ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ν. Κοτζιάς προς ΥΠ.ΕΞ της FYROM: Χωρίς λύση στο όνομα δεν γίνεται ένταξη στο ΝΑΤΟ

Απέκλεισε την ένταξη της ΠΓΔΜ  (Σκόπια) στο ΝΑΤΟ πριν από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Να σημειωθεί ότι ο  διεθνής Τύπος έχει πλημμυρίσει από άρθρα και συνεντεύξεις που αφορούν την επικείμενη αίτηση των Σκοπίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την διεθνή τους ονομασία FYROM  και με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβάλει άρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί στη συνέχεια ονομασία για το κράτος με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Και στο Ευρωκοινοβούλιο, «απαράδεκτο να αποδίδεται στην Ελλάδα η καθυστέρηση  στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Αναλυτικότερα
Δηλώσεις Κοτζιά για τις διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ και την ονομασία
Η σημερινή δίωρη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του δύσκολου ζητήματος της ονομασίας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αμέσως μετά τη συνάντηση για τη σύνδεσή του θέματος της ονομασίας με την ένταξη των Σκοπίων στο ευρωατλαντικό σύστημα, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς-  του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς; Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».
Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια - και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε την νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».
Παράλληλα  δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού. Για αυτό θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα ξαναπιάσαμε το νήμα με τον Νίκολα, θα το συνεχίσουμε πιο σχεδιασμένα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια, και ο διάλογος και η δημοκρατική διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση. Από την σημερινή συζήτηση δε λύθηκε κανένα ζήτημα, όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Και για αυτή την καλή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».
Σπυράκη στο Ευρωκοινοβούλιο
«Απαράδεκτο να αποδίδεται στην Ελλάδα η καθυστέρηση   στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εξηγώντας γιατί καταψήφισε την έκθεση που αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Όπως διευκρίνισε, το ψήφισμα δεν λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα που διαψεύδουν κατάφορα τον ισχυρισμό ότι το Συμβούλιο δε δίνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα.
«Είναι προφανές», τόνισε η κ. Σπυράκη «ότι ακόμη και στις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ», της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, «αναγνωρίζεται πως η ΠΓΔΜ αυτοεγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία και τον αλυτρωτισμό που καλλιέργησαν οι ηγεσίες».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κατέληξε λέγοντας ότι   «Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία με την Ελλάδα, με μία ονομασία έναντι όλων. Ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να ανοίξει για την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», κατέληξε
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]