Υδρόγειος: Σπίτι χωρίς απρόοπτα... και στις διακοπές!

Έξυπνοι τρόποι για την προστασία της κατοικίας σας κατά τη διάρκεια των διακοπών

Λίγο προτού κλείσετε προσεκτικά τις βαλίτσες σας και φορέσετε το καπέλο και το αντηλιακό σας, έτοιμοι να χαρείτε άφοβα τον καλοκαιρινό ήλιο στον προορισμό της επιλογής σας, σκεφθείτε και την προστασία του σπιτιού σας.

Σίγουρα δεν θέλετε η διάθεση των διακοπών να επισκιαστεί από το άγχος γι’ αυτό που αφήνετε πίσω. Ακόμη περισσότερο, δεν θέλετε η χαρά και η ξεκούραση που σας προσφέρουν οι ημέρες αυτές να διακοπούν απότομα από τυχόν απρόοπτα που θα παρουσιαστούν κατά την απουσία σας - ειδικά από τον κίνδυνο των κλοπών και διαρρήξεων που χτυπούν κόκκινο το καλοκαίρι!

Κάντε λοιπόν έναν έγκαιρο προγραμματισμό και ακολουθήστε μερικά απλά βήματα για να διασφαλίσετε ότι η κατοικία και τα περιουσιακά σας στοιχεία θα παραμείνουν ασφαλή, όσο εσείς θα απολαμβάνετε τις τόσο αναμενόμενες διακοπές σας.

Φροντίστε να φαίνεται ότι είστε εκεί…

Μερικές απλές και έξυπνες κινήσεις αρκούν. Κάνοντας το σπίτι σας να μην φαίνεται εντελώς ακατοίκητο κατά τη απουσία σας, αποφεύγετε να γίνει αυτό εύκολος στόχος στους επίδοξους διαρρήκτες.

- Προσπαθήστε εξωτερικά το σπίτι να μοιάζει όπως συνήθως. Προτιμήστε να αφήσετε ανοιχτές ή μισο-ανοιχτές γρίλιες / κουρτίνες σε κάποια παράθυρα, όπως κάνετε στην καθημερινότητά σας.
- Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτες σε ορισμένα φώτα ώστε αυτά να ανάβουν κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι. Ωστόσο, αποφύγετε να αφήσετε κάποια λάμπα ή άλλη συσκευή συνέχεια ανοιχτή.
- Ζητήστε από έναν έμπιστο γείτονα να μαζεύει την αλληλογραφία σας κατά τη διάρκεια της απουσίας σας.

Ο δικός σας άνθρωπος:

- Ζητήστε από κάποιον έμπιστό σας, φίλο, συγγενή ή γείτονα, να ελέγχει περιοδικά την κατοικία σας, να φροντίζει τα φυτά σας, να ανοίγει το σπίτι να αερίζεται, να ανάβει τα φώτα, ακόμη και να σταθμεύει το αυτοκίνητό του κάποιες φορές μπροστά στο σπίτι, όσο θα λείπετε. Ενημερώστε τον επίσης για το πού θα βρίσκεστε και δώστε του το κινητό σας τηλέφωνο ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας αν κάτι συμβεί.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει και κλειδώσει τα πάντα

Ακόμη και εάν μοιάζει αυτονόητο, λίγο προτού φύγετε, κάντε τον απαραίτητο έλεγχο, ώστε να είστε σίγουροι ότι τίποτα απ’ όσα αφήνετε πίσω δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πλεονέκτημα» για μια πιθανή διάρρηξη στο χώρο σας.

- Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα / ασφαλισμένα σωστά.
- Παρατηρήστε το σπίτι σας από το δρόμο και βεβαιωθείτε ότι τυχόν πολύτιμα αντικείμενα, π.χ. ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές ή έργα τέχνης, δεν είναι ορατά. Εάν ένας περαστικός μπορεί να τα δει, το ίδιο και ένας εγκληματίας.
- Μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα, όπως πτυσσόμενες σκάλες ή εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας κλέφτης για να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι.
- Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται όλα τα εφεδρικά κλειδιά του σπιτιού και των βοηθητικών χώρων. Μην αφήνετε κλειδιά σε σημεία που μπορεί να ψάξει ο κλέφτης, όπως κάτω από χαλάκια ή μέσα σε γλάστρες. Είναι καλύτερο να τα εμπιστευθείτε σε κάποιον δικό σας.
- Εάν διαθέτετε σύστημα συναγερμού, βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά ενεργοποιημένο και ενημερώστε την εταιρεία security για την απουσία σας.

Επιπλέον:

- Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας στο σπίτι.
- Τοποθετήστε κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή οικογενειακά κειμήλια στο χρηματοκιβώτιο.

Μην ξεχνάτε τους βοηθητικούς χώρους και τον κήπο

Το γκαράζ, η αποθήκη, αλλά και ο κήπος μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη πύλη εισόδου για μια πιθανή διάρρηξη. Γι’ αυτό:

- Μην ξεχάσετε να κλειδώσετε το γκαράζ και την αποθήκη. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει είσοδος από τους χώρους αυτούς στο σπίτι, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κλοπής ή καταστροφής σημαντικών πραγμάτων που φυλάσσετε εκεί.
- Κρατήστε τους εξωτερικούς ή βοηθητικούς χώρους καλά φωτισμένους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα με αισθητήρες κίνησης που ανάβουν αυτόματα όταν κάποιος πλησιάζει ή ακόμη και φώτα που ανάβουν αυτόματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους κλέφτες.
- Καλύψτε τα παράθυρα στο χώρο του γκαράζ, ώστε οι κλέφτες να μη μπορούν να δουν μέσα.
- Κλαδέψτε προληπτικά τα κλαδιά δέντρων στο εξωτερικό του σπιτιού που δίνουν πρόσβαση στα παράθυρα ή τα μπαλκόνια.

Ακόμα:

- Φροντίστε για το κούρεμα του γρασιδιού στον κήπο σας εάν πρόκειται να απουσιάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μην γίνεται η απουσία σας εμφανής.

Μην δημοσιοποιείτε την απουσία σας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες

Το Διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας αλλά κρύβει κινδύνους.

Μην αναρτάτε λοιπόν τις λεπτομέρειες των διακοπών σας στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, Twitter, κ.α. Ακόμη και εάν πιστεύετε ότι μόνο φίλοι και γνωστοί παρακολουθούν το προφίλ σας, είναι πολύ πιο ασφαλές να μην αφήνετε κανένα περιθώριο να γίνετε στόχος πιθανών διαρρηκτών.

Σκεφθείτε τα εξής:

Αν θέλετε οπωσδήποτε να μοιραστείτε τις συναρπαστικές σας καλοκαιρινές εμπειρίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα, περιμένετε να το κάνετε αφότου έχετε επιστρέψει.

Και ακόμη:

- Μην αφήνετε σημειώματα ή μηνύματα στον τηλεφωνητή σας ότι απουσιάζετε ή για το πότε θα επιστρέψετε.
- Δείξτε προσοχή όταν συζητάτε για τις διακοπές σας, τον προορισμό που θα επισκεφθείτε και άλλες λεπτομέρειες σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ κ.α.
- Αντί να δηλώσετε τη διεύθυνση του σπιτιού στις ετικέτες αποσκευών των αεροπορικών εταιρειών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση της εργασίας σας.
- Μην αφήνετε το φορητό GPS στο αυτοκίνητό σας αν αυτό χρειαστεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο χώρο στάθμευσης, π.χ. του αεροδρομίου ή του ξενοδοχείου. Κάτι τέτοιο θα κινήσει την προσοχή των κλεπτών και, ακόμη, εάν το GPS πέσει στα χέρια τους τότε αυτοί αποκτούν αυτόματα έναν χάρτη που θα τους οδηγήσει πολύ εύκολα στον τόπο της κατοικίας σας. Εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ενσωματωμένο GPS, μπορείτε να δηλώσετε ως κατοικία μια διαφορετική ή παραπλήσια διεύθυνση (π.χ. το cafe της γειτονιάς σας).

Επιπλέον Μέτρα Προστασίας για το σπίτι προτού φύγετε:

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ:

- Να έχετε εγκαταστήσει κλειδαριές ασφαλείας σε όλες τις εξωτερικές πόρτες.
- Να έχετε τοποθετήσει πύρους στα παράθυρα.
- Να έχετε επενδύσει σε ένα σύστημα συναγερμού που να προστατεύει όλα τα ανοίγματα.
- Να έχετε ενεργοποιημένα φώτα με αισθητήρες ή φώτα με χρονοδιακόπτη που θα δίνουν την αίσθηση ότι το σπίτι κατοικείται.

ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ:

- Κλείστε την παροχή του νερού σε πλυντήρια ρούχων, πιάτων ή καζανάκια.
- Αφαιρέστε από την πρίζα μικρές ή ευαίσθητες ηλεκτρικές συσκευές.
- Δοκιμάστε το αυτόματο ποτιστικό σας 1-2 εβδομάδες πριν να φύγετε για να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά.
- Αδειάστε το ψυγείο από τρόφιμα που λήγουν.

Checklist των διακοπών

1-2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ:

Να φροντίσω:

- Φύλαξη κατοικίδιων
- Πότισμα φυτών / Κούρεμα γρασιδιού
- Ενημέρωση γνωστών / γειτόνων
- Πληρωμή λογαριασμών
- Παραλαβή αλληλογραφίας από γείτονα
- Πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα στο χρηματοκιβώτιο

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ:

Να ελέγξω:

- Πόρτες – Παράθυρα – Μπαλκόνια
- Γκαράζ – Αποθήκη
- Φώτα – Φωτισμούς – Χρονοδιακόπτες
- Ηλεκτρικές Συσκευές – Πρίζες
- Κουζίνα – Μπάνιο – Παροχή νερού
- Σύστημα συναγερμού – Αυτόματο πότισμα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Τα απρόοπτα μπορούν να συμβούν ακόμη και στους πιο καλά προετοιμασμένους.

Μια ασφάλιση κατοικίας σάς εξασφαλίζει σε περίπτωση μιας δυσάρεστης έκπληξης - κλοπή, διάρρηξη, βραχυκύκλωμα, διαρροή νερών και πολλές άλλες καλύψεις - και κατά την περίοδο των διακοπών.
 nextdeal.gr


Από το Περιοδικό VOICE της Υδρογείου Ασφαλιστικής - Έκδοση Ιούλιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]