ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στο βηματισμό των έντονων διεργασιών στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με ζητούμενο την κυριαρχία στο χώρο της «κεντροαριστεράς» θα κινηθεί το προγραμματικό και πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν το απόγευμα στο ΣΕΦ.

Ζητούμενο του συνεδρίου τόσο η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας όσο και κυβερνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Στο συνέδριο θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, όπως επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα για συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ μιας και σε επίπεδο ΕΕ ο πρωθυπουργός συνεργάζεται στενά με Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η έναρξη θα γίνει με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στην ΔΗΣΥ όπως ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΔΗΣΟ και Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ. Αναμένεται να μιλήσουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος όπως και οι πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Τάσος Γιαννίτσης. Το λόγο θα πάρει και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης «ΜΕΤΑρρυθμιστές» που διαλαλούν την ανάγκη για ενιαίο φορέας της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν αποκλείεται να είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης που συμμετέχει στην κίνηση «Ώρα Αποφάσεων», αλλά δεν θα παραστούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης που επίσης συμμετέχουν στην ίδια κίνηση.

Οι διεργασίες και οι παρεμβάσεις πυκνώνουν τόσο εντός όσο και εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε κείμενό του, τάσσεται υπέρ εντός νέου φορέα με εκλογή αρχηγού από τη βάση και διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πλέον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, με άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναπαράγοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, σημειώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εν δυνάμει αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας». Συμπληρώνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει ευθύνη, να «συζητήσει με τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα άμεσα, στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας». Ξεχωρίζει μάλιστα την απλή αναλογική ως πλευρά που μπορεί να συντελέσει «στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας προγραμματικής συμμαχίας», καθώς «διευκολύνει την οικοδόμηση συμμαχικών κυβερνήσεων». Ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, σε άρθρο του στα «Νέα», ουσιαστικά καλεί τον «ενιαίο» ΣΥΡΙΖΑ και το «ενιαίο» ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν «τις τεχνητές πολώσεις, να συνεγείρουν τη νέα γενιά και να καταθέσουν στον ελληνικό λαό κοινό πρόγραμμα σοσιαλιστικής δημοκρατικής αριστερής διακυβέρνησης». Η «Αυγή», από την πλευρά της, αφιέρωσε το χτεσινό κύριο άρθρο της στις σχετικές διεργασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία αναδιάταξης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθούν «συμμαχίες στην ευρύτερη Αριστερά σε κοινωνικό επίπεδο», των οποίων «έπονται» οι πολιτικές συνεργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο συνέδριο της ΔΗΣΥ και ειδικότερα στα διάφορα θεματικά «εργαστήρια πολιτικής» που θα λειτουργούν παράλληλα θα πάρουν μέρος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]