ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΖΑΓΟΡΙ: Λύση των προβλημάτων με την Digea η επιχορήγηση της δορυφορικής κάλυψης

Η επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση, όπως προβλέπεται για άλλους νομούς της  χώρας, ώστε  να βλέπουν και οι μόνιμοι κάτοικοι χωριών του Ζαγορίου τα ελεύθερα Ελληνικά κανάλια, χωρίς τα προβλήματα στην μετάδοση του ψηφιακού σήματος της Digea ή της Δημόσιας Τηλεόρασης, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να επιλυθεί το, μείζον και άλυτο έως τώρα, πρόβλημα της ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης στο σύνολο της έκτασης του Ζαγορίου.

Αυτό το αίτημα προβάλλει επιτακτικά, πλέον, ο Δήμος Ζαγορίου  μετά τις απαντήσεις (δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) που δόθηκαν, από το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε Αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Τασούλα, με αφορμή σχετική επιστολή  (26 Μαΐου 2017) του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης απάντησε με έγγραφο της  Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ειδικότερα της  Διεύθυνσης Ραδιοφάσματος και Δορυφορικών Επικοινωνιών και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αναφορά στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει δωρεάν δορυφορική κάλυψη για κατοίκους περιοχών που δεν έχουν κάλυψη.

Επομένως, κρίνεται επιβεβλημένη η ένταξη και του νομού Ιωαννίνων και μέσω αυτού και του Δήμου Ζαγορίου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη, στην ΚΥΑ 834 ΦΕΚ 1203/17 «Επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας στους Ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης».

Όπως επισημαίνεται  στο έγγραφο της Γ.Γ.Τ.Τ, μέσω αυτής και των δράσεων που αναφέρονται στην παραπάνω  ΚΥΑ, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών του Νομού Έβρου, Δωδεκανήσων, Ξάνθης, Ροδόπης, Σάμου, Χίου, οι οποίες μειονεκτούν ως προς την τηλεοπτική κάλυψη, έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν και να αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους Ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης.

«Την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς τους κατοίκους εξυπακούεται ότι θα πρέπει να έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι του Ζαγορίου», τονίζει ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου και καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να επιληφθεί άμεσα του θέματος.

Η επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου που σήμερα «βλέπουν» τηλεόραση με τρεις τρόπους, μέσω της Digea, μέσω της ΕΡΤ, μέσω ψηφιακού ή και αναλογικού σήματος που παρέχεται από παλιούς αναμεταδότες, τους οποίους καλείται να συντηρεί και να πληρώνει ο Δήμος με διάφορα προβλήματα επιλεξιμότητας των δαπανών και χωρίς να ενισχύεται οικονομικά για τη δαπάνη αυτή.

Σε έγγραφο-απάντηση,  στην ίδια αναφορά του Κ. Τασούλα,  της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων γίνεται εκτενής αναφορά στα ισχύοντα με την ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη, τις μετρήσεις που έδειξαν ότι υπάρχει, όντως, σημαντικό πρόβλημα στο Ζαγόρι, ακόμη και στα μεγαλύτερα χωριά που «βλέπουν» τα κέντρα εκπομπής. Προφανώς, εκ παραδρομής αναφέρονται και οι Καρυές, αλλά λογικά πρόκειται για τη Μεταμόρφωση (Καρυές το παλιό όνομα) Δήμου Ζίτσας και όχι οι Καρυές Ζαγορίου, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον.

«…Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ψηφιακή ραδιοκάλυψη από το ομοσυχνοτικό δίκτυο (SFN) των βασικών κέντρων εκπομπής «Πολύγυρος Ιωαννίνων», Ασπράγγελοι Ιωαννίνων», Βασιλικό Ιωαννίνων» και «Κατάρα Ιωαννίνων».

Σύμφωνα με τις καταγραφές που διενήργησαν τεχνικά κλιμάκια του Περιφερειακού Γραφείου Πατρών της ΕΕΤΤ με κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό σε κοινότητες του υπό εξέταση Δήμου με πληθυσμό άνω των 250 κατοίκων (Ασπράγγελοι, Δεμάτι, Τσεπέλοβο, και Καρυές) διεπιστώθη ότι σε ορισμένα σημεία, δεν είναι δυνατή η λήψη ψηφιακού σήματος από τα προβλεπόμενα στο Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος κέντρα εκπομπής. Ειδικότερα στις τρεις πρώτες εκ των αναφερομένων κοινοτήτων η λήψη τηλεοπτικών προγραμμάτων πραγματοποιείται από τοπικούς αναμεταδότες, ενώ όσον αφορά τις Καρυές η συγκεκριμένη κοινότητα δεν ραδιοκαλύπτεται παρά μόνον ένα πολύ μικρό τμήμα από το κέντρο εκπομπής «Ασπράγγελοι».

Όσον αφορά τη Δημόσια Τηλεόραση η τελευταία δια του υπ΄ αρ. πρ. 636/18.01.2017 εγγράφου της έχει ενημερώσει την Υπηρεσία μας ότι για την πληρέστερη ραδιοκάλυψη του Δήμου Ζαγορίου πλέον των ψηφιακών της εκπομπών που πραγματοποιούνται από τα προαναφερόμενα κέντρα εκπομπής προβαίνει στη χρήση τοπικών ψηφιακών (Αρίστη, Ασπράγγελοι, Δεμάτι, Δικόρυφο, Κάτω Πεδινά, Τσεπέλοβο, Φλαμπουράρι) και αναλογικών (Βωβούσα, Γρεβενίτι, Λαϊστα, Πάπιγκο) αναμεταδοτών…».

Επίσης, η   Ε.Ε.Τ.Τ επικαλείται υπουργική απόφαση του 2014 με την οποία μπορεί να γίνει εγκατάσταση συμπληρωματικών σταθμών κάλυψης, με συνεργασία του δήμου ή τρίτου φορέα και του παρόχου δικτύου, ωστόσο η λύση αυτή ήδη εφαρμόζεται με πολλά προβλήματα και χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλα τα χωριά του Ζαγορίου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι γίνεται  αναφορά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε τοπικά ψηφιακά κέντρα αποδεικνύει ότι τα τέσσερα βασικά κέντρα εκπομπής στο νομό που … στέλνουν σήμα στο Ζαγόρι (τα δυο από αυτά δεν… βλέπουν καν την περιοχή), κάθε άλλο παρά καλύπτουν την τεράστια έκταση και το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής.

Ως εκ τούτου, θέση του Δήμου αποτελεί  η λύση απευθείας από δορυφόρο με ένταξη του νομού Ιωαννίνων και των μονίμων κατοίκων του Ζαγορίου στην σχετική ΚΥΑ που επιχορηγεί τη δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]