Το Σ/Κ επιστρέφει το καλοκαίρι ...Στους 40-41°C ο υδράργυρος απο τη Δευτέρα

"Μετά την ανεπανάληπτη για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ο καιρός σιγά σιγά βελτιώνεται με αποτέλεσμα, σταδιακά, να ανεβαίνει η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα. Εξάλλου βρισκόμαστε ακριβώς στην "καρδιά" του καλοκαιριού και όπως ήταν αναμενόμενο, ο καιρός θα εναρμονιζόταν γρήγορα με την εποχή.
Παρ' όλο που ακόμη επικρατεί μια σχετική ψύχρα νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα, σταδιακά ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει και έτσι μέχρι το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται θα είναι αυτές που ορίζει η μέση τιμή για την εποχή.
ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Οι βοριάδες στο Αιγαίο (Μελτέμι) θα πνέουν ισχυροί μέχρι και το Σάββατο. Αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος που οι θερμοκρασίες μέχρι τότε θα κυμανθούν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την εποχή που βρισκόμαστε. Εξάλλου σας έχω πει πολλές φορές ότι το μελτέμι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενεργεί ως φυσικό κλιματιστικό για αρκετές περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέχρι το Σάββατο λοιπόν, οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 6-7 και πρόσκαιρα ανάμεσα στα κανάλια των Κυκλάδων ίσως και 8 μποφόρ τοπικά. Από την Κυριακή όμως το μελτέμι θα έχει την τάση να εξασθενήσει με αποτέλεσμα να χάσει την "μάχη" από τις θερμές αέριες μάζες που παραμονεύουν από την βόρεια Αφρική...
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΥΣ 36-37°C Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Εκτός από κάποιες μπόρες ή ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες που θα εκδηλωθούν αύριο Πέμπτη στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα, ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι καλός. Και όταν λέω καλός, εννοώ σχεδόν αίθριος με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έτσι, το Σάββατο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35-36°C στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα και ενδεχομένως τους 36-37°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΥΣ 38-39°C - ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΖΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ
Λόγω της εξασθένησης των βοριάδων στο Αιγαίο, όπως παραπάνω σας εξήγησα, η Κυριακή θα είναι ακόμα πιο ζεστή ημέρα. Φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C στις ευαίσθητες (ευπαθείς) στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Προφανώς και ακόμη δεν θα μιλάμε για συνθήκες καύσωνα αλλά για μια θερμή εισβολή η οποία βέβαια από τη Δευτέρα θα μετατραπεί σε πιθανό καύσωνα...
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ, Η ΑΛΓΕΡΙΑ, Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ
Η μάχη μεταξύ μελτεμιού και θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική φαίνεται ότι θα χαθεί ολοκληρωτικά πια από την ερχόμενη Δευτέρα. Αποτέλεσμα θα είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία και έτσι θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα στη χώρα μας, διότι οι αέριες μάζες που θα προέρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Λιβύη θα επισκεφτούν τη χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος της κεντροανατολικής Μεσογείου.
ΗΠΙΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ 40-41°C ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΙ 42°C ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ
Δεν φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ότι από τη Δευτέρα θα βιώσουμε έναν ισχυρό καύσωνα. Μάλλον ήπιος θα είναι, τόσο ως προς τη διάρκεια του (ακόμη κρατάω ένα ερωτηματικό για αυτήν) όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Φαίνεται δε, ότι Δευτέρα και ιδιαιτέρως Τρίτη (ίσως και Τετάρτη), οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου θα προσεγγίσουν τους 40-41°C σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές και πιθανώς τους 42°C σε αυτές που είναι ευπαθείς στη ζέστη.
Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσω ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία διότι όπως είναι λογικό, έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές. Αν και εκτιμώ πως πάνω-κάτω η κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τη νέα εβδομάδα θα είναι αυτή που σας προανέφερα"αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος ,σε ανάρτησή του στα social media .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]