ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αύριο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έπειτα από τρία χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Οι απαιτούμενες διεργασίες θα διεκπεραιωθούν από τις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank και HSBC. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς και εξαρτάται από το «ρολάρισμα» της προηγούμενης δημοπρασίας.
Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου. Το νέο ομόλογο θα αντικαταστήσει το ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός επιτοκίου της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%, αν και θεωρείται δύσκολο το να βρεθεί ένα τέτοιο επιτόκιο. Σημειώνεται ότι στην έκδοση του 2014, το επιτόκιο που είχε επιτευχθεί, ανερχόταν στο 4,95%. Το βιβλίο προσφορών απευθύνεται τόσο σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019, όσο και σε νέους επενδυτές.

Bloomberg: «Είναι η τέλεια χρονική συγκυρία»
Είναι «η τέλεια χρονική συγκυρία», δήλωσε για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, ο Λουτς Ρεμάγιερ της Landesbank Berlin Investment, που συμβάλει στη διαχείριση 12 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
«Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το επόμενο έτος, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το QE (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων», προσέθεσε.
Ο Ρεμάγιερ κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα έκδοση.
Η έκδοση του ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση στις 10 Ιουλίου του πρώτου μέρους της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ συμφώνησε την Πέμπτη σε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, υπό τον όρο ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή , ενώ επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της στο Β- ή έξι βαθμίδες κάτω από την κατάταξη της επενδυτικής διαβάθμισης.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 5,17%, ενώ στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, όταν ήταν πραγματική η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 44,21%, αναφέρει το Bloomberg.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]