Ο Δήμος Αρταίων για τη δέσμευση λογαριασμών οφειλετών

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την δέσμευση λογαριασμών οφειλετών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την δέσμευση λογαριασμών οφειλετών του Δήμου Αρταίων γίνονται γνωστά τα κάτωθι:

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία προφανώς και σε κανέναν δεν είναι ευχάριστη μια τέτοια αναγκαστική λύση. Δεν πρόκειται, φυσικά, για κάποιο μέτρο που έχει τιμωρητική ή εισπρακτική διάθεση, αλλά για μια κίνηση που προβλέπεται και επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 167 του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 113/τ. Α’ 8.6.2006) και μάλιστα στη συγκεκριμένη λύση έχουν προβεί και άλλοι Δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη κ.α.), ενώ και στο Δήμο Αρταίων είχε εφαρμοστεί και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2013.

Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών προς κάθε Δήμο είναι αποκλειστικά υπηρεσιακή ευθύνη (άρθρο 25 ΠΔ 774/1980) και σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος από τους αρμόδιους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το μέτρο της δέσμευσης λογαριασμών αφορά χρέη παλαιότερων ετών και εφαρμόζεται για 722 οφειλέτες του Δήμου. Σημειωτέον δε, ότι οι συνολικοί συναλλασσόμενοι στο ταμείο του Δήμου είναι περίπου 45.000 συμπολίτες, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.

Να τονιστεί ότι από την δέσμευση λογαριασμών έχουν εξαιρεθεί όλοι όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε κάποια ρύθμιση (είτε των 100 δόσεων, είτε των 12 ή των 24), ακόμη και όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, αλλά περιοδικά και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καταβάλλουν μέρος αυτών, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Δηλαδή, η δέσμευση λογαριασμών, μέσω της κείμενης νομοθεσίας όπως αναφέρεται παραπάνω, εφαρμόζεται μόνο σε όσους οφειλέτες δεν έχουν ανταποκριθεί σε καμία από τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ρύθμιση των οφειλών τους. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν έχουν ανταποκριθεί ούτε στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, που ίσχυε το 2015 και η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων και διαγραφή των προσαυξήσεων, ούτε σε εκείνη του 2014 που προέβλεπε ακόμη και διαγραφή προστίμων καθώς και μέρους του κεφαλαίου. Αντιθέτως, υπάρχουν 45.000 περίπου άλλοι συμπολίτες που παρά τις δυσκολίες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ως Δημοτική Αρχή διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα ΟΛΩΝ των Αρτινών και θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε με ισονομία και διαφάνεια, βλέποντας όλους τους συμπολίτες το ίδιο.
Θα ήταν ό, τι πιο εύκολο, αλλά και «πολιτικά ωφέλιμο», να «αγνοηθούν» τα παραπάνω χρέη, ωστόσο βασική αρχή του Δήμου Αρταίων είναι η ίση αντιμετώπιση όλων των συμπολιτών.

Δεν υπάρχουν δημότες «δύο ταχυτήτων» και δεν μπορεί ο Δήμος να παραμείνει αδρανής απέναντι σε ένα μικρό ποσοστό δημοτών που κατ’ εξακολούθηση δεν πληρώνει, παρά τις ευκαιρίες πους τους έχουν δοθεί κατά καιρούς από την Πολιτεία, εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Αρτινών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]