Σχέδια για παράλληλο νόμισμα αποκάλυψε συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη - Κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και νέα κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του Μαξίμου προκάλεσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, αποκάλυψε σχέδια για παράλληλο νόμισμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο Γκλεν Κιμ αποκάλυψε «το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, που ετοίμαζε η κυβέρνηση και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015» την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης». Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς και -όπως ανέφερε ο Γκλεν Κιμ- «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί».

Η αντίδραση της ΝΔ
Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν». Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε:
«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ – σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου – αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας 'κουπονιών', αντί του ευρώ.
» Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
» Δικαιώνεται, έτσι, άλλη μια φορά, η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες.
» Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
» Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν».
Στη ΝΔ απάντησε με δική του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπογράμμισε:
«Ο κ. Μητσοτάκης στις 01/07/2015 σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega κρατούσε χαρτονομίσματα της Ζιμπάμπουε, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό ότι ενδεχόμενη επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε στην έξοδο από το ευρώ. Δύο χρόνια μετά, η σοβαρότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο.
» Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προκαλεί με το απύθμενο θράσος της.  Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που μεθόδευσαν την οικονομική ασφυξία της χώρας, με στοχευμένες κινήσεις, και καθοδήγησαν, με στοχευμένες δηλώσεις, τη φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που είχαν ως βασική πολιτική επιλογή τη χρεοκοπία και το grexit, όπως και τους συμμάχους τους.
» Είναι προφανές πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε το συντριπτικό για την παράταξή του αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε και το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον καλούμε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα».

Και ερώτηση στη Βουλή προς τον Ευκλ. Τσακαλώτο
Παράλληλα, από τη ΝΔ κατατέθηκε ερώτηση για το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Δήμας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το ρόλο του συμβούλου Γκλεν Κιμ και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος.
Ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για το ρόλο του Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς θεσμούς το α' εξάμηνο του 2015, ποια είναι η θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Κιμ και με ποιες αρμοδιότητες, αλλά και το ύψος των αμοιβών του από το ελληνικό κράτος από το 2015 μέχρι σήμερα.
Ως προς το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν είχε γνώση της προετοιμασίας «Σχεδίου Β'», ποια ήταν η άποψη του γι' αυτό, εάν τότε είχε εκφράσει την αντίρρησή του και επιπλέον, εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Κιμ στην ημερίδα της ιταλικής Βουλής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα εις βάρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε θεσμικό ρόλο εκείνη την περίοδο ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης.


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]