Α. Γεωργιάδης: Μέγιστος κίνδυνος για το Ε. Ντυνάν η συζήτηση για το «ξεπούλημά» του

Ως «μέγιστο κίνδυνο για το νοσοκομείο» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, «όλη αυτή τη συζήτηση για το ‘ξεπούλημα’ του Ντυνάν», καθώς, όπως εξήγησε, «η τράπεζα προσπαθεί να το πουλήσει 60 εκατ. το ελάχιστο και δεν βρίσκει. Συνεπώς εάν μείνει στην κοινή γνώμη ότι τα 115 εκατ. ήταν ξεπούλημα -το οποίο εγώ το θεωρώ αστρονομικό ποσό για την αγορά του νοσοκομείου-, κανένας τραπεζικός δεν θα βάλει την υπογραφή του για να το πουλήσει λιγότερα και έτσι το νοσοκομείο θα κλείσει, και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους για τις δικές μας πολιτικές αψιμαχίες».
Κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο Ά. Γεωργιάδης σημείωσε πως «ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν κάτι σαν αυτοκράτορας στο 'Ερρίκος Ντυνάν' και είχε δημιουργήσει ένα καθεστώς το οποίο ήταν φαύλο». Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του, αναφερόμενος στην αντικατάσταση του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν επί ημερών του, ότι «είναι περήφανος που επί ημερών του έδιωξε τον Ανδρέα Μαρτίνη». «Το να κατηγορείτε τον υπουργό Yγείας που ξήλωσε τον Μαρτίνη ότι ανέχτηκε το καθεστώς Μαρτίνη είναι οξύμωρο» είπε, απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας που τον κατηγόρησαν ότι «ανέχτηκε», ως υπουργός, ρουσφέτια, δωρεάν νοσήλια, εκπτώσεις και άλλες «κολάσιμες πράξεις».
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην περίοδο Λοβέρδου, υποστήριξε εκ νέου ότι «σωστά έβγαλε τα τρία μέλη από το ΔΣ του Ντυνάν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους καθώς το καθεστώς Μαρτίνη δεν τους το επέτρεπε».
Δήλωσε επίσης ότι δεν σημαίνει πως επειδή «ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν φαύλος, όποιος συνεργαζόταν με το Ερρίκος Ντυνάν ήταν φαύλος» και επανέλαβε ότι «επί ημερών του είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τα 70 εκατ. που προέκυπταν από τα δωρεάν νοσήλια, τις εκπτώσεις και τις λοιπές διευκολύνσεις Μαρτίνη για να κάνει το καλό ή δημόσιες σχέσεις».
Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, «οι υπουργοί δεν ήξεραν για τις πράξεις του Μαρτίνη» γιατί το υπουργείο Υγείας και ο εκάστοτε υπουργός και δεν είχαν αρμοδιότητα για τα παραπάνω πεπραγμένα στο Ντυνάν. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «εάν ο κ. Μαρτίνης δεν ήθελε να παραιτηθεί, κανείς υπουργός δεν θα μπορούσε να το κάνει αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο ίδιος του ζήτησε να παραιτηθεί» και δήλωσε υπερήφανος που «κατάφερε κάτι που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενοι υπουργοί να κάνουν το Μαρτίνη παραιτηθεί». Επίσης υποστήριξε ότι «από αυτή την επιστολή που έστειλε στον Ανδρέα Μαρτίνη ξεκίνησε η διάσωση του νοσοκομείου και γι’ αυτό είναι πολύ υπερήφανος».
Στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησαν για αλαζονεία, και στις αιτιάσεις του ότι προτίμησε «την πώληση του νοσοκομείου από το να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης», ο Α. Γεωργιάδης απάντησε ότι «επί Μαρτίνη δεν μπορούσε να βρεθεί καμία λύση εξυγίανσης».
Ερωτηθείς για τον κοινωφελή χαρακτήρα του ιδρύματος βάση νόμου, σημείωσε ότι «ουδέποτε το Ερρίκος Ντυνάν τήρησε τον κοινωφελή του χαρακτήρα». Ερωτηθείς, δε, «αν έγινε νόμιμα ο πλειστηριασμός» υπογράμμισε ότι «αν κάτι έχει εκπλειστηριαστεί παράνομα θα το βρει η δικαιοσύνη και αν στο μέλλον κρίνει ότι κακώς έγινε αυτός ο πλειστηριασμός, θα δοθεί πίσω το ακίνητο από την τράπεζα». Επίσης τόνισε ο πλειστηριασμός έγινε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ρώτησε τον Άδωνι Γεωργιάδη «εάν πέτυχε η απόφαση του υπουργού Λοβέρδου να ορίσει τρία μέλη στο ΔΣ του Ντυνάν», για να λάβει την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν πέτυχε, γιατί ο κ. Μαρτίνης ήλεγχε την πλειοψηφία του ΔΣ ως εκ τούτου είχε την παντοδυναμία του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν, αφού είχε φροντίσει να έχει την συντριπτική πλειοψηφία του Ερυθρού Σταυρού και του Ντυνάν». «Ο Μαρτίνης ήταν κάτι σαν αυτοκράτορας στο Ερρίκος Ντυνάν» δήλωσε κατηγορηματικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ «εάν η απόφαση του ως υπουργού Υγείας να ορίσει το ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού σήμαινε ότι και το νοσοκομείο ήταν ιδιωτικό». Σε αυτό ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι η δικαιοσύνη έκρινε ότι «ο υπουργός και η κυβέρνηση είχαν έννομο συμφέρον να παρέμβουν για να σωθεί το νοσοκομείο». Ερωτηθείς από την κ. Καββαδία γιατί επί των ημερών του δεν διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος ποτέ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλοι οι προηγούμενοι εμού προσπάθησαν να ελέγξουν τον Μαρτίνη. Γιατί κατάφερα εγώ να τον διώξω; Γιατί είχα στα χέρια μου τη βόμβα. Την τράπεζα. Χωρίς την απειλή της τράπεζας δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα».
Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδα, με τον κ. Γεωργιάδη να τον κατηγορεί ότι τοποθετήθηκε «υπέρ συμφερόντων του Μετροπόλιταν» επειδή ο κ. Μάρδας τον ρώτησε γιατί «δεν έκαναν διαπραγμάτευση για τα χρέη του Ντυνάν ώστε να μην το πάρει η τράπεζα αλλά κάποιο άλλο νοσοκομείο π.χ. το Μετροπόλιταν που είχε ενδιαφερθεί». Ο κ. Μάρδας αντέδρασε κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι σκοπίμως παραποίησε την ερώτησή του.
Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλου «εάν οι υπουργοί κατά καιρούς ενώ έβλεπαν ότι το Ντυνάν βουλιάζει στα χρέη δεν έκαναν τίποτα» ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών γιατί τη βούληση των δωρητών την υποθήκευσαν όσοι χειρίστηκαν έτσι τα χρήματα». Υπογράμμισε ότι, επί ημερών του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε κυβερνητική παρέμβαση μη μπορώντας άλλο να ανεχθεί τον Ανδρέα Μαρτίνη και τα πεπραγμένα του.
«Η ελίτ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξυπηρετήθηκαν πολλαπλά από τη λειτουργία του Ερρίκος Ντυνάν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε, ενώπιον της επιτροπής, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάξει, ξανά, το Ντυνάν στον κοινωφελή του χαρακτήρα και θα το κάνει δημόσιο νοσοκομείο». Στην τοποθέτηση αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «εξαιτίας της δικής του πολιτική εξυπηρετείται και αυτό το σχέδιο, να πάει στο δημόσιο το Ντυνάν» εξηγώντας ότι αν αυτό γινόταν στο παρελθόν «όλα τα χρέη του νοσοκομείου θα τα φορτωνόταν το δημόσιο, κάτι το οποίο δεν θα γίνει τώρα γιατί τα χρέη τα πήρε η 'Ημιθέα' που αγόρασε το Ντυνάν».
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα αγόραζε το Ντυνάν αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί από το Δημόσιο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «όχι» γιατί θα προτιμούσε να δώσει τα χρήματα αυτά στους μισθούς και στις συντάξεις.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε αναφερόμενος στον σημερινό υπουργό Υγείας ότι ο κ. Ξανθός ήξερε πολύ καλά τα θέματα του Ερρίκος Ντυνάν, ακόμα και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ως επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και γνώριζε, όπως προκύπτει από όλες του τις παρεμβάσεις (ερωτήσεις στο κοινοβούλιο κ.α.), ότι το «Ερρίκος Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο».
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ΝΔ Γιώργος Βλάχος εκδήλωσαν την άποψη ότι «η υποκρισία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο θέμα του Ερρίκος Ντυνάν δεν έχει όρια».
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης υποστήριξε ότι «ένα κρίσιμο θέμα παραμένει στο σκοτάδι και είναι το θέμα της προέλευσης των χρημάτων που αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση του νοσοκομείου». Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη «η γενική εικόνα που έχει δοθεί, ως σήμερα, στην επιτροπή είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανέγερσης προκύπτει από διάθεση χρηματοοικονομικών πόρων του Ερυθρού Σταυρού, από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιέλθει ως κοινωφελές δωρεές και ένα μέρος από τραπεζικά διαθέσιμα» αλλά, όπως υποστήριξε, στην αναλυτική έκθεση δεν γίνεται λόγος για την προέλευση των κεφαλαίων. Ως εκ τούτου δήλωσε ότι «αυτό το κρίσιμο θέμα παραμένει στο σκοτάδι ή μάλλον στο ημίφως».
Έκανε δε γνωστό ότι «η διοίκηση του ΚΙΕΝ δεν βοηθά είτε από αδυναμία είτε από σκοπιμότητα την επιτροπή να αποκτήσει σαφή εικόνα στο συγκεκριμένο θέμα». Τέλος, γνωστοποίησε στο σώμα ότι πρέπει να εξετάσουν την προσφυγή στα αρχεία της ‘Ημιθέα’ για να φωτίσουν από την πτυχή.
Με την κατάθεσή του Άδωνι Γεωργιάδη, έκλεισε σήμερα τις εργασίες της για τον μήνα Αύγουστο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]