Απο σήμερα το Καλπάκι έχει τον Τοπικό Αστυνόμο του!

Έναρξη λειτουργίας του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων

Με αφορμή την έναρξη του νέου αυτού θεσμού πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή αγιασμού


Ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Ο Τοπικός Αστυνόμος έρχεται για να βελτιώσει την ποιότητα του επιπέδου της εξυπηρέτησης των πολιτών και να επιλύσει ζητήματα καθημερινότητας που τους απασχολούν και εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως θεσμός επικεντρώνεται στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, στο πλαίσιο ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κοινωνικής συμπόρευσης και συνεργασίας του αστυνομικού με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς που τις εκπροσωπούν.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού πραγματοποιήθηκε σήμερα (14-06-2017) το μεσημέρι, τελετή αγιασμού, στο παλαιό Δημαρχείο Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου.

Στην παραπάνω τελετή, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της λειτουργίας του θεσμού στη συγκεκριμένη περιοχή, ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές που βοήθησαν στην υλοποίηση του θεσμού και τέλος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον Τοπικό Αστυνόμο, να τον εμπιστευτούν και να τον αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος αναφέρθηκε στις ειδικότερες αρμοδιότητες του Τοπικού Αστυνόμου.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης τόνισε τη συνεισφορά του νέου αυτού θεσμού στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και στην επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητάς τους και υπογράμμισε την άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Αστυνομίας ενώ η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασία Τύρου – Ούζα, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στη σημασία λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού και στην συνεισφορά του στην εμπέδωση της ασφάλειας και στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και τοπικής κοινωνίας.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου, εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Δήμος Πωγωνίου για τον "Τοπικό Αστυνόμο"
Με τα εγκαίνια του θεσμού ξεκίνησε και τυπικά από σήμερα το έργο του Τοπικού Αστυνόμου στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου.
Ο τοπικός αστυνόμος αποτελεί ένα νέο θεσμό για την ελληνική αστυνομία σε μία προσπάθεια να υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας. Στον αρχικό σχεδιασμό δεν περιλαμβάνονταν ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου, ωστόσο το σχετικό αίτημα που απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, βρήκε ευήκοα ώτα καθώς έγινε άμεσα αντιληπτή η ανάγκη των κατοίκων της περιοχής του Πωγωνίου, ιδιαίτερα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας,  για εξυπηρέτηση σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωσης της αστυνομικής προσφοράς.
Για το θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου μίλησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Κων/νος Σκούμας που σημείωσε βασική πολιτική αρχή της ΕΛ.ΑΣ. είναι να βρίσκεται ο αστυνόμος δίπλα στους πολίτες και ευχαρίστησε το Δήμο Πωγωνίου για την συνεργασία. «Ευχαριστούμε το Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη για την αγαστή συνεργασία και την υλικοτεχνική υποστήριξη για τη λειτουργία του θεσμού στην περιοχή του Πωγωνίου» σημείωσε.
Το Δήμαρχο Πωγωνίου ευχαρίστησε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Βασιλάκος που υπογράμμισε ότι σε λίγες μέρες ο τοπικός αστυνόμος θα αποτελεί τον άνθρωπο της ευρύτερης περιοχής. «Ο Τοπικός Αστυνόμος θα βοηθήσει στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και καλώ όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν το θεσμό» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης έκανε λόγο για ένα θεσμό που φέρνει ελπίδα σε μία περιοχή που ταλανίζεται κι ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία αλλά και την φυσική ηγεσία της αστυνομίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου. «Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου διεκδικήσαμε την παρουσία του στην περιοχή κι ευχαριστώ το Υπουργείο και την Αστυνομία για την ανταπόκριση. Ο Τοπικός Αστυνόμος θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων όλου του Δήμου Πωγωνίου. Θα είμαστε στο πλευρό του για ό, τι χρειαστεί και του ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε παράλληλα στις διαμαρτυρίες από την πλευρά του Δήμου σχετικά με την ελλιπή φύλαξη της περιοχής σημειώνοντας ότι αυτές αφορούν στην πολιτική ηγεσία. «Διαμαρτυρόμαστε στο Υπουργείο με μοναδικό στόχο να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία ότι η Αστυνομική Διεύθυνση θα πρέπει να βοηθηθεί στο έργο της. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι σημαντικές και υπερβάλλουν εαυτόν καθώς εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πιέζουμε την κεντρική εξουσία για να βοηθηθούν ώστε να επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο» δήλωσε.
Την ύπαρξη του θεσμού χαιρέτισε και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νατάσα Τύρου – Ούζα που έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία για την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ καλή αρχή ευχήθηκαν στον Τοπικό Αστυνόμο ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Κωνσταντίνος Κίτσιος και ο Πρόεδρος των Αξιωματικών κ. Θεόδωρος Παλαιοπάνος.
Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της υπηρεσίας, ο Δήμος Πωγωνίου έχει διαθέσει γραφείο στο παλιό Δημαρχείο το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο ενώ στο Τοπικό Αστυνόμο θα διατεθεί και όχημα του Δήμου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών.
Τις υπηρεσίας του Τοπικού Αστυνόμου έχει αναλάβει ο Αρχιφύλακας κ. Κωνσταντίνος Γιώτης, ο οποίος θα:
1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.
2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες -επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.
3) Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.
4) Υποβάλλει, καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.
5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]