ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Εφικτή η πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς το QE

Εφικτή ακόμη και χωρίς την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, στο πλαίσιο συνεδρίου του «Economist», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.
«Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα σ’ αυτή την προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού. Ακόμη, σημείωσε ότι «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά» και συμπλήρωσε πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγορασθούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».
Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί. Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», τόνισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει 'καλή ανάπτυξη' τόσο το 2017, όσο και το 2018».
Όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προόδου», καθώς «παρέχει ένα βαθμό καθαρότητα, τον οποίο δεν είχαμε πριν».
«Επικρατεί πλέον θετικό κλίμα ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι προφανώς δεν διαβάζουν ελληνικές εφημερίδες» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».
Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μνεία έκανε στις ιδιωτικές επενδύσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά την απόφαση του Eurogroup «θα έρθουν και αυτές».
Περιγράφοντας, τέλος, τις προκλήσεις της Ευρωζώνης, ιδιαίτερη σημασία προσέδωσε στους πολιτικούς κινδύνους, προειδοποιώντας πως «όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεμπέρδεψε με πολιτικούς, όπως ο Βίλντερς ή η Λεπέν, είναι βαθιά γελασμένοι». «Αν συνεχίσουμε με μείωση του εθνικού εισοδήματος και με ανεργία, η Ευρωζώνη δεν θα είναι βιώσιμη», είπε.

Τι είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας. Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για να στήσουμε μια καλή ιστορία επιτυχίας (success story) για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα. Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως στη μεσοπρόθεσμή δημοσιονομική στρατηγική «έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα». Πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς να επιστρέψουμε στο 2008».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]