Πώς η Eurobank θα λύσει τον γόρδιο δεσμό με τα «κόκκινα» δάνεια

Πριν από λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Καραβίας παρουσίασε σε μία συνεδρίαση των μετόχων τη στρατηγική που έχει εκπονήσει η τράπεζα προκειμένου να λύσει το μείζον πρόβλημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, που διενεργήθηκε σήμερα το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, αφού επισήμανε ότι η επίτευξη των στόχων για το 2017 συνιστά βασική δέσμευση της διοίκησης, περιέγραψε συνοπτικά τις βασικές αρχές, με τις οποίες κινείται η τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank δεν πιστεύει στις οριζόντιες λύσεις αλλά στην εξατομικευμένη προσέγγιση με εφαρμογή διαφορετικών λύσεων που ταιριάζουν ανά περίπτωση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους.

Επιπρόσθετα, η στρατηγική της τράπεζας δίνει έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις, που έχουν διενεργηθεί σε ορισμένους κλάδους και βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποιους άλλους (π.χ. ΜΜΕ, τουρισμός, τρόφιμα, εμπορία αυτοκινήτων).

Εκτεταμένη αναδιάρθρωση επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, η αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία

Ο κ. Καραβίας επισήμανε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως προς τον εμπλουτισμό του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο νόμος για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών παρέχει νέες δυνατότητες καθώς για κάθε οφειλέτη γίνονται πλέον γνωστές οι συνολικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ., αλλά και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ενώ σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

«Βέβαια, η υλοποίησή του στην πράξη αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του που θα χρήζουν βελτίωσης» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Περαιτέρω, ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέψει στη Eurobank να κινηθεί ταχύτερα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα

Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις μεθόδους που παρέχει πλέον ο πτωχευτικός κώδικας επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πραγματικές περιπτώσεις, η Eurobank μπορεί να προχωρήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Βέβαια, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Χρηματοδότηση κάθε σοβαρού επενδυτικού σχεδίου

Για τις υγιείς εταιρείες, η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου όπως και ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος σημαίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Eurobank εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, γιατί αυτές θα στηρίξουν τα έσοδα της τράπεζας στο μέλλον.

«Δεσμεύομαι ότι για κάθε τέτοιο σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα έχει αξιοποιήσει όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς EBRD, IFC, EIB, EIF, εξασφαλίζοντας πιστωτικές γραμμές €500 εκατ. συνολικά.

Την τελευταία διετία, διοχέτευσε την παραπάνω ρευστότητα με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Διατηρεί και αναπτύσσει την παρουσία της σε Βουλγαρία και Κύπρο

Ξεχωριστής σημασίας αναφορά διενεργήθηκε από τον κ. Καραβία για τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, οι οποίες συνεισέφεραν στη χρήση 2016 τα 45 από τα 230 εκατ. ευρώ των κερδών.

Πρόκειται για δραστηριότητες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Eurobank για το μέλλον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, καθώς θα διατηρήσει ουσιαστική περιφερειακή παρουσία. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής (σ.σ. βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός για την Bancpost) επιτυγχάνεται η δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περιορισμό των διεθνών δραστηριοτήτων.

Τέλος, η Eurobank θα διατηρήσει τις θυγατρικές της σε Βουλγαρία και Κύπρο, των οποίων οι οικονομίες πέρυσι παρουσίασαν θετική εικόνα που αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η πέμπτη τράπεζα στη χώρα, στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών χρόνο με τον χρόνο, η Eurobank Private Bank, Luxembourg έχει σταθερές επιδόσεις, κάτι που ισχύει και για τις δραστηριότητές μας στη Σερβία
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]