Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σόιμπλε, αλλά χωρίς αλλαγή στάσης!

Η πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών Λεμέρ για σύνδεση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, δεν φαίνεται να συγκινεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δεν θέλει για κανένα λόγο συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος που θα τον υποχρέωνε να πάει στη γερμανική Βουλή εν μέσω του προεκλογικού αγώνα.
Στο επιτελείο του Σόιμπλε εκφράζεται βέβαια αισιοδοξία ότι το επικείμενο Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για διασαφήνιση όμως των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μηδέν σχολιασμός.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βασίζεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - όπως έχουν υποσχεθεί ο Σόιμπλε και η Μέρκελ στη γερμανική Βουλή- αλλά να πληρώσει στο τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον τότε θα έχει ξεκαθαριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ταυτόχρονα το υπουργείο του Σόιμπλε είναι επιφυλακτικό στην κινητικότητα που εκδηλώνεται από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών παρά την καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών. Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έλεγε στα ΝΕΑ ότι είναι απίθανο να υποχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τις αποφάσεις για το χρέος που έχουν ήδη ληφθεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι τα μέτρα για το χρέος παραπέμπονται στο τέλος του προγράμματος.
Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν είναι σίγουρο ότι Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα και το θέμα θα οδηγηθεί για πολιτική λύση στο Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.
Το άλλο ενδεχόμενο είναι να προωθήσει ο Σόιμπλε αναβαθμισμένη εκδοχή της πρότασης που κατέθεσε στο Eurogrpoup της 22 Μαίου και η οποία δικαίως είχε απορριφθεί από τον κ. Τσακαλώτο. Το ερώτημα είναι αν θα είναι τόσο αναβαθμισμένη ώστε να ικανοποιεί, έστω μερικώς, και τους ελληνικούς στόχους.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]