ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σφίγγει η μέγγενη των κατασχέσεων – Πως να “χτίσετε” το ακατάσχετο!

Όλο και δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα στην αγορά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που λυγίζουν από το βάρος των χρεών. Τώρα που τα κατασχετήρια από την Εφορία (ΑΑΔΕ) και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΚΕΑΟ), στέλνονται χίλια- χίλια κάθε μέρα στις τράπεζες, για παλιές και νέες οφειλές, θεωρείται αδιανόητο, να υπάρχει οφειλέτης που δεν έχει δηλώσει έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, για να προστατευτεί. Με τον λογαριασμό αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν να γλυτώσουν από τις κατασχέσεις ποσά έως και 1.250 ευρώ, εξασφαλίζοντας στον καταθέτη ότι ακόμα και αν πέφτουν “βροχή” οι διαταγές κατάσχεσης, τόσο εκείνος, όσο και η οικογένειά του θα έχουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Πως Θωρακίζουμε τον λογαριασμό μας απέναντι στις κατασχέσεις

Το να φτιάξεις έναν ακατάσχετο λογαριασμό, δεν είναι δύσκολο, το “κακό” είναι ότι ο καθένας μας δικαιούται μόνο έναν, σε μία τράπεζα και όχι έναν για κάθε τράπεζα με την όποια συναλλασσόμαστε. Η αρχή για τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού για το ακατάσχετο (1250 ΕΥΡΩ) γίνεται ηλεκτρονικά με τους λογαριασμούς TAXISNET του φορολογούμενου. Η νέα διαδικασία μέσω του aade.gr (το νέο site της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) όπως περιγράφεται από την αρμόδια υπηρεσία, είναι ως εξής:

Μπορείτε να υποβάλετε δήλωση μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού (1250 ΕΥΡΩ) βάσει του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α/7.4.2014). Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τα βήματα είναι, μόνο τρία. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα, συμπληρώνετε το IBAN του λογαριασμού σας, επιλέγεται το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης και τέλος πατάτε «αποθήκευση» και αυτό ήταν όλο. Όμως θέλει προσοχή, καθώς για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης / δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025). H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα.

Αντίθετα, για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί, δεν απαιτείται προσκόμιση του αποδεικτικού γνωστοποίησης στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα και ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης του από την εφαρμογή. Τα παραπάνω είναι όπως ισχύουν από το νόμο και περιγράφονται στις διατάξεις ΠΟΛ.1182/25-07-2014 και ΠΟΛ. 1222/06-10-2015.

Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν δηλώσεις και αιτήσεις μέσω ίντερνετ, καλό θα ήταν να απευθυνθύτε σε έναν λογιστή ή στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε για βοήθεια. Για όσους θέλουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, η ιστοσελίδα, είναι αυτή “https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/index.jsp

Οι οφειλές που “πνίγουν” την αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συντιπτική πλειονότητα των οφειλετών στην εφορία είναι μικρό- οφειλέτες που χρωστούν έως 500 ευρώ. Αν και ο νόμος τους προστατεύει από κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, υπάρχει η δυνατότητα από την ΑΑΔΕ, να προχωρήσουν οι εφορίες σε κατασχέσεις “εις χείρας τρίτων”, που σημαίνει να πάρουν τα λεφτά, πριν καν φτάσουν στα χέρια σας. Δηλαδή, από το λογιστήριο της εταιρίας που εργάζεστε ή το ενοίκιο από τον ενοικιαστή σας. Το καλό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι προς το παρόν από την ΑΑΔΕ δεν υπάρχει η βούληση για τέτοια εξόντωση των οφειλετών, αν και έχουν το δικαίωμα από τον νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν γίνει γνωστές, η ΑΑΔΕ έχει δώσει άτυπες οδηγίες στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για ποσά κάτω των 500 ευρώ.

Ο χάρτης των οφειλών

Η άτυπη “ασυλία” για τις μικροοφειλές είναι πολύ καλή για τους περισσότερους οφειλέτες, καθώς σχεδόν το 60% έχει χρέη κάτω από 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, έως 500 ευρώ χρωστούν 2.388.899 φορολογούμενοι, από 501 έως 10.000 ευρώ 1.646.953, από 10.000 έως 100.000 είναι 238.845 φορολογούμενοι, από 100.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ είναι 32.330, από 1,5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ είναι 4.426 φορολογούμενοι, από 10 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ οι οφειλέτες είναι 1.056 και τέλος τα “μεγαλύτερα ψάρια” στην λίμνη των χρεών είναι οι 69 φορολογούμενοι που χρωστούν από 100 εκατ. ευρώ και πάνω.
πηγη kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]