ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με τον Κυριάκο ή με τον…Γιόγιακα;

Στις αρχές του 2017 η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πως από το 2012 ως και το 2015 η κ. Ολγα Γεροβασίλη εκλεγόταν βουλευτής Άρτας με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε και την ιδιότητα της εταίρου στην ομόρρυθμη εταιρεία «ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ – ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΕ». Την ιδιότητα αυτή διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο 2015, οπότε μεταβίβασε το μερίδιό της στο γιό της. Κατά συνέπεια, η κυρία Γεροβασίλη έπρεπε να είχε εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος, διότι το γράμμα του Συντάγματος είναι σαφές. Το Σύνταγμα πράγματι δεν απαγορεύει στους βουλευτές να εργάζονται, όπως ήθελε να το εμφανίσει η κ. Γεροβασίλη, αλλά απαγορεύει να εργάζονται με πελάτη το Δημόσιο. Αυτό είναι «καραμπινάτο» κοινοβουλευτικό ασυμβίβαστο.

Τότε η ΝΔ είχε εκδώσει και δικαίως, μια ανακοίνωση – καταπέλτη, στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οφείλει να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από την βουλευτική ιδιότητα. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί είναι απολύτως εθισμένη στο ψέμα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που ήταν η αποστολή που υπηρέτησε ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα. Δεν πρέπει, όμως, να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις».

Το αυτί της κ. Γεροβασίλη ασφαλώς δεν ίδρωσε αφού αποχωρώντας από την εταιρεία πριν από την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν έχει πλέον ασυμβίβαστο στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Το ηθικό ζήτημα ωστόσο παραμένει και θα την ακολουθεί ενώ συνέβαλε τα μέγιστα η περίπτωσή της για να καταπέσουν οι μύθοι περί της δήθεν ηθικής και έντιμης Αριστεράς.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2017, αποκαλύπτεται νέα περίπτωση κοινοβουλευτικού ασυμβίβαστου, αυτή τη φορά στη Θεσπρωτία και με πρωταγωνιστή τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα. Ο εν λόγω κύριος ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής διατηρούσε ενεργή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ως συμβεβλημένος πάροχος υπηρεσιών υγείας (καρδιολόγος) στη Θεσπρωτία και ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει απ’ αυτόν, μέσω της προνομιακής σύμβασης που έχει μαζί του, υπηρεσίες υγείας.

Μετά από προσφυγή που κατατέθηκε εναντίον του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) από ιδιοκτήτη τοπικής εφημερίδας, η αρμόδια Εισηγήτρια – Αρεοπαγίτης αποφαίνεται ότι « επειδή ο καθού (Βασίλης Γιόγιακας) δεν έχει υποβάλει σχετική δήλωση επιλογής μεταξύ βουλευτικού αξιώματος και της παραπάνω ιδιότητας του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει δεκτό ότι εξέπεσε αυτοδικαίως του βουλευτικού αξιώματος».

Ωστόσο μέχρι και σήμερα ο κύριος αυτός απολαμβάνει όλων των προνομίων της βουλευτικής ιδιότητας κι ούτε καν του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί. Το αντίθετο. Κατάφερε και πέτυχε αναβολή για τον Σεπτέμβρη του 17 της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσής του με βάση την παραπάνω εισήγηση κι εξακολουθεί να βολτάρει στην Ηγουμενίτσα, παριστάνοντας τον βουλευτή.

Λυπάμαι ειλικρινά που όλα αυτά συμβαίνουν στην φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, στην Ήπειρο.

Λυπάμαι για το γεγονός ότι την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια λυγίζει από το βάρος της κρίσης και των υποχρεώσεών της , να υπάρχουν εκπρόσωποί της στο κοινοβούλιο που αρνούνται να συμμορφωθούν με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος στο οποίο έχουν ορκιστεί, μόνο και μόνο για συνεχίζουν να παίρνουν την πλουσιοπάροχη βουλευτική αποζημίωση.

Λυπάμαι που η «ευθιξία» παραμένει άγνωστη λέξη και ζούμε το θέατρο του παραλόγου, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.

Όμως εδώ τα κόμματα δεν μπορεί να μένουν βουβά. Και εν πάση περιπτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που είναι, το μάθαμε, τελειώσανε οι όποιες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις είχαν μείνει, σε όσους είχαν μείνει.

Η κοινωνία όμως αντέδρασε. Αναδύθηκε ένα πραγματικό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που εκφράστηκε «Με τον Κυριάκο». Ακριβώς για να πάψει η ανομία και να γίνει σεβαστή η νομιμότητα. Για να υπάρχουν κανόνες αξιοκρατίας κι αξιοπιστίας στην πολιτική και όχι «φέουδα» και «κοτζαμπάσηδες» που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Για να στηριχτούν αυτοί που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ελεύθερης αγοράς κι όχι αυτοί που έχουν πελάτη το κράτος.

Γι αυτό και πιστεύω πως η περίπτωση Γιόγιακα έχει υποτιμηθεί από την ηγεσία της ΝΔ. Θα περίμενα όσο σωστά τοποθετήθηκε στην περίπτωση Γεροβασίλη να το έκανε και στην περίπτωση Γιόγιακα. Και να τον εξανάγκαζε σε παραίτηση πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, διότι μετά είναι δώρο άδωρο. «Με τον Κυριάκο» η ΝΔ εξέφρασε κι εξακολουθεί να εκφράζει το ηθικό πλεονέκτημα στην πολιτική του τόπου αυτή τη χρονική στιγμή. Αλλά θα πρέπει και να το δείχνει με αποφασιστικότητα όπου χρειάζεται. Αλλιώς καταλήγουμε …«Με τον Γιόγιακα»! Κι αυτό δεν τιμάει κανέναν.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]