Die Welt: Η Μέρκελ κάνει στροφή 180 μοιρών για το ελληνικό ζήτημα

H Άνγκελα Μέρκελ στρέφεται προς την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ένα «υποκατάστατο» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Επικαλούμενη χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κατά τη παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός της, η εφημερίδα σχολιάζει πως η Μέρκελ κάνει στροφή 180 μοιρών στο ελληνικό ζήτημα.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος έλεγε ανέκαθεν «όχι» στη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό διατυμπάνιζε επί επτά χρόνια. Τώρα όμως έκανε την έκπληξη. Όπως είπε η ίδια στο συνέδριο του κόμματος της κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του Χριστιανοδημοκρατών, η διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει μ” ένα εντελώς νέο μέσο.

«Η καγκελάριος -μαζί με την Ε.Ε – κάνουν μία θεμελιώδη μεταβολή σε ότι αφορά τους όρους διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, «Στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η Μέρκελ είπε χθες χαρακτηριστικά:

«Είμαστε έτοιμοι μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση για την σταδιακή ανάπτυξη της Ευρωζώνης, για παράδειγμα την δημιουργία ενός ξεχωριστού νομισματικού ταμείου».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών της Γερμανίδας καγκελάριου, όπως σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει:»Μέχρι τώρα, υπήρχε πάντα υπό την ηγεσία της ένας όρος: Χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ.Το ΔΝΤ θεωρείται κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και προπύργιο ενάντια στις οικονομικές απαιτήσεις των Νοτίων. Αυτό έχει πλέον αλλάξει».

Το σχεδιαζόμενο νέο ίδρυμα – δηλαδή το «EWF» (Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο) – θα μπορούσε να εξελιχθεί σ΄ένα ταμείο για τα μελλοντικά προβλήματα των χωρών της ζώνης του ευρώ «διαδραματίζοντας σημαντικότερο ρόλο, ίσως και το μοναδικό ρόλο», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος. Για πρώτη φορά, υπογραμμίζει το δημοσίευμα- η Μέρκελ παραδέχεται ότι, το ΔΝΤ θα παίξει λίγο ή καθόλου ρόλο σε προσεχή προγράμματα διάσωσης».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος δεν έχει διασφαλιστεί… Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε καταστήσει και αυτός σαφές ότι σκέφτεται την δημιουργία ενός ευρωπαικού ταμείο στήριξης. Και η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην συμμετέχει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλους της Ευρωζώνης, φάνηκε ένα ιδιαίτερα απειλητικό σενάριο. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί το επίμαχο δημοσίευμα, ήταν αναγκαία μια εναλλακτική λύση.

«Το ευρωπαικό ταμείο διάσωσης «EWF», όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, θα ενισχύσει την αγάπη Βερολίνου και Παρισιού μετά και την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τον Εμανουέλ Μακρόν», υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt».

«Η έξοδος του ΔΝΤ από τα ευρωπαικά προγράμματα διάσωσης και η δημιουργία ενός Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου θα έχει βαρύνουσα σημασία για την Ευρώπη όπως και για την Γερμανία διότι θα είναι το επόμενο στάδιο για την συγκέντρωση του χρέους»,προσθέτει.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]