Άμεσα λύση για το όνομα των Σκοπίων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο | ΝΔ: Συμφωνούμε

Πιέσεις για την ανεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ασκεί το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συναντήθηκε χθες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδα. Μετά τον ΥΠ.ΕΞ κ. Κοτζιά και ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, κ. Κουμουτσάκος, αναγνωρίζουν το καλό κλίμα για διαπραγματεύσεις εκ μέρους της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και τάσσονται υπέρ της ταχείας επίλυσης του θέματος της ονομασίας.
Ειδικότερα:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των εκθέσεων προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια απευθύνει έκκληση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξουν πρωτοβουλίες μαζί με την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ, με σκοπό «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα «απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».
Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ίβο Βάιτζλ από τη Σλοβενία δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επέτρεψαν στη χώρα να διεξάγει εκλογές με διαφάνεια και να ξεπεράσει την παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία υιοθέτησης των προτύπων, αξιών και αρχών της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Κουμουτσάκος: Αναγκαία μια λύση στο θέμα της ονομασίας σύντομα
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολα Ντιμιτρόφ, είχε ο  Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ακολούθως δήλωσε:
«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα. Συζητήσαμε για την πορεία των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές τους. Επίσης, συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή.
Είναι θετικό ότι από τη νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων εκπέμπεται ένα μήνυμα μετριοπάθειας, ένα μήνυμα πιο εποικοδομητικό, πιο παραγωγικό από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Αυτό είναι καλό. Είναι καλό για την ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων. Για όλα τα ζητήματα που τις απασχολούν. Αυτό, όμως, αφορά στην ατμόσφαιρα. Η ουσία είναι κάτι διαφορετικό. Το πώς θα διαμορφωθεί η ουσία θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Εμείς, όπως ξέρετε, πιστεύουμε στην ανάγκη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν υπάρχει πραγματικά θετική πολιτική βούληση».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]