10-12 Ιουλίου ..Η Κόνιτσα τιμά τον Άγιο Παΐσιο

Τον Αγιο Παΐσιο τιμά απο σήμερα με τριήμερες εκδηλώσεις μέχρι και  τις 12 Ιουλίου η  ακριτική Κόνιτσα .

Ο Αγιος  Παΐσιος  μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στην Κόνιτσα  και στη συνέχεια μόνασε στην  Ιερά Μονή Στομίου.
Σήμερα  πρώτη μέρα των εκδηλώσεων οι πιστοί  έχουν  την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πατρική του Οικία απο κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως   Δρυϊνουπολεως Πωγωνιανής και Κονίτσης  ,καθώς και να γνωρίσουν το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας ,στο οποίο ο Αγιος είχε την πρώτη του Θεοπτία  σε ηλικία 15 ετών.

Ξενάγηση στο σπίτι Του Αγίου 
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Στην Ιερά Μονή Στομίου 


Μοναδική εμπειρία αποτελεί για τους πιστούς η μετάβαση στην Ιερά Μονή Στομίου ,την Τρίτη 11 Ιουλίου .
Οι πιστοί  διασχίσουν πεζή ,απόσταση  5 χλμ  απο νωρίς  το πρωί   ξεκινώντας απο το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και αφού περάσουν  μέσα απο τη χαράδρα του Αώου θα βρεθούν   στη Ιερά Μονή Στομίου, εκεί  όπου μόνασε για 4 έτη ο Αγιος .
Πρόκειται για μια  άκρως   εντυπωσιακή τοποθεσία  !
Υπενθυμίζεται πως, ο  Αγιος υπήρξε  και  ανακαινιστής του Μοναστηριού  
κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τους αγαθούς κατοίκους των γύρω χωριών, συγκεντρώνοντας εισφορές που του έστελνε η Παναγιά με ευσεβείς ανθρώπους, μαζεύοντας εργάτες, φτιάχνοντας ο ίδιος κουφώματα, πατώματα, στέγες, σαν μαραγκός και μάλιστα από τους καλύτερους!
Μαρτυρίες  μάλιστα που έχουν διασωθεί αναφέρουν ότι συνομιλούσε με άγρια ζώα που κινούνταν στην περιοχή και απαγόρευε τα γλέντια και τα φαγοπότια εντός της Μονής 

 Ξενάγηση Στο κελί του Αγίου 

Οι πιστοί θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ξεναγηθούν  στο  ταπεινό κελί του Αγίου

Οι εκδηλώσεις θα  κορυφωθούν την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην Κόνιτσα ,με δεξίωση στο Δημαρχείο και την προβολή ταινίας για τον Όσιο Παϊσιο και την Κόνιτσα με υπότιτλους στα ελληνικά.

Δενδροκλησιά  αφιερωμένη στον Αγιο 
Γράφει ο Χάρης Ποτέτσης
22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας στο χωριό Αγία Βαρβάρα,χτίστηκε -με πίστη και αγάπη- στο εσωτερικό ενός δέντρου ακολουθώντας τα  βήματα του Άγιου Παΐσιου ,ένα μοναδικό  εκκλησάκι .
Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς) στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται.  Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.
Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δενδροκκλησιά.
Τοποθετήθηκε εικόνα προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου, όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την Αγία Βαρβάρα, πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.




[βίντεο αρχείου epirus-tv-news.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]