5 Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων 2017...27 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συρράκο!

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ TΖΟΥΜΕΡΚΩΝ & Ν.Α. ΠΙΝΔΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Συνεργασία με:
Δήμο Βορείων Τζουμέρκων/Τοπική Κοινότητα Συρράκου
Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας
5η Συνάντηση με θέμα:
«Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό»
27 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2017
Συρράκο
Συμπράττουν οι:  Σύνσεσμοι Συρρακιωτών Αθήνας,Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας
Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων/Τοπική Κοινότητα Συρράκου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας -με Σύμπραξη των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας- το 5ο Θερινό Σχολείο(ΘΕΣΤ), που θα πραγματοποιηθεί από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Π.Ε. Ιωαννίνων. Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και η διοργάνωση του υποστηρίζεται οικονομικά από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΕΣΤ είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.
           
Θεωρητικές αφετηρίες
Τα φυτά και τα βότανα έχουν συνοδέψει εξ αρχής τον άνθρωπο από την άγρια συλλογή στη σύγχρονη καλλιέργεια και από τις παραδοσιακές χρήσεις και τους πρακτικούς γιατρούς στη σύγχρονη βιομηχανία (τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, φαρμάκων, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά.).

Η Νότια Πίνδος είναι μια προστατευόμενη περιοχή με αξιόλογη χλωρίδα, προικισμένη φυσικά και πολιτισμικά. Η γεωγραφική απομόνωση, η στενότητα πόρων και η αναπτυξιακή «υστέρηση», φυσιογραφικές, εθνολογικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, σμίλεψαν μοναδικά αγρο-οικολογικά και πολιτιστικά τοπία. Μυθοπλασία, ιστορία, τέχνη, θρησκευτικές τελετές, μαγεία, παραδοσιακή ιατρική και θεραπείες, μεταφορές, δόμηση, οικοτεχνία, μαγειρική, βαφική, καλλωπισμός, υγιεινή, ζωοτροφές και θεραπείες ζώων, σύγχρονες δραστηριότητες και επιστήμες. Η συν-εξέλιξη φυτών και ανθρώπου και η βαθύτερη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των τοπικών κοινωνιών με τα φυτά και τα βότανα αναδεικνύονται σε βασικό πυλώνα της αναζήτησής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]