Υπ. Παιδείας: Μοριοδότηση σε απόφοιτους από το σεισμόπληκτο Αιγαίο για είσοδο στα ΑΕΙ

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, σύμφωνα με την οποία μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις περιοχές που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό της Λέσβου στις 12 του περασμένου Ιουνίου.
Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.
Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που, ας σημειωθεί, συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ποσόστωση για τα παιδιά της Λέσβου και των νησιών του Νομού Χίου που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 είναι στο 1,5% των θέσεων των ΑΕΙ για τα γενικά λύκεια και στο 1% για τα ημερήσια ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές της Χίου θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 1, της Λέσβου με συντελεστή 1,2 ενώ οι υποψήφιοι από το ερειπωμένο χωριό της Βρίσας με συντελεστή 1.4. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι τα μόρια μετά τον πολλαπλασιασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές υπολογίζονται μόνο για τις επιπλέον θέσεις.


Παράδειγμα
Σύμφωνα με παράδειγμα από στελέχη του χώρου της εκπαίδευσης, έστω ότι τρεις μαθητές από Χίο, Μυτιλήνη και Βρίσα έχουν φτάσει τα 15.000 μόρια. Και οι τρεις δεν περνάνε στη σχολή που έχουν ως πρώτη επιλογή γιατί ας υποτεθεί πως αυτή έχει βάση 17.200 μόρια. Με την ποσόστωση του 1,5% ας υποτεθεί ότι η εν λόγω σχολή δέχεται δύο επιπλέον φοιτητές. Ο μαθητής από τη Χίο θα διεκδικήσει μια θέση με 15.000 (15.000 επί 1) μόρια, αυτός από τη Μυτιλήνη με 18.000 (15000 επί 1,2) μόρια ενώ αυτός από τη Βρίσα με 21.000 (15.000 επί 1,4) μόρια. Άρα στη σχολή θα περάσουν ως επιπλέον φοιτητές οι δυο από τη Μυτιλήνη και τη Βρίσα. Για τον μαθητή από τη Χίο η διαδικασία συνεχίζεται με την επόμενη του επιλογή και ούτω καθεξής.


Το ΦΕΚ
Αναλυτικά το ΦΕΚ με τίτλο «Καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018» τεύχος δεύτερο Φύλλο 2895/21 Αυγούστου 2017 αναφέρει:

Άρθρο 1
Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για τους μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017 προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους, κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Οι θέσεις αυτές αποδίδονται στους ανωτέρω υποψηφίους, σε ποσοστό:
(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ 1,50% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ 1,00% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(iii) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ 0,05% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(iv) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΕΠΑΛ 0,05% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Άρθρο 2
Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε υποψήφιος των περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1 κρίνεται για επιλογή για τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε τμήμα ή σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση, με βάση το σύνολο των μορίων κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο μηχανογραφικό δελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιος της γενικής σειράς. Εάν δεν εισάγεται στη σχολή ή το τμήμα που έχει δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις του, κρίνεται για επιλογή για τις επιπλέον θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης ως υποψήφιος μιας εκ των τεσσάρων περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1. Αν δεν εισάγεται ούτε με το επιπλέον ποσοστό στο συγκεκριμένο τμήμα ή σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση, η διαδικασία συνεχίζεται με τις επόμενες κατά σειρά προτίμησης του υποψηφίου στο μηχανογραφικό του δελτίο.
Οι υποψήφιοι του ανωτέρω άρθρου 1, διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:
(i) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών (Δ/νση Δ.Ε. Χίου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
(ii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
(iii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων-κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βρίσας της δημοτικής ενότητας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,40. Η ένταξη σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει με βεβαίωση της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, στην οποία θα κατατεθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]