιότεροι να θυμούμαστε στιγμιότυπα από την παράδοσή μας, αλλά και οι νεότεροι να μαθαίνουν, κατά το δυνατόν, τις παραδόσεις των προγόνων τους και την ιστορία τους.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω ότι, για να μπορούμε να συνεχίζουμε την ωραία αυτή εκδήλωση, όπως και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, και να συντηρούμε τον υπέροχο αυτό χώρο της στάνης, χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων, κάτι το οποίο έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Γι΄ αυτό κάνω έκκληση σε όλους. Βοηθήστε όλοι την αδελφότητα οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε.

Η Αδελφότητα είναι το σπίτι όλων μας, στη Διεύθυνση Δεσποτάτου Ηπείρου 30, και είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ. Σας περιμένουμε όλους…».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ζαγορίου

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο Γυφτόκαμπος- τον οποίο χαρακτήρισε ως καύχημα της περιοχής-  με την «Σαρακατσιάνικη στάνη» επισκέψιμος χώρος από σχολεία, άλλους φορείς, οργανωμένους εκδρομείς, σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος σημείωσε: «Σας συγχαίρω όλους για τη διατήρηση της μνήμης, των ηθών και εθίμων και κύρια για αυτό που έχετε μεταξύ σας και έχει ανάγκη ο τόπος στις μέρες μας, την  αλληλεγγύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]