Σε κίνδυνο 20.000 επικουρικές συντάξεις της ΕΤΕ

Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν τον Οκτώβριο 20.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης της Εθνικής Τράπεζας αν δεν καταβάλλει η διοίκηση της ΕΤΕ τη μηνιαία επιχορήγηση – διευκόλυνση ύψους 10 εκ. ευρώ στο λογαριασμό επικούρησης.

Ο «ιστορικός» Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) που έχει 70 χρόνια ζωής βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον SSM ο οποίος μετά την ανακεφαλαιοποίηση διαπίστωσε ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της ΕΤΕ προς ένα ελλειμματικό ταμείο συνιστά αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η διοίκηση της τράπεζας έστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους και μέλη του Ταμείου, εξηγώντας τους ότι «δεν είναι πλέον δυνατές η παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ. Η επιστολή Φραγκιαδάκη επισήμανε ότι τα μέλη του Ταμείου πρέπει να βρουν λύση σε ένα τρίμηνο, δηλαδή ως το τέλος Οκτωβρίου του 2017, ώστε «η μη παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την Εθνική να μη θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ».

Αν δε καταβληθεί η επιχορήγηση - διευκόλυνση, το ταμείο θα αναγκαστεί να ψαλιδίσει κατά 50% τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες σημειωτέον είχαν γλιτώσει μέχρι σήμερα από τις μνημονιακές περικοπές.

Η μέση επικουρική φτάνει στα 500 ευρώ, καταβάλλονται 14 επικουρικές ετησίως, ενώ για όσους αποχώρησαν με διευθυντικές θέσεις η μηνιαία επικουρική φτάνει και στα 1.000 ευρώ.

Ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός καθώς στο ταμείο καταβάλλουν εισφορές μόνο 4.000 παλαιοί εργαζόμενοι της Εθνικής. Με το νόμο Αλογοσκούφη ,όσοι προσλήφθηκαν μετά το 2005 ασφαλίζονται στο ενιαίο επικουρικό ταμείο.

Σε ετήσια βάση, τα έσοδα από τις εισφορές δεν υπερβαίνουν τα 24 εκ. ευρώ ενώ το κονδύλι που απαιτείται για την καταβολή των επικουρικών ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ.

Το πρώτο «ταρακούνημα» είχε λάβει χώρα το 2008 όταν ο τότε διοικητής Τάκης Αράπογλου είχε «κατασχέσει» τις επικουρικές από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων αλλά κατόπιν έντονης παρέμβασης της ΟΤΟΕ τα λεφτά επεστράφησαν.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]