ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του Τάκη Τασιούλα στη χθεσινή συνεδρίαση για τη ΔΕΥΑΙ

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του Τάκη Τασιούλα στη χθεσινή συνεδρίαση για τη ΔΕΥΑΙ

Το κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση ενός θέματος, στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΥΑΙ,
γίνεται γιατί έτσι επιβάλλει ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που ψήφισε πρώτη και καλύτερη η σημερινή δημοτική αρχή. Αποτελεί ηθελημένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας ο χαρακτηρισμός «συμμαχία των παρατάξεων σε βάρος της ΔΕΥΑΙ» η οποία γίνεται για να απομακρυνθεί η συζήτηση από το κύριο θέμα.
Στον αντίποδα των υπολοίπων παρατάξεων για εμάς το κύριο στη σημερινή συζήτηση είναι το κριτήριο με το οποίο λειτουργεί η ΔΕΥΑΙ. Κριτήριο της λειτουργίας είναι τα κέρδη της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΙ δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως δηλαδή θα δούλευε αν την είχε ένας ιδιώτης.
Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι σε ένα λεκανοπέδιο που πνίγεται στο νερό, η Εργατική Τάξη το πληρώνει για χρυσάφι. Σκάνδαλο είναι οι εταιρίες να εμφιαλώνουν εκατομμύρια τόνους νερό και να βγάζουν δις και η ΔΕΥΑΙ να κόβει το νερό από τα σπίτια των ανέργων.  
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε για συζήτηση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις ΔΕΥΑ με το οποίο οι ΔΕΥΑ κατατάσσονται στις  ΑΕ  των Δήμων και  διέπονται όπως ορίζεται “ από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”. Με μια σειρά άρθρα θωρακίζεται η στρατηγική αντίληψη  που βλέπει  την διαχείριση του Νερού ως εμπόρευμα. Σφιχτοδένει  την λειτουργία των ΔΕΥΑ με  την αντιδραστική αντίληψη κόστους-οφέλους με βάσει και τις ευρωενωσιακές οδηγίες, φορτώνοντας το κόστος  διαχείρισης- ανάκτησης, ποιότητας  του νερού στα νοικοκυριά. Το ίδιο για τις  άλλες  υποδομές όπως  είναι η   επέκταση  και η  συντήρηση δικτύων  αποχέτευσης . Προσθετικά εντάσσει στις ΔΕΥΑ  τους αγωγούς όμβριων, δηλαδή τα αντιπλημμυρικά  δίκτυα τα  εντάσσει στην ανταπόδοση.
Διαχρονικά η πολιτική της ΕΕ για το νερό, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις αστικές κυβερνήσεις, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και απ’ την «πίσω πόρτα» των δημοτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σήμερα που προωθείται η νέα οδηγία της ΕΕ για τις συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι θα πρέπει να δέχονται ανεμπόδιστα προσφορές για τις συμβάσεις τους απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων.
Η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι τοποθετήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  αξιοποιούν  την κατάσταση και την ανάγκη προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος ως εργαλεία για να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση. Για παράδειγμα το νέο περιβαλλοντικό χαράτσι που επιβάλλεται από το 2017 σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης. Το νέο χαράτσι, θα υπολογίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα το γνωστοποιεί έως τις 31 Οκτώβρη στις ΔΕΥΑΙ και τους ΤΟΕΒ, οι οποίοι θα το  εισπράττουν από τους καταναλωτές και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», παρακρατώντας για δικό τους λογαριασμό το 2,5%.
Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμευτικών οδηγιών της ΕΕ, καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δεν μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για το αύριο της λαϊκής ευημερίας, εγκλωβισμένοι στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις συνταγές της μικτής οικονομίας. ΝΔ ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ τις οποίες συνδιαμόρφωσαν, κάνουν κριτική σε ζητήματα διαχείρισης και πιέζουν για γρηγορότερη ή αποτελεσματικότερη ιδιωτικοποίηση.
Αυτοί  οι άξονες της αντιλαϊκής στρατηγικής αποτυπώνονται διαχρονικά και στην λειτουργία της ΔΕΥΑΙ. Γι αυτό στον Οργανισμό λειτουργίας της επιχείρησης έχουν προβλεφθεί όλα τα αντεργατικά μέτρα, όπως οι ατομικές συμβάσεις σε συνδυασμό με κίνητρα για οικειοθελή αποχώρηση, αλλά και αξιολόγηση και φυσικά πειθαρχικό για τους υπαλλήλους που θα ασκήσουν κριτική στην προϊστάμενη υπηρεσία ή θα διάγουν «ανάξια» -κατά το δοκούν λέμε εμείς- διαγωγή για υπάλληλο εκτός υπηρεσίας. Μέτρα δηλαδή που θα διώξουν τους μόνιμους υπαλλήλους (ας μη ξεχνάμε ότι το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 60 άτομα την τελευταία δεκαετία) και θα φέρουν «ευέλικτους» και πειθήνιους εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης.
Την ίδια ώρα η επιχείρηση αγοράζει το νερό από το ΣΥΔΛΙ για 29 λεπτά και το χρεώνει 1,10€ στη ΔΕ Μπιζανίου, δηλαδή 3 φορές πάνω! Τα παραπάνω είναι νόμιμα και ψηφισμένα από τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση και αυτό είναι από μόνο του σκάνδαλο για το οποίο φυσικά δεν θα ακούσουμε τίποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με αυτή τη «νομιμότητα» ο Δήμος κόβει το νερό σε εργατόσπιτα την ίδια ώρα που προστατεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν στη ΔΕΥΑΙ. Στην περίπτωση του μεγάλου κεφαλαίου της πόλης, ξεχνιέται και η νομιμότητα και δεν δίνονται καν τα ονόματα στις δημοτικές παρατάξεις όπως ξεχνιέται η νομιμότητα και απέναντι σε εργαζόμενους ΑΜΕΑ που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για να διορισθούν στη ΔΕΥΑΙ κι η επιχείρηση δεν τους προσλαμβάνει.
Με γνώμονα την πραγματική φιλολαϊκή διαχείριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως δικαίωμα διεκδικούμε:

Αποκλειστικά Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις ύδρευσης .
Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδάτων, κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.
Το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και να είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς, του εκμεταλλευτικού συστήματος, που ζούμε.
Φθηνό και υγιεινό νερό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όχι στις διακοπές νερού στα λαϊκά σπίτια.
Καμία ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και την διαχείριση του .
Οι υποδομές να εκτελούνται μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς ΣΔΙΤ. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την φορολόγηση του κεφαλαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]