ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η "Ηπειρος Ανατροπής" για το αγροτοκτηνοτροφικό

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι.
Η ανάπτυξη  γενικά είναι πράγματι εθνικό θέμα και επιτακτική ανάγκη μετά τη στρεβλή πορεία των τελευταίων δεκαετιών με τις πολιτικές των θαλασσοδανείων, των εργολαβιών, των πελατειακών εξυπηρετήσεων, των  μιζών,  των επιδοτήσεων των «κιλών» και των καταστροφών παραγωγικών «εργαλείων», την έλλειψη προγραμμάτων και μελετών κόστους-οφέλους και άλλων συναφών που μας οδήγησαν στην πτώχευση και οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κεντρικά και περιφερειακά. Είναι αυτές οι πολιτικές  που ονομάζονται συντηρητικές, δεξιές με ακροδεξιά υπομόχλια, φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες.  Κατά τη γνώμη μας πρέπει να κατανοήσουμε ποιους υπηρετεί  το πολιτικό πλαίσιο που μας έφερε στη χρεοκοπία, πέρα από τα όποια λάθη και ανθρώπινες αδυναμίες, και πρέπει να αλλάξουμε ρότα εννοώντας αυτά που λέμε αλλά κυρίως πράττοντας, υλοποιώντας την επωδό ότι είμαστε υπηρέτες της πλειοψηφίας των πολιτών που μας εξέλεξαν και όχι των ολιγαρχών ή συγκεκριμένων συμφερόντων.
Για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τη διαρκή συνολική πορεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας και εν τέλει και της χώρας μας πιστεύουμε πως πρέπει να δούμε με αντικειμενικότητα που βρισκόμαστε τώρα, τι πρέπει να κάνουμε άμεσα στις υπάρχουσες συνθήκες και πως θα προσεγγίζουμε ολοένα και περισσότερο το στρατηγικό μας στόχο που πρέπει να είναι η κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Βρισκόμαστε με λίγα λόγια σε μία περίοδο με ανεργία 22%, μεγαλύτερη στους νέους, με απώλεια πτυχιούχων στο εξωτερικό, αναιμική έρευνα λόγω υποχρηματοδότησης, εγκατάλειψη της υπαίθρου, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Εισάγουμε το 65% του αγελαδινού γάλακτος, το 90% του βοδινού κρέατος, το 65% του χοιρινού και το 30% των πουλερικών (>2,5 δισ. Ε το χρόνο), εκτός των ζωοτροφών, κυρίως σόγιας. Οι λίγες, συνήθως παραδοσιακά οργανωμένες ατομικές ή συλλογικές επιχειρήσεις, εκτός εξαιρέσεων, απλά επιβιώνουν. Η έννοια του συνεταιρισμού αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, όπως και η μεταρρύθμιση, ενώ η κοινωνική οικονομία είναι κάτι ξένο. Η βασική νοοτροπία της κοινωνίας βρίσκεται στο παρελθόν δηλαδή μακριά από την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, στη δημοσιοϋπαλληλία, την ατομική και απροστάτευτη, πελατειακά αυτοσχεδιάζουσα επιχείρηση, τις «μεγάλες» σπουδές ή όπου τύχει, συνήθως άστοχα σε σχέση με την αγορά εργασίας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία (τράπεζες, ΕΣΠΑ κ.λπ.) τώρα διαμορφώνονται και πρέπει να τα βρούμε και να τα αξιοποιήσουμε. Η γραφειοκρατία έχει βαθιές ρίζες μοιάζοντας ανίκητη. Υπάρχει διάχυτη αγωνία, αδράνεια και συγκράτηση δηλαδή αρνητικό ή ουδέτερο  οικονομικό κλίμα παρά τις όλο και πιο πολύ διαφαινόμενες θετικές προσδοκίες. Η Περιφερειακή αρχή έχει μεγάλη ευθύνη στη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που της παραχωρήθηκαν από πολιτική επιλογή και όχι από ανάγκη. Ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί υπήρξε μικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πρώτη προκήρυξη των νέων αγροτών. Τι δεν κάναμε σωστά και τι οφείλουμε να κάνουμε; Εμείς θα προτείναμε τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου Γραφείου Ενημέρωσης στην Περιφέρεια για το αγροτοκτηνοτροφικό.
Προτείνονται παρακάτω μερικοί τομείς που πρέπει να εστιάσουμε στην περιοχή μας και να συζητήσουμε ανοιχτά με άτομα, φορείς και την κοινωνία, ανατρέποντας τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης.
Βασικό είναι η αναστροφή του κλίματος αδράνειας και αναμονής ή πελατειακής προσμονής και η ενεργοποίηση του κόσμου κινητοποιώντας με κάθε μέσο την αισιοδοξία, τον ενθουσιασμό, το φιλότιμο, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, «το αγώϊ που ξυπνάει τον αγωγιάτη», τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό. Απαιτούνται γιαυτό συντονισμένες προσπάθειες ενημέρωσης του κόσμου.
 Στην παιδεία: α) Δοθέντος ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Ήπειρος εξαιρέθηκε από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα, προτείνεται η ανεύρεση πόρων για αυτό. β) Συνεργασίες με ΤΕΙ για προώθηση ερευνών και εφαρμογών σε τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης αγαθών. γ)Εκμετάλλευση του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου
Στην υγεία: Άμεση εφαρμογή της ΠΦΥ με επαρκή στελέχωση που θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία και θα ζωντανέψει τις κωμοπόλεις και τα χωριά.
Στην οδοποιία-συγκοινωνίες: Μελέτες δημιουργίας κάθετων αξόνων στην Εγνατία και Ιόνια προς εμπορικούς και τουριστικούς προορισμούς κυρίως προς Άκτιο, Αλβανία, Ζαγόρι, Τζουμέρκα κ.λπ. Βελτίωση ορεινών παραγωγικών δρόμων με ιεράρχηση. Βελτίωση αστικών συγκοινωνιών-Δημοτικές;  Μελέτες Σιδηροδρομικού δικτύου.
Στον τουρισμό-πολιτισμό- αθλητισμό: Απαιτείται προώθηση του μη μαζικού τουρισμού για τις μικρές περιφερειακές μονάδες με συντονισμό εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό σε τομείς αναλόγως περιοχών (φυσιολατρικός, συνεδριακός, ορειβατικός κ.λπ.) συνοδευόμενος πάντα με τα τοπικά προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες.
Στην αγροτική παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία:  Εκτός της αμπελουργίας, της ελιάς, των οπωροκηπευτικών, των εσπεριδοειδών, των ζωοτροφών και αυτών σε περιορισμένη κλίμακα,  η καλλιέργεια της γης εγκαταλείπεται. Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις όπως απαγόρευση αλλαγών χρήσης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αναδασμοί, κίνητρα συνένωσης μικρών κλήρων (Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών Εξοπλισμών και Προϊόντων-ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ- Α40 Ν/Σ Συνεταιρισμών), δημιουργία υποδομών πχ αποθηκών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενέργειας, άρδευσης κ.λπ. Χρειάζονται οικονομοτεχνικές μελέτες για το τι χρειαζόμαστε και πως το παράγουμε τοπικά και πανελλαδικά σε συνάρτηση με την πραγματικότητα της παγκόσμιας αγοράς. Προώθηση μοναδικών ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ ή ΤΟΠ όπως γάλα και τυροκομικά προϊόντα-φέτα, τα πεπόνια Κόνιτσας, το ξερικό καλαμποκάλευρο, αρωματικά φυτά, γλυκά, κρασιά, τσίπουρα (ζαμπέλα;;) κ.λπ.  Αντίσταση στην επιβολή της CETA και TTIP δηλ. του ασύδοτου ελεύθερου εμπορίου.
Στην κτηνοτροφία: Εδώ χρειάζεται πολύ κουβέντα. Η υπάρχουσα κατάσταση είναι η εξής: λίγες μονάδες σταυλισμένων αγελάδων, προβάτων, γιδών και χοίρων μερικές μόνο για κρέας και άλλες και για γάλα καθώς και αρκετές ελεύθερης βοσκής ή μεικτές. Υπάρχουν ντόπιες και ξένες οι επίμεικτες φυλές. Εκτός από τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους υπάρχουν αρκετές οικογενειακές μονάδες με λίγα ζώα που συμπληρώνουν το εισόδημά τους και πρέπει να στηριχτούν. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η απάντηση είναι ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυρί κ.λπ.). Πως παράγονται αυτά; Από ντόπιες φυλές ή επιστημονικά τεκμηριωμένες διασταυρώσεις-βελτιώσεις. Τι πρέπει να τρώνε αυτά τα ζώα για να έχουν μοναδικά προϊόντα;  Ελεύθερη βοσκή ή ξηρή ντόπια τροφή (τριφύλλι, λούπινο κ.λπ). Πως αποφεύγουμε τους μεσάζοντες-αεριτζήδες; Οργανώνοντας την κάθετη μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση όλων των προϊόντων καλύτερα σε συνεργατικά ή συνεταιρικά σχήματα. Ανακτούμε την ΠΟΠ ονομασία φέτας και  προωθούμε νέα προϊόντα με τοπικές ονομασίες προέλευσης. Σχέδιο λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής ως παραγωγικής μονάδας με την αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Σε σχέση των παραπάνω με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, παρά τον αντιπερισπασμό που συνεχίζεται από μερικούς, πιστεύουμε πως σωστά κρίναμε να συνεχιστεί η διαδικασία παρά τις δυσκολίες, γιατί μόνο έτσι θα διορθωθούν τα προβλήματα που υπήρχαν κάτω από το χαλί.  Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολόγηση και τον ΦΠΑ θα πρέπει να σταματήσει η σπέκουλα της αδικίας σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων γιατί η πραγματικότητα είναι αντίθετη, δεδομένων των συνθηκών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικούμε το καλύτερο.
Στην πτηνοτροφία: Ανερχόμενος τομέας. Καταγραφή των υπαρχουσών μονάδων για την αποφυγή δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τήρηση ελέγχων.
Στην ιχθυοτροφία: Εξυγίανση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία και τον Αμβρακικό με σεβασμό στο περιβάλλον. Λίγες μονάδες κυρίως πέστροφας σε ποταμούς όπου απαιτούνται περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Χέλια και κυπρίνος στη λίμνη που εξάγονται κυρίως. Έμφαση στη μεταποίηση κυρίως καπνιστών ειδών.
Στη διαχείριση των υδάτων: Εμπεριστατωμένη καταγραφή υπόγειων και πηγών, έλεγχος αντλήσεων και ρύπανσης, αποκατάσταση φυσικού εμπλουτισμού λίμνης.  Υπογραφή του ΠΔ Παμβώτιδας για τη σωτηρία της λίμνης. Νέες τεχνικές άρδευσης για αποφυγή σπατάλης νερού. Έλεγχος δικτύων. Μελέτες αξιοποίησης με μικρά Υ/Η.
Στην ενέργεια:  Προγραμματισμός για φυσικό αέριο. Ένταση χρήσης ΑΠΕ με μικρές μονάδες για ίδια χρήση μονάδων από απόβλητα, βιομάζα, φωτοβολταϊκά.  Προσοχή στις ανεμογεννήτριες. Ενεργειακή αναβάθμιση παντού. Μελέτη γεωθερμικού πεδίου Κόνιτσας και Άρτας και προώθηση συνεργατικής εκμετάλλευσης.
Τέλος, στήριξη όλων των δημόσιων υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για να συντελέσουν στο μεγάλο εγχείρημα της δίκαιης και αειφορικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Κώστας Μπασιούκας
Για την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής»
Γιάννενα 8/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]