Απο το Πολιτιστικό Διήμερο ..στη Γέφυρα της Πλάκας

Η ομιλία-χαιρετισμός του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μαίρης Καραγιώργου, τη Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, στην Γέφυρα της Πλάκας, στο πολιτιστικό 2ήμερο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Τζπυμερκιωτών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης της και για να εκφράσει προς την Πολιτεία το αίτημα όλων των Ηπειρωτών, για την έγκαιρη αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.Η ομιλία-χαιρετισμός του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μαίρης Καραγιώργου, τη Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, στην Γέφυρα της Πλάκας, στο πολιτιστικό 2ήμερο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Τζπυμερκιωτών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης της και για να εκφράσει προς την Πολιτεία το αίτημα όλων των Ηπειρωτών, για την έγκαιρη αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.

Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισες και συμπατριώτες
Φίλες και φίλοι
Σας μεταφέρω τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Προέδρου Γιώργου Δόση και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν μπόρεσε λόγω υποχρεώσεων να είναι μαζί μας σήμερα.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών για την πρόσκληση να παρευρεθούμε σήμερα στη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση που γίνεται εδώ, στον Άραχθο και στο χώρο του γεφυριού της Πλάκας αλλά και για το ίδιο το γεφύρι της Πλάκας και την αναστήλωση του.
Το γεφύρι που ως γνωστό κατέρρευσε την πρώτη του Φλεβάρη του 2015 και με συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών ,Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Υποδομών, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και των συμπατριωτών μας Τζουμερκιωτών, φθάσαμε στο παρά πέντε της αναστήλωσης και πιστεύουμε, ευελπιστούμε και ελπίζουμε ότι, τον επόμενο χρόνο σαν σήμερα, θα το καμαρώνουμε να στέκει εκεί αγέρωχο και περήφανο όπως και πριν!
Και με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα πέτρινα γεφύρια, που κατασκευάσθηκαν να ενώνουν τις όχθες των ποταμών για την επικοινωνία των κατοίκων και των ταξιδευτών, κοσμήματα των πρωτομαστόρων και των μαστόρων των Τζουμέρκων και των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας, κυρίως,του 18ου και 19ου αιώνα ,αριστουργήματα που προκαλούν τον θαυμασμό των τουριστών και επισκεπτών της Ηπείρου, υπάρχουν πάρα πολλά, δεκάδες στην Ήπειρο, είναι μνημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση, επειδή δεν συντηρούνται και επισημαίνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στις υπηρεσίες του, ότι πρέπει να τα προστατεύσουν, γιατί είναι καλύτερο να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε και αυτό το γεφύρι αποτελεί τρανή απόδειξη.
Και επίσης για ένα γεφύρι που έπεσε εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια στον Αχελώο, κατά την διάρκεια του αδελφοκτόνου εμφύλιου πολέμου, η « Γέφυρα Κοράκου» και για την οποία έδειξε κάποιο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το γεφύρι είναι ιστορικό και αξίζει, να εξετάσουμε και να δρομολογήσουμε τη δυνατότητα της αναστήλωσης του.
Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με ''κεφαλοδεσίματα'' στις προγραμματικές συμβάσεις και τα κάθε είδους προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν και το ιστορικό εμβληματικό και μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το Γεφύρι της Πλάκας, να στέκεται αγέρωχο στη θέση όπως κατά το παρελθόν, αλλά και καλύτερα από πριν, και εμείς να καμαρώνουμε και να είμαστε υπερήφανοι.
Εμείς ελπίζουμε, περιμένουμε, και επαγρυπνούμε.
Καλό καλοκαίρι και καλή διασκέδαση σε όλους.
Μαίρη Καραγιώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]