Ιωάννινα:Γενική Συνέλευση του Σωματείου Επισιτισμού για φλέγοντα ζητήματα του κλάδου

Το Δ.Σ της Ένωσης υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων συνεδρίασε στις 16 Ιουνίου, συζήτησε για την κλιμάκωση του αγώνα και της δράσης του σωματείου και αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα  του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού Αττικής.
Η ίδια η κατάσταση στον κλάδο και στη δική μας περιοχή μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση του αγώνα μέχρι και για απεργία για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη.
Καλούμε και εμείς με τη σειρά μας την Ομοσπονδία να πάρει απόφαση για απεργία, τα συνδικάτα επισιτισμού – τουρισμού σε όλη τη χώρα, τα Εργατικά Κέντρα.
Κανένας από εμάς δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτά που ζούμε.
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κουραστήκαμε να ακούμε:
Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που έχει κερδοφορία σε όλα τα χρόνια της κρίσης.
Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, σε αυτόν στηρίζονται οι κυβερνήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, του κρατικού προϋπολογισμού, κοκ.
Η ανάπτυξη στον τουρισμό είναι αυτή που θα ανοίξει θέσεις εργασίας στον ίδιο τον κλάδο και σε μια σειρά άλλους κλάδους που είναι παρεμφερείς σε αυτόν.
Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν ωφέλησαν όλους εμάς τους εργαζόμενους στον κλάδο! Όχι μόνο δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, στην πραγματικότητα εμείς τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή.
Αυτή είναι η κατάσταση στον κλάδο με μερικά παραδείγματα που συμβαίνουν τώρα στον κλάδο και στην περιοχή μας:
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζουν με την εντατικοποίηση, τα ελαστικά ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί τους όχι μόνο δεν αντιστοιχούνται με τα κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων, αλλά συμπιέζονται όλο και πιο πολύ στα όρια της φτώχειας.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξακολουθούν να ζουν με 5 μήνες δουλειά και 7 μήνες ανεργία.
Οι πρακτικάριοι στα ξενοδοχεία δουλεύουν τζάμπα και μάλιστα καλύπτοντας οργανικές θέσεις.
Σε μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις το ωρομίσθιο όλο και μικραίνει, μέχρι και 1,90€ την ώρα, τα δώρα δε δίνονται ή αν δίνονται ζητούνται πίσω.
Οι συμβάσεις εργασίας συνολικά όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά και εκεί που στα χαρτιά τηρούνται, στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να υπογράφουν μεγαλύτερες συμβάσεις και να αμείβονται με λιγότερα χρήματα.
Η απλήρωτη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και στο όνομα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, με την ανεργία να αγγίζει πάνω από 1 εκατ. πλέον, οι εργοδότες απολαμβάνουν την ανοχή των εργαζόμενων και βρίσκουν πεδίο να χαμηλώσουν κι άλλο τον πήχη.
Τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο (ιδιαίτερα στο κομμάτι των ντελίβερι) δεν είναι «η κακιά η ώρα». Η μη ασφαλιστική κάλυψη, η εντατικοποίηση για γρήγορες παραδόσεις, η χρήση μεταφορικών μέσων χωρίς τακτικό έλεγχο  από συνεργείο είναι αυτά που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα, δυστυχώς και θανατηφόρα.
Λέμε «ΦΤΑΝΕΙ! ΩΣ ΕΔΩ!» και καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να πάψουν να έχουν την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς τη δική μας συμμετοχή, χωρίς τη δική μας οργάνωση, χωρίς τη δική μας πίεση.
Με την απεργία να δείξουμε ότι ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ δε δουλεύει τίποτα, δε βγάζουν κέρδη.
Η Ομοσπονδία να αφουγκραστεί την αγωνία των εργαζόμενων και να στηρίξει την κλιμάκωση του αγώνα. Να πάρει απόφαση για απεργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη καλύπτοντας έτσι τους εργαζόμενους που θέλουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για μια αξιοπρεπή ζωή.  
Όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωματείου τη Δευτέρα στις 3 Ιούλη και ώρα 17:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]