ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Σκουρλέτης για συμβασιούχους-Παίρνει αποστάσεις από τον προκάτοχό του

Με συνέντευξή του στο Documento  ο  Υπουργός Εσωτερικών και απαντώντας για το θέμα των συμβασιούχων στην ουσία παραπέμπει στο μέλλον για την επίλυσή του.Επίσης δέχεται να απαντήσει  για την περίοδο στην οποία ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών αφήνοντας ακάλυπτο τον προκάτοχό του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Διαβάστε σημεία από τη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στο θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ η κυβέρνηση έκανε αυτοκριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα;
Η πρώτη ανανέωση έγινε σε χρόνο που δεν ήταν γνωστό αν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών οι οποίες να μη προσκρούουν στον κανόνα «ένα προς τέσσερα». Αυτό το κατακτήσαμε με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα από τον Φεβρουάριο του 2016 και έπειτα. Υπάρχει ολόκληρη αλληλογραφία του υπουργείου με τα στελέχη των θεσμών για το θέμα αυτό.

Ωστόσο το πρόβλημα, με εισαγωγικά ή όχι, προέκυψε με τη δεύτερη ανανέωση.
Εμείς νομίζω ότι με την πρωτοβουλία και τη ρύθμιση που τελικά καταθέσαμε κάναμε θετικό βήμα, διότι για πρώτη φορά από το 2010 δρομολογήσαμε μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα. Η θέση της ΝΔ υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών ακυρώνει αυτό που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τις βασικές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, που είναι να παρέχει αυτήν την υπηρεσία με δικά της μέσα. Διαβλέπω ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πυρήνες δημάρχων οι οποίοι ωθούμενοι από τον κ. Μητσοτάκη θα προσπαθήσουν de facto να παρακάμψουν τη νομοθετική ρύθμιση εις βάρος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα για να ανοίξει ο δρόμος στις ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά νομίζω ότι οι προθέσεις τους έχουν αποκαλυφθεί στον κόσμο και η κοινωνική πίεση θα το αποτρέψει.

Σκοπεύετε να παρέμβετε ως πολιτεία για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο;

Δυνατότητα επιβολής στους δημάρχους για το πόσους και ποιους θα προσλάβουν δεν υπάρχει, γιατί έτσι θα καταργούνταν η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δυνατότητα σύμπραξης των δήμων με ιδιώτες υπάρχει με βάση τον νόμο Ραγκούση, αλλά και αυτός προϋποθέτει ότι ο δήμος πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το συγκεκριμένο έργο με ίδια μέσα. Εμείς με τη ρύθμιση που καταθέσαμε δείξαμε τον δρόμο.

Ρωτώντας σας όμως στην αρχή αν κάνατε αυτοκριτική για το θέμα εννοούσα γιατί δεν προχωρήσατε από πέρυσι σ’ αυτήν τη διαδικασία μονιμοποίησης που περιγράφετε και έπρεπε να φτάσουμε σε όλη αυτήν την «περιπέτεια»;
Μια περιπέτεια που όμως μας οδηγεί σε ένα νέο, πιο καθαρό τοπίο. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω για τον τότε υπουργό. Εγώ από τον Νοέμβριο που είμαι εδώ πέρα προσπάθησα, όχι δημιουργώντας προσδοκία μονιμοποίησης των συγκεκριμένων συμβασιούχων, να διασφαλίσω ότι θα έχουν την εργασία τους μέχρι τέλους του έτους και θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων με την άλλη κατηγορία των συμβασιούχων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Εκεί αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην επεξεργασία νομοθετικής πρωτοβουλίας για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το καθεστώς της διαχρονικής εργασιακής ομηρίας.
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]