Αύξηση επισκεψιμότητας, εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια στο Ζαγόρι

Συνέντευξη του Δημάρχου στην ΕΡΤ Ιωαννίνων
Στην σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας με μεγάλη επιστροφή των αποδήμων και έλευση πολλών Ελλήνων και ξένων τουριστών στο Ζαγόρι, στις πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού και βέβαια στα παραδοσιακά πανηγύρια που έχουν ιδιαίτερο χρώμα και μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ  Ιωαννίνων.

Ο κ. Σπύρου ήταν καλεσμένος στο στούντιο στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σ. Αργύρη και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί κυρίως σε αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας την μεγάλη και διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται από τους επαγγελματίες του τουρισμού με την αρωγή του Δήμου, για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος όλο το χρόνο προς τα πανέμορφα χωριά και τοπία του Ζαγορίου.

Αυτός ο στόχος φαίνεται ότι επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόσθεσε  ότι η προσπάθεια δεν σταματά και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες, μέσω της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και του Δικτύου Αριστείας-ΖΕΝ, έχουν αντιληφθεί ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες και οι ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς φαινόμενα κερδοσκοπίας του παρελθόντος, συμβάλλουν στην έλευση των επισκεπτών.

Σημαντικότατο ρόλο, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Ζαγορίου,  στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ζαγόρι, όπως παλιότερα με την Εγνατία από τη Βόρεια Ελλάδα,  έπαιξε και αναμένεται να παίξει ακόμη περισσότερο η ολοκλήρωση  της Ιόνιας οδού, αφού πλέον πολύ πιο γρήγορα και με ασφάλεια μπορεί κάποιος να κάνει το ταξίδι από την Αθήνα προς τα Γιάννενα. Βέβαια, στόχος και του Δήμου είναι να συνεχιστεί η Ιόνια για  να έχει άμεση πρόσβαση το Ζαγόρι στον κόμβο που προβλέπεται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης ή της «Βρύσης του Πασιά».

Η Δημοτική Αρχή, παρά τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες που υπάρχουν συνολικά στην αυτοδιοίκηση και στη χώρα προσπαθεί, ανέφερε ο κ. Σπύρου,  να αντιμετωπίσει τα καθημερινά και άλλα προβλήματα και να στηρίξει τους κατοίκους σε ότι κάνουν (τουρισμό, πρωτογενή τομέα, δάση κλπ.), μεριμνώντας για τις βασικές υποδομές και παρέχοντας τις αναγκαίες υπηρεσίες.

Μια τέτοια παράμετρος που μπορεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και την έννοια του χωριού, είναι και η λειτουργία ενός, έστω, καφενείου σε κάθε χωριό, ώστε να έχουν έναν τόπο συνάντησης οι κάτοικοι.

Τα κτίρια που ο Δήμος μισθώνει για το σκοπό αυτό είναι αρκετά και στόχος δεν είναι η είσπραξη μισθίων, αλλά με ένα συμβολικό ποσό να μπορεί να μείνει ανοιχτό το καφενείο σε κάθε πλατεία των χωριών.

Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλιση όσων τα λειτουργούν, αφού είναι υψηλό το κόστος και τα έσοδα πενιχρά. Ελάχιστα χωριά δεν έχουν αυτή την περίοδο ανοιχτό καφενείο και αυτό είναι θετικό.

Συζήτηση έγινε και για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν και για τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που είναι τρεις μέχρι τώρα στο Ζαγόρι, αλλά και γενικότερα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης του Δημάρχου Ζαγορίου καλύφθηκε από την ιδιαιτερότητα που διατηρούν τα παραδοσιακά πανηγύρια με τον τρόπο που γίνεται ο χορός και τα οποία τιμούν και πολλοί μη Ζαγορίσιοι γεγονός που δείχνει ότι «είναι ξεχωριστά και διαφέρουν από άλλα και είναι το σήμα κατατεθέν στις εκδηλώσεις της περιοχής μας», όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου.

Τα πανηγύρια  έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα (πολλά έγιναν και το περασμένο δίμηνο του καλοκαιριού) τα περισσότερα (12) τον Δεκαπενταύγουστο και άλλα 10 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνονται στο Βραδέτο και το Δίκορφο, αλλά και γιατους σπουδαίους μουσικούς με κορυφαίο τον Γρηγόρη Καψάλη,



επίσης τον Λευτέρη Σαρρέα, τον Στέργιο Βλαχιώτη, όπως και αυτούς της νεότερης γενιάς, Μιχάλη Μπραχόπουλο, Ηλία Πλαστήρα, Βασίλη Παπαγεωργίου,  οι οποίοι  αν και δεν είναι Ζαγορίσιοι ακολουθούν πιστά τα βήματα της παράδοσης του τόπου.

Τα πανηγύρια στο  Ανατολικό Ζαγόρι έχουν ιδιαίτερο χρώμα, αφού σε ορισμένα χωριά του συνυπάρχει και το βλάχικο στοιχείο στη μουσική και στα τραγούδια.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου σημείωσε ότι η διατήρηση της παράδοσης, σε ότι αφορά την μουσική και τα πανηγύρια, οφείλεται εν πολλοίς στους ίδιους του μουσικούς και στους συμμετέχοντες, αλλά και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους με τους πολλούς εθελοντές που εργάζονται για την διοργάνωσή τους, όπως και για άλλες εκδηλώσεις που η συμβολή τους είναι τεράστια. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι έρχονται σε επαφή με το χωριό, την παράδοση.

Κλείνοντας την συνέντευξη ο Δήμαρχος Ζαγορίου ευχήθηκε σε όλους για τον Δεκαπενταύγουστο και πάνω από όλα υγεία και τόνισε: «Το Ζαγόρι είναι εδώ, περιμένει τους πάντες, εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, παρά τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, παρά οτιδήποτε άλλο, νομίζουμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και για τους επαγγελματίες του τουρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]