Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά;

Συνηθέστερα γνωστό και ως «σπαστική κολίτιδα», το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μία από τις συνηθέστερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, που φαίνεται να ταλαιπωρεί μέχρι και το ¼ του πληθυσμού και μάλιστα τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες, μας λέει η κυρία ΟΚΤΩΡΑΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Αν και δεν είναι ασθένεια (αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιστολογική βλάβη ή φλεγμονή ή εμπλοκή του ανοσοποιητικού), αλλά το αποτέλεσμα μίας λειτουργικής διαταραχής του εντέρου, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία και κινητικότητα του μυϊκού του τοιχώματος, τα συμπτώματα του σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και σαφώς μπορούν να διαταράξουν κάποιες πτυχές της ζωής των ατόμων που το εμφανίζουν. 
Συνήθως τα δυσάρεστα συμπτώματα του προκαλούνται ή επιβαρύνονται από παράγοντες όπως στρες επιβαρυντικές διατροφικές συνήθειες, αυξημένη χρήση καθαρτικών και αντιβιοτικών, είτε ακόμη και έλλειψη ύπνου και επαρκούς ξεκούρασης. 
 
Πώς θα καταλάβω εαν έχω ευερέθιστο έντερο;
 
Ο γιατρός είναι αυτός που θέτει τη διάγνωση, συχνά αφού πρώτα αποκλείσει άλλες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Τα βασικά συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό είναι:
  • Φούσκωμα και μετεωρισμός (διάταση του εντέρου λόγω αερίων)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας
  • Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς (συχνότερα χαμηλά), που συνήθως μειώνεται με την αφόδευση
  • Αίσθημα άμεσης ανάγκης για αφόδευση ή αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Έντονη εντερική κινητικότητα ή και αλλαγή στη μορφή των κοπράνων (πχ ύπαρξη βλέννας).
  • Σημειώνεται ότι, η βαρύτητα και η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων διαφέρουν μεταξύ των ατόμων αλλά και στο ίδιο το άτομο.
     
Ποιά διατροφή να ακολουθήσω εάν έχω ευερέθιστο έντερο;
 
Με δεδομένο ότι οι ακριβείς μηχανισμοί που προκαλούν την εμφάνιση του ΕΕ δεν είναι γνωστοί, ο κύριος στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης (φαρμακευτική αγωγή, έλεγχος άγχους, διατροφική αντιμετώπιση) είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και ο έλεγχος των παραγόντων που τα προκαλούν ή τα επιδεινώνουν. Σε ό,τι αφορά στη διατροφή:
 
  • Δεν υπάρχει μία «ιδανική» δίαιτα που θα μπορούσε να ανακουφίσει όλα τα άτομα με ΕΕ. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου δίνονται και οι κατάλληλες συμβουλές από τον εξειδικευμένο διαιτολόγο και σε συνεργασία με τον γιατρό του
  • Τα μικρά και συχνά γεύματα φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα σε αντίθεση με τα μεγάλα που δεν γίνονται καλά ανεκτά
  • Η μείωση του βάρους φαίνεται ότι επίσης βελτιώνει τα συμπτώματα αν και ο μηχανισμός για αυτό δεν έχει διευκρινιστεί
  • Συστείνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση πολύ λιπαρών και πικάντικων φαγητών καθώς και του αλκοόλ και της καφείνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ευερέθιστο συνυπάρχει με δυσανεξία στη λακτόζη ή/και τους φρουτο-ολιγοσακχαρίτες οπότε συστείνεται αναλόγως αποφυγή των τροφίμων που τους περιέχουν.
  • Απαραίτητη είναι η επαρκής πρόσληψη νερού (πχ 8-10 ποτήρια την ημέρα) ή και αφεψημάτων (πχ χαμομήλι, μέντα, γλυκάνισο, μάραθο κ.λπ.)
  • Η αλλαγή της ποσότητας ή του είδους των φυτικών ινών που καταναλώνονται καθημερινά φαίνεται να βοηθάει, ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων.
    Τα άτομα που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα συνήθως συστείνεται να καταναλώνουν τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, φασόλια, αρακά, μήλα κλπ) και με αδιάλυτες φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ), εκτός αν ταλαιπωρούνται από «φούσκωμα» οπότε οι συστάσεις εξατομικεύονται. 
    Τα άτομα με διάρροια, χρειάζεται να περιορίζουν την πρόσληψη φυτικών, σε σημείο που να μην έχουν ενοχλήσεις. Ο περιορισμός μπορεί να γίνει δοκιμαστικά για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ σταδιακά συνήθως είναι δυνατή αλλά και συνίσταται η επανεισαγωγή κάποιων τροφίμων σε σημείο που να είναι καλά ανεκτά.
  • Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων δεν αποτελεί πάντοτε την καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή, για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο για τα τρόφιμα που είναι απαραίτητο.
  • Πολλές φορές η συμπλήρωση ενός ημερολογίου κατανάλωσης τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να κατανοήσουν ποια τρόφιμα προκαλούν συμπτώματα και πότε (πχ σε συνδυασμό με έντονο άγχος ή σωματική κόπωση).
  • Φαίνεται, τέλος, ότι η πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών ινών (που ενισχύουν την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου) μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να βελτιώσει την κλινική εικόνα του συνδρόμου.
oktoratou_margarita.jpg

ΟΚΤΩΡΑΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]