ΚΚΕ:"Τα λαϊκά στρώματα της Ηπείρου θα πληρώσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και στον τομέα των απορριμμάτων"

Το ΚΚΕ για την υπογραφή της Σύμβασης  για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου
Τα λαϊκά στρώματα της Ηπείρου θα πληρώσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και στον τομέα των απορριμμάτων
Με φιέστα εγκαινιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφέρεια Ηπείρου, την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που θα γίνει  με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη Δωδώνη.
Η κατασκευή αυτής της μονάδας, όπως και όλη η πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και της συνολικότερης στρατηγικής της Ε.Ε. Η πολιτική αυτή θεωρεί τα σκουπίδια τεράστια «φάμπρικα» κερδών,  ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα κεφάλαια που λιμνάζουν μέσα στην κρίση και μάλιστα σε συνθήκες άγριου  ανταγωνισμού των επιχειρήσεων .
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο για τους επιχειρηματίες και την ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα με τις ΣΔΙΤ, που τις αφόριζε ως αντιλαϊκές  πριν γίνει κυβέρνηση.  Ουσιαστικά τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και αυτό το έργο, αφού η εταιρεία συμμετέχει με ελάχιστο ποσοστό στο συνολικό κόστος, αλλά θα εκμεταλλεύεται το έργο τουλάχιστον για 27 χρόνια. Άλλωστε μόλις χθες σε συνέντευξη τύπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε εξασφαλισμένο «ζεστό χρήμα» συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι πανηγυρισμοί και οι διάφορες «φιλοπεριβαλλοντικές» και «φιλολαϊκές» διακηρύξεις κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, δεν μπορούν και δεν πρέπει να κρύψουν την αλήθεια για τις λαϊκές οικογένειες:
-  Το αυξημένο κόστος κατασκευής αλλά και λειτουργίας  της  μονάδας  φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με ή χωρίς ΣΔΙΤ. Με τις πολιτικές όπως «πληρώνω όσο πετάω», της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", με ανταποδοτικά  τέλη ταφής, περιβαλλοντικούς φόρους, που υποστηρίζουν δημοτικές αρχές και διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Με αυτούς και άλλους τρόπους εξασφαλίζονται από τα σκουπίδια σίγουρα κέρδη για τους επιχειρηματίες.
- Πρόκειται για κοροϊδία ότι διασφαλίζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων. Η  ουσιαστική ανακύκλωση, που δήθεν όλοι προκρίνουν, υποβαθμίζεται αφού επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών. Αυτό γίνεται γιατί ο επιχειρηματίας  θα πληρώνεται με τον τόνο των σκουπιδιών που φτάνουν στη μονάδα και έτσι τον ενδιαφέρει η μεγιστοποίηση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι η ανακύκλωση στην πηγή. Συνολικότερα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι όλα στον αέρα.
- προβλέπεται να παράγεται βιοαέριο από τα απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται από την εταιρεία ακριβότερα. Τη  διαφορά θα την πληρώνουν και πάλι οι λαϊκές οικογένειες μέσα από τους φόρους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
- Με την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στη περιοχή, ενώ ενισχύεται η πολιτική ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της αποκομιδής, (ήδη σε ορισμένους δήμους έχει γίνει) που σημαίνει άμεσο ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες!
Γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Στον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες τις λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων. Ο τομέας των απορριμμάτων είναι άλλος ένας τομέας που αναδεικνύεται περίτρανα ότι η περιβόητη ανάπτυξη που επαγγέλλονται κυβέρνηση, Ε.Ε. και τα αστικά κόμματα περιλαμβάνει και άλλα «σκουπίδια» στις ζωές των εργατών και των λαϊκών οικογενειών. Το κυνήγι του κέρδους, η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του καπιταλισμού, η ατομική ιδιοκτησία στη γη, το υφιστάμενο καθεστώς των χρήσεων γης, καθιστούν αδύνατη την  φιλολαϊκή διαχείριση και των απορριμμάτων.
Το ΚΚΕ στον αντίποδα αυτής της πολιτικής παλεύει από κάθε μετερίζι πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα: Την αντίθεσή μας στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, την αντίθεσή μας στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω», την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά την διάρκεια των σχετικών συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου από την πρώτη στιγμή αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων κατευθύνονται για την κατασκευή, μέσω της μορφής ΣΔΙΤ, της πανάκριβης για τα λαϊκά στρώματα Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόβαλλαν την απαίτηση για έναν Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων με άξονες:
- Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και τα υπολείμματα να οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
--Τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και τοπική μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου και την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής.
-Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική τους αποκατάσταση, με κεντρικούς δημόσιους, κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
- Να καθοριστούν κριτήρια για την καταλληλότητα χώρων για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και χώρων υγειονομικής ταφής
- Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου, με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
- Να ενισχυθούν οι δήμοι με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους για την αποκομιδή των δημοτικών αποβλήτων, την προσωρινή αποθήκευση και μεταφορά τους
Η ουσιαστική και ριζική διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων και αποβλήτων για το ΚΚΕ σημαίνει διαχείριση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει την ικανοποίηση ενός συνδυασμού κριτηρίων, τον σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού, δρόμου ανάπτυξης με εργατική εξουσία.  Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών,  που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα,  η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος, μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές που υπάρχουν και γι αυτόν τον τομέα, με στόχο την υγεία και την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.

21 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]