Ικανοποίηση στην Ένωση Γονέων του Δήμου Ιωαννιτών για την ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Ιωαννιτών με ικανοποίηση δέχτηκε  την απόφαση του ΟΚΠΑΠΑ σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμΕΑ.  Όπως είχαμε επισημάνει με τις χρόνιες, επανειλημμένες και πολυποίκιλες παρεμβάσεις μας (αποκορύφωμα ήταν η συγκέντρωση περίπου 900 υπογραφών) η ίδρυση ΚΔΑΠ για τα ΑμΕΑ αποτελεί μια αναγκαιότητα που θα ανακουφίσει ένα μέρος των παιδιών και των οικογενειών τους. Μια κοινωνία που θέλει να θεωρείται στοιχειωδώς δημοκρατική δεν μπορεί παρά να καλύπτει τις βασικές, τουλάχιστον, υποχρεώσεις της απέναντι στα μέλη της, ιδιαίτερα στα ευάλωτα. Αναμφίβολα η ίδρυση της συγκεκριμένης δομής δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετικό βήμα. Όσα παιδιά όμως κι αν καλύψει εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον συνολικό αριθμό των παιδιών ΑμΕΑ που είναι εκτός δομών ΚΔΑΠ.
Έχοντας εμπειρία από άλλες αντίστοιχες δομές, επισημαίνουμε επιπλέον την σημασία της ποιότητας του προγράμματος ώστε αυτό να μην αποτελεί πάρκινγκ για τα παιδιά με ΕΑ, αλλά να έχει χαρακτηριστικά πραγματικά δημιουργικής απασχόλησης που θα προσφέρει ψυχαγωγία, μέσα από ανάλογες δραστηριότητες, με προσωπικό ειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο.
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις ώστε να παρέμβουμε αν χρειαστεί και να διεκδικήσουμε τη λειτουργία του ΚΔΑΠ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθώς και τη δημιουργία κι άλλων δομών μέχρι την κάλυψη, σε αυτόν τον τομέα, όλων των αναγκών των παιδιών ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Ο αγώνας μας για την κάλυψη των σύγχρονων  αναγκών στην μόρφωση και στην ψυχαγωγία  όλων των παιδιών δεν σταματάει εδώ, μετράμε  μια νίκη και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Επίσης τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή είναι πολλά και ένα σοβαρό που βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό είναι το πρόβλημα  στέγασης που αντιμετωπίζει το ΣΑΠ (Σχολείο Σωματικά Αναπήρων Παίδων). Θέλουμε να τονίσουμε ότι η ευθύνη της διοίκησης της ΕΛΕΠΑΠ όπου λειτουργεί  το σχολείο τα τελευταία χρόνια, καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων, είναι τεράστια. Φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, υποχρεώνοντάς τους να λειτουργούν σε δύο αίθουσες από τις επτά  που είχαν έως τώρα, για την επόμενη χρονιά ώσπου δηλαδή να βρεθεί χώρος για μεταστέγαση. Πιστεύουμε ότι το ΣΑΠ όπως και κάθε σχολείο πρέπει να λειτουργεί σε δημόσιο κτήριο με όλες τις παροχές που απαιτούνται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κι όχι να φιλοξενείται σε δομές μη δημόσιες των οποίων μάλιστα η λειτουργία δημιουργεί ερωτηματικά. Η εδώ και τώρα όμως έξωση του σχολείου ή ο περιορισμός του σε χώρους που του δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας», ακυρώνουν την επιτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου και δεν τιμά όσους υιοθετούν τέτοιες αντιλήψεις. Η Ένωση Γονέων συμμερίζεται τις αγωνίες εκπαιδευτικών και γονέων. Ζητά από τη διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ να μην επιμείνει σε αυτή την σκληρή και αντιπαιδαγωγική για τους μαθητές με κινητικά προβλήματα απαίτηση. Η πρότασή μας στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας  είναι μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για μετεγκατάσταση να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο με όλες τις αίθουσες που είχε μέχρι τώρα. Ζητάμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης , τον Δήμο και την Περιφέρεια να μεριμνήσουν ώστε το ΣΑΠ να αποκτήσει ένα σύγχρονο δημόσιο κτήριο κατάλληλα εξοπλισμένο, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών με κινητικά προβλήματα, και  να μην εξαρτάται η λειτουργία του από τους σχεδιασμούς και τις διαθέσεις προσώπων και φορέων μη δημόσιων.
Καλούμε τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να μην συμβιβαστούν και να μην παραιτηθούν από τον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα των παιδιών τους. Να δυναμώσουν τους Συλλόγους γονέων των σχολείων τους και μαζί με την Ένωση να αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων στην μόρφωση και στην ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]