ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σύντομα στην κυκλοφορία το τμήμα της Ιόνιας οδού από Σελλάδες έως Αμφιλοχία

Ταχυδρόμος Αρτας:Στην κυκλοφορία από την Δευτέρα 17 έως το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουλίου το τμήμα της Ιόνιας οδού από Σελλάδες έως Αμφιλοχία και μέχρι τέλη του μηνός το τμήμα από Πέρδικα Ιωαννίνων έως τη συνάντηση με την Εγνατία οδό, οπότε ολοκληρώνεται στο σύνολό του ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος.

Οι πληροφορίες προέρχονται από έγκυρες πηγές του «Ταχυδρόμου» και σ’ αυτές προστίθεται πως η παράδοση στην κυκλοφορία θα συνοδευτεί με εγκαίνια στα οποία, μεταξύ άλλων, θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει σε ποιο σημείο ακριβώς θα γίνουν τα εγκαίνια. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα γίνουν με την παράδοση στην κυκλοφορία του βορειότερου τμήματος, δηλαδή στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου και πιθανολογείται ότι θα διοργανωθεί η τελετή.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα που την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται στην κυκλοφορία είναι συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μήκος του ήταν εγκαίρως έτοιμο, όμως στο ύψος της περιοχής «Κρίκελο» και για μήκος 3 χιλιόμετρα απαιτούνταν περαιτέρω εργασίες, με αποτέλεσμα να μην έχει συμπεριληφθεί έως τώρα στα εν λειτουργία τμήματα.

Όσο για το τμήμα Πέρδικα –Εγνατία, είναι μήκους 14 χιλιομέτρων με μια μεγάλη γέφυρα και κόμβο λίγο πριν τα ΙΚΕΑ καθώς οδεύουμε προς Ιωάννινα. Συνολικά σε 41 χιλιόμετρα της οδού θα ανέλθουν οι δυο τελευταίες παραδόσεις με ήδη 155 χιλιόμετρα να βρίσκονται σε λειτουργία, από τα 196 που διατρέχει ο αυτοκινητόδρομος. Όλα δείχνουν ότι αφού «κουμπώσει» την επόμενη εβδομάδα το τμήμα Σελλάδες -κόμβος Αμφιλοχίας, συμπεριλαμβανομένου και του ημικόμβου στο Κομπότι, όλο το έργο επιδιώκεται να βρίσκεται σε λειτουργία το αργότερο μέχρι 30 Ιουλίου ώστε να διευκολύνει την μεγάλη Αυγουστιάτικη κίνηση. Παράλληλα με τις παραδόσεις και των δυο αυτών τμημάτων αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και η λειτουργία των διοδίων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Ιόνιας οδού θυμίζουμε: Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο 196 χιλιομέτρων από Αντίρριο προς Ήπειρο με δυο λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης) ανά ρεύμα κατεύθυνσης, με 19 ανισόπεδους κόμβους, εννέα ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών), τρία Κέντρα Ελέγχου και Συντήρησης, 33 άνω και 100 κάτω διαβάσεις, 19 τοίχους αντιστήριξης (συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων), 363 οχετούς και διευθετήσεις ρεμάτων.

Κι αυτά αποτελούν κατασκευαστικά μόνο τα μικρά τεχνικά έργα του αυτοκινητοδρόμου, διότι στα μεγάλα συγκαταλέγονται οι τέσσερις σήραγγες διπλού κλάδου, ήτοι η γνωστότερη όλων σήραγγα της Κλόκοβας που είναι και η μεγαλύτερη, φτάνοντας σε μήκος τα 2.950 μέτρα, ακολούθως της Μακύνειας μήκους 542 μέτρων, μετά η σήραγγα Καλυδώνας μήκους 1.200 μέτρων και τέλος η αντίστοιχη της Αμπελιάς (Ιωάννινα) μήκους 900 μέτρων.

Στα μεγάλα τεχνικά έργα συμπεριλαμβάνονται οι πέντε μεγάλες γέφυρες και πιο συγκεκριμένα, του Ευήνου ποταμού, μήκους 260 μέτρων και ύψους βάθρων 35 μέτρων. Ακολούθως με κατεύθυνση πάντα από Αντίρριο προς Ιωάννινα η γέφυρα Μενιδίου, που είναι η μεγαλύτερη σε μήκος, φτάνοντας τα 532 μέτρα και μέγιστου ύψους βάθρων 33 μέτρα. Μετά η γέφυρα Γυμνότοπου, μήκους 252 μέτρων και ύψους βάθρων 30 μέτρων. Η μεγαλύτερη σε ύψος θεμελίωσης είναι αυτή του Τσαγκαρόπουλου με ύψος βάθρων 57 μέτρα και μήκος 447 μέτρα και τέλος η γέφυρα Κρυφοβού, μήκους 280 μέτρων.

Σταθμοί διοδίων

Η Ιόνια Οδός περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις μετωπικούς και 10 πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων. Οι μετωπικοί βρίσκονται περίπου στις θέσεις που η ονομασία τους προδίδει, ήτοι Κλόκοβας, Αγγελόκαστρου, Μενιδίου και Τερόβου. Οι πλευρικοί ανά δύο βρίσκονται στις εισόδους και εξόδους των ανισόπεδων κόμβων, Γαβρολίμνης, Μεσολογγίου, Κουβαρά, Άρτας και Γοργομύλου.

Και πέντε ΣΕΑ

Σε όλο το μήκος περιλαμβάνει πέντε ΣΕΑ (Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών), καθότι κλειστός αυτοκινητόδρομος, οπότε εκεί οι χρήστες της οδού θα μπορούν να βρουν πρατήρια ανεφοδιασμού, καθώς επίσης καταστήματα εστίασης, πρατήρια πώλησης προϊόντων και παραδοσιακών αντίστοιχων και ένα χώρο ξεκούρασης. Αναλυτικά, με κατεύθυνση από Αντίρριο προς Ιωάννινα, ο οδηγός έχει επιλογή για χρήση στον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών Ευνηχωρίου, Αμβρακίας, Αμφιλοχίας, Φιλιππιάδας, Επισκοπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]