Η «Μήδεια» του Ευριπίδη «επιστρέφει» στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης!

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη «επιστρέφει» στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
- Το Σάββατο στις 9.30 μ.μ., η πρεμιέρα του έργου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου


«Μήδεια» του Ευριπίδη, η βαρβαρότητα του έρωτα. Έναν έρωτα που μένει ανοιχτή πληγή, ένα έργο που πραγματεύεται το ανεξήγητο του έρωτα.
Ένα έργο που αποτελεί τον «καρπό» μιας σημαντικής συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με το Θέατρο Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ένα έργο που «επιστρέφει» στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ακριβώς 20 χρόνια μετά!
Με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όχι μόνο αφήνει το δικό του στίγμα στον πολιτιστικό ορίζοντα του τόπου, αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζει φέτος, και έναν ξεχωριστό θεσμό, το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος».
Έχοντας μια εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θεσσαλικό Θέατρο, θα φιλοξενηθούν τέσσερις μεγάλες φεστιβαλικές παραγωγές, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, με σκοπό το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» να συνεισφέρει στο πανελλήνιο και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και να ανοίξει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, με το Θέατρο Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αποτελεί την αφετηρία, σε αυτό το όμορφο εγχείρημα.
Για το έργο, για τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με το Θέατρο Τέχνης, αλλά και για το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, μίλησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Κάλμπαρη, η πρωταγωνίστρια Μαρία Ναυπλιώτου, οι ηθοποιοί Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γενατάς και ο υπεύθυνος για τη μουσική σύνθεση του έργου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Η πρεμιέρα του έργου, θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ενώ μια ακόμη παράσταση θα δοθεί και την Κυριακή 23 Ιουλίου, την ίδια ώρα, πριν η «Μήδεια»  ξεκινήσει το ταξίδι της και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Τα εισιτήρια
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.
Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε:
- Ηλεκτρονικά στο Viva.gr, στο link https://www.viva.gr/…/theater/arxaio-theatro-dwdwnis/mideia/
- Στο Ταμείο του Θεάτρου «Καμπέρειο» (11.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.)
- Στο κιόσκι στην Κεντρική Πλατεία (11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ.)
- Στα βιβλιοπωλεία «Χαρτέξ» και «Αναγνώστης».
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 12 ευρώ (μειωμένο). Πληροφορίες - κρατήσεις: 2651-25670 και 6972-445708.
Λίγα λόγια για το έργο
«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη» και την ονειρική. Την ιδανική.
Μέσα από το μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτωνας, Σαπφώ, Θεόκριτος, Αρτεμίδωρος κ.ά.), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης πραγματεύεται το ανεξήγητο του έρωτα. Αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». Μιλάει για τον πόθο, που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή.
Δεκαπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί, ζωντανεύουν επί σκηνής το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Μέσα από τα υλικά του ονείρου μιλούν για τη βαθιά λαχτάρα του ανθρώπου να ενωθεί με το άλλο του μισό. Για «τη βαριά και αθεράπευτη οργή που γεννιέται ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αγαπηθεί».
Με αγγλικούς υπέρτιτλους.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ευστρατίου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Θεοδώρα Τζήμου - Γλαύκη
Χάρης Φραγκούλης - Ιάσονας
Μαριάννα Κάλμπαρη - Τροφός
Αλεξάνδρα Καζάζου - Βάρβαρη
Σύρμω Κεκέ - Γυναίκα της Κορίνθου Α΄
Ιωάννα Μαυρέα - Γυναίκα της Κορίνθου Β΄
Μαρία Ναυπλιώτου - Μήδεια
Αλέξανδρος Μυλωνάς - Κρέοντας
Γεράσιμος Γενατάς - Αιγέας
Κωνσταντίνα Τάκαλου - Άγγελος
Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.
Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο- ακορντεόν).
Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτος (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Ύπατος, Παρθένιος σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]