Euractiv:Η ΕΕ υιοθετεί τους πρώτους περιορισμούς ακρυλαμιδίου που προκαλεί καρκίνο στα τρόφιμα

EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Σοφία Κοσμά

Οι Ευρωβουλευτές των 28 κρατών μελών της ΕΕ υπερψήφισαν χθες (19 Ιουλίου) την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση ποσότητας ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Πρόκειται για μια γνωστή καρκινογόνο ουσία που εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα ή τον καφέ.

Μόλις εφαρμοστεί, ο νέος κανονισμός θα απαιτήσει από τους παραγωγούς τροφίμων, τις αλυσίδες εστιατορίων fast-food και τα εστιατόρια να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους παραμένουν κάτω από ορισμένα όρια.

Τα μέτρα αυτά θα μείνουν «αναλογικά με το μέγεθος και τη φύση της εφαρμογής τους», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κίνηση επικροτήθηκε από τον υπουργό γεωργίας του Βελγίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι από εκεί που η ΕΕ έπρεπε να αλλάξει τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, τώρα θα βελτιώσει τα ίδια τα εθνικά εδέσματα.

Ο  Βιτένης Αντριουκαΐτις, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, φάνηκε εξίσου ευχαριστημένος.

«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών», δήλωσε ο Αντριουκαΐτις. «Ο νέος κανονισμός θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση αυτής της καρκινογόνου ουσίας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους αποφυγής της έκθεσης σε αυτή, που πολλές φορές προέρχεται και από το μαγείρεμα στο σπίτι».

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά όταν τρόφιμα πλούσια σε άμυλο όπως πατάτες ή δημητριακά τηγανίζονται ή ψήνονται στους 120°C. Οι καταναλωτές εκτίθενται σε ακρυλαμίδιο μέσα από βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και ο καφές, αλλά και από το μαγείρεμα στο σπίτι, όταν για παράδειγμα τηγανίζουν πατάτες σε θερμοκρασίες πάνω από 175 ° C ή καίνε το πρωινό τους τοστ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε το 2015 ότι το ακρυλαμίδιο δύναται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το ακρυλαμίδιο είχε συνδεθεί αρχικά με τον καρκίνο το 2002, όταν Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν κατά λάθος την χημική ένωση.

Για την ώρα δεν υπάρχουν δεσμευτικά όρια

Ο κανονισμός που ψηφίστηκε χθες θα σταλεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Τα δύο θεσμικά όργανα της ΕΕ θα έχουν τρεις μήνες για να εξετάσουν το κείμενο πριν την τελική τους έγκριση. Η έναρξη ισχύος προβλέπεται για την Άνοιξη του 2018, ανέφερε η Κομισιόν.

Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την «πρώτο βήμα» αλλά εξέφρασε τη λύπη της καθώς η ΕΕ δεν έθεσε δεσμευτικά όρια για ορισμένα τρόφιμα, κάτι που η Κομισιόν υποσχέθηκε να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, οι παραγωγοί βιομηχανικών τροφίμων προσπάθησαν να μειώσουν το ακρυλαμίδιο στα προϊόντα τους και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανέπτυξαν μια εργαλειοθήκη, καθώς και έναν κώδικα πρακτικής και καθοδήγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η FoodDrinkEurope, μια εμπορική ένωση, δήλωσε ότι αυτές οι προσπάθειες αυτορρύθμισης έχουν συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ομάδα καταναλωτών BEUC ισχυρίστηκε ότι η διαφορά είναι μικρή.

«Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που οι επιστήμονες γνωρίζουν για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα και προειδοποιούν για την επίδρασή του στην υγεία. Ωστόσο, τα επίπεδα αυτού του μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί καρκίνο στα τρόφιμα των Ευρωπαίων παρέμειναν περίπου τα ίδια «, δήλωσε η Μονίκ Γκόγενς, Γενική Διευθύντρια του BEUC. «Επομένως είναι καλά νέα ότι η ΕΕ επιβάλλει τελικά στην βιομηχανία να δράσει και να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα ή τον καφέ.»

Η Κομισιόν είπε ότι τώρα σχεδιάζει να «ξεκινήσει συζητήσεις» σχετικά με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα, μετά τη θέσπιση του νέου κανονισμού, μια κίνηση που η Γκόγενς χαρακτήρισε καθυστερημένη.

«Εάν ορισμένοι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου, μπορούν και άλλοι», δήλωσε η Γκόγενς, προσθέτοντας: «Κανείς δεν ζητά να απαγορευθεί κανένα τρόφιμο. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι απαιτούνται δεσμευτικά όρια για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών. Χωρίς υποχρεωτικά όρια, οι παραγωγοί τροφίμων θα συνεχίσουν να πουλάνε προϊόντα υψηλά σε ακρυλαμίδιο», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]