«Σε έναν χρόνο εγκαταλείπουμε οριστικά τα Μνημόνια»

«Ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας με την έξοδο στις αγορές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, "ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε βγάζουμε διθυράμβους, αλλά συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας μας". Για την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι "τζογάρει στο μαύρο", ενώ ευχήθηκε καλές πωλήσεις στο βιβλίο του Γ.Βαρουφάκη

Εφ' όλης της ύλης μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις ειδήσεις του Alpha, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Η ολοκλήρωση αξιολόγησης, η απόφαση για το χρέος και η έξοδος στις αγορές συγκροτούν τη σταθερή πορεία για το τέλος των Μνημονίων» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε με σχέδιο για να οικοδομήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο».

«Αυτό θα είναι ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως έπειτα από πάρα πολλά χρόνια όλος ο διεθνής Τύπος έχει τόσο θετικά σχόλια για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η έξοδος στις αγορές άνοιξε έναν νέο δρόμο, «μια χαραμάδα ελπίδας». «Πρέπει η δοκιμαστική έξοδος να επαναληφθεί με επιτυχία για να βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018 στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορεί η χώρα να χρηματοδοτεί της ανάγκες της.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα», είπε, «που αποτελεί αρχή του τέλους μια περιπέτειας», ενώ επισήμανε ότι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν μια «επικοινωνιακή απόπειρα διότι, συν τοις άλλοις, έγινε παραμονή των ευρωεκλογών».

«Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα, αν η χώρα βγει στις αγορές, περπατήσει και φύγουμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» υπογράμμισε απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση.

"Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας"

«Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν θα δούν άμεσα τις αλλαγές που πραγματοποιούνται. «Έχουμε όλοι αρχίσει να βλέπουμε την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης να μετατρέπεται σε επενδύσεις και αυτές σε θέσεις εργασίας. Την τελευταία διετία δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίες, ενώ τα χρόνια της κρίσης είχαμε χάσει 900.000. Καλύψαμε το 1/3 της καταστροφής» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «ο δρόμος είναι μακρύς».

«Δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε. Αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, δεν εφησυχάζουμε» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχουν μπει τα θεμέλια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους» επισήμανε, σημειώνοντας ότι δεν τελείωσε η διαδικασία και υπογραμμίζοντας πως το Εurogroup της 15ης Ιουνίου εξασφάλισε για την Ελλάδα τη ρήτρα ανάπτυξης αλλά και το «κλείδωμα» του αλγόριθμου για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά», τονίζοντας ότι ο στόχος για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει και, μάλιστα, μετά την έξοδο στις αγορές, αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά. «Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά (σ.σ.: προχθεσινά) επιτόκια, προϋπόθεση ήταν η ένταξη στο QE. Φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».

"Αν οι εταίροι υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα τις υλοποιήσουμε κι εμείς"

Απαντώντας εάν ισχύει η δέσμευση πως «χωρίς μέτρα για το χρέος δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση», ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε πως τα μέτρα για το χρέος αναμένεται να εφαρμοστούν πριν ξεκινήσει η υποχρέωση της χώρας για τα μέτρα και τα αντίμετρα. «Είναι ισόποσα και θα ξεκινήσουν την 1η.1.2019. Όμως τα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Άρα, πρώτα βλέπουμε αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους οι εταίροι και μετά βεβαίως θα υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, έχοντας όμως βγει από το πρόγραμμα και έχοντας ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη. Έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή. Ακριβώς όσα θα πάρουμε, τόσα θα δώσουμε» είπε. Επιπλέον, σημείωσε πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας δημοσιονομικού περιθωρίου. «Θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία και την οικονομία. Στον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τις ελαφρύνσεις που δικαιούνται εκείνοι που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εκτίμησε πως με την ανάπτυξη το 2017 να είναι στο 2% και το 2018 πάνω από 2%, «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες».

«Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα έπαιρναν 'αμάσητα' όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα» σχολίασε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε πως «τζογάρει μονίμως στο μαύρο».

"Χτίζουμε έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ"

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επισήμανε πως το 80% των ασφαλισμένων και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ενώ υπογράμμισε πως «χτίζουμε έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ», σημειώνοντας ωστόσο πως «υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται». «Κάποιοι δυνατοί το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα» πρόσθεσε.

Για τη φοροδιαφυγή, υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι και τόνισε πως υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμησή της.

"Δεν περίμενα τόση κυνικότητα απέναντι στον αγώνα ενός λαού"

«Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολόκληρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους. «Έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για ψεύτες. Εάν ήμασταν ψεύτες, δεν θα φτάναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο» σχολίασε για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη ήταν ολιγόλογος, ευχόμενος «καλές πωλήσεις στο βιβλίο του». «Ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες. Μου κάνει εντύπωση πώς τρεις εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν για αλλαγή ατζέντας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και αυτό δεν το θέλουν πολλοί» επισήμανε.

«Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη»

«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη, τα οποία συζήτησα με τους δικαστικούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει συλλήβδην τους δικαστές και τονίζοντας πως υπάρχουν ορισμένοι «επίορκοι» και αποφάσεις που δεν συνάδουν με το περί κοινού δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.

«Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν και δεν πρέπει να αμφισβητείται. Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη δεν αμφισβητείται και ούτε πρέπει. Άλλο όμως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη» επισήμανε. Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της Ν.Δ. για τη θέση της Β. Θάνου ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο Π. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη και πως ο Χ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. «Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» τόνισε.

"Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας"

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην ασφάλεια και την παραβατικότητα, υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα που παρατηρούνται στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές, όπως το Μενίδι, δεν θα λυθούν με καταστολή και αστυνομικές επεμβάσεις. «Η κοινωνία των πολιτών, οι κάτοικοι, ο δήμος» θα παίξουν ρόλο, τόνισε, υπογραμμίζοντας τα εκατομμύρια τουριστών που απολαμβάνουν ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας.

Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε πως η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση. «Για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να προσέχεις την ειρήνη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που, παρά την οικονομική κρίση, έχει σημαντική γεωπολιτική θέση, η οποία έχει ενισχυθεί». Επανέλαβε δε πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Ραπανάκης Σπύρος//Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]