Με σεβασμό τιμήθηκε Το ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου

Με κάθε σεβασμό τιμήθηκε σήμερα, 74 χρόνια από την φονική επίθεση των Γερμανών, η μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που βύθισε σε πένθος την τοπική κοινωνία.
Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου και διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου, την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου και το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης σημείωσε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν δε μπορούν να σβήσουν τον πόνο για την καταστροφή και ανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
 «Το ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου αποτελεί μία μελανή σελίδα στην ιστορία του τόπου και η περιοχή μας ενώνει τον πόνο της με πολλούς ακόμη δήμους στην Ελλάδα που πλήρωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τη γερμανική θηριωδία. Έχουμε ηθική, κι όχι μόνο, υποχρέωση να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη. Συγχρόνως έχουμε την υποχρέωση να συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ελάχιστο, που είναι η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. Τίποτα δε μπορεί να ξεπληρώσει τον πόνο που ζήσαμε, την αδικία που βίωσαν οικογένειες. Αυτό που απαιτούμε όμως και οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε είναι να επέλθει δικαιοσύνη για να ηρεμήσουν επιτέλους οι 22 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Η σημερινή εκδήλωση μνήμης έχει πολλαπλό στόχο. Είναι προσκύνημα στη θυσία, είναι υπενθύμιση της διεκδίκησης και συγχρόνως είναι μήνυμα κατά του ναζισμού» τόνισε ο κ. Καψάλης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Παναγιώτα Μητροκώστα ανέφερε ότι οι θυσίες όλων των Ελλήνων στο βωμό της ελευθερίας θα πρέπει να μείνουν άσβεστες και να παραδειγματίζουν, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος  επεσήμανε ότι ο θάνατος συνανθρώπων μας δεν ξεπληρώνεται.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Ιστορικός και υποψήφιος διδάκτορας κ. Νίκος Κούρος που, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ελευθερία δεν είναι δώρο, είναι απόκτημα.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννης Στέφος, η Συντονιστική των ΑΝ.ΕΛ. Ιωαννίνων, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου κ. Δημήτρης Ντότης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Τζιόγκας Νικόλαος, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]