Η εκταμίευση της δόσης φέρνει χαλάρωση στα Capital Controls!

Το «κόκκινα» δάνεια στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup

Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του απογευματινού (16:00) Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μετά από πολύ καιρό, οι υπουργοί Οικονομικών, βάζουν σε πρώτο πλάνο την επίλυση του μεγαλύτερου αγκαθιού που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης!

Αν και στην επίσημη ατζέντα δεν υπάρχει κάποια αναφορά για την Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια είναι θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για την χώρα καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους το 12% των κόκκινων δανείων ολόκληρης της Ευρωζώνης! Η πολύ μικρή ελληνική αγορά, κατέχει τα 106 δις ευρώ, από τα 920 δις ευρώ, των συνολικών κόκκινων δανείων που έχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία!

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα θα σκύψουν πάνω από το θέμα και η ομάδα θα συνεχίσει τη συζήτηση της για τα πλαίσια αφερεγγυότητας στη ζώνη του ευρώ, με επίκεντρο τις εθνικές εποπτικές πρακτικές και τα νομικά πλαίσια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως αναφέρει σχετικά και η επίσημη ατζέντα του Eurogroup, η συζήτηση θα βασιστεί σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Τραπεζική Εποπτεία και σε ανασκόπηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κόκκινα Δάνεια

    Ευρωζώνη: 920 δις ευρώ

    Ελλάδα: 106 δις ευρώ (σχεδόν το 12%)

Όμως παράλληλα με την συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμα ένα σημαντικό θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Σήμερα αναμένεται να τρέξει η διαδικασία για την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης ύψους 7,7 δις ευρώ, από την δόση των 8,5 δις ευρώ, που έχει εγκρίνει το Eurogroup, στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου.

Τα 7,7 δις ευρώ θα «σπάσουν» με την σειρά τους και αυτά στα δύο. Τα 6,9 δις ευρώ, θα καλύψουν τις ανάγκες εξόφλησης χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, με την πρώτη πληρωμή να είναι την Δευτέρα 17 Ιουλίου. Τότε, θα πληρωθούν περίπου 2 δις ευρώ  σε ιδιώτες ομολογιούχους, την επομένη 18 Ιουλίου, θα πληρωθούν 290 εκατ. ευρώ προς το  ΔΝΤ και την Πέμπτη 20 του μήνα,  ποσό ύψους 4 δις ευρώ θα πληρωθεί στην Ευρωπαϊκά Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είναι και η μεγαλύτερη πληρωμή του καλοκαιριού.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν  για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προς ιδιώτες.

Αυτές οι δύο εξελίξεις αναμένεται να δώσουν θετικό σήμα στις αγορές και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε την θετική πορεία, με πτώση της απόδοσης των ελληνικών 2ετών και 10 ετών τίτλων, όπως και άνοδο του Γενικού Δέκτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επίσης, η μείωση των κόκκινων δανείων μαζί με την εκταμίευση της δόσης, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία νέα χαλάρωση στα Capital Controls. Τα πρώτα μέτωπα χαλάρωσης, αναμένεται να περιλαμβάνουν:

   Αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών στο 60%, από 30% για τράπεζες του εξωτερικού.

    Αύξησης του ορίου ανάληψης έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

    Ανάληψης μετρητών μέχρι του 10% με την «Κάρτα του Αγρότη».

    Προσθήκη συνδικαιούχων  

    Άνοιγμα νέων λογαριασμών

    Μεγαλύτερη ευελιξία για τις εγκρίσεις και μεταφορές κεφαλαίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα στο εξωτερικό.

Μία νέα χαλάρωση των Capital Controls,  είναι από καιρό, στα «σκαριά». Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο προτάσεων που φέρεται να έχει κερδίσει το πράσινο φως από Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θετικό σε μία νέα χαλάρωση που θα χτίζει πάνω σε αυτές που έχουν ήδη γίνει είναι σύμφωνα με πληροφορίες και το υπουργείο Οικονομικών.  Ήδη γνώστες των εξελίξεων έχουν τονίσει την αποφασιστική σημασία που θα έχει η εκταμίευση της δόσης για την νέα χαλάρωση στους τραπεζικούς περιορισμούς.
kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]