ΟΟΣΑ: Αύξηση της απασχόλησης κατά 2% μέχρι και το 2018 στην Ελλάδα

Περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης (στις ηλικίες 15-74 ετών) κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2017-2018, προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ. Στην ετήσια έκθεσή του εκτιμά ότι το ποσοστό απασχόλησης το οποίο αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, θα φθάσει στο 48% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), «μετά από μία παρατεταμένη και βαθειά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εστιάζουν στην καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας», σημειώνει η έκθεση.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανερχόταν στο 23,2% τον Φεβρουάριο και είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. «Παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει μεγάλο μέρος της αύξησης της ανεργίας που προκλήθηκε από τη βαθειά κρίση», σημειώνει η έκθεση. Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων (48% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 έναντι 12,1% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ). «Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι θα είναι δύσκολη πρόκληση η επάνοδος όλων μακροχρόνια άνεργων στην εργασία», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, το υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης έχουν η Ισλανδία (78% στο τέλος του 2016) και η Ελβετία (74%), ενώ χαμηλά ποσοστά έχουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, η Ιταλία είχε ποσοστό 50% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και προβλέπεται να μείνει σε αυτό το επίπεδο στο τέλος του 2018, η Ισπανία είχε 53% με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 56% και η Γαλλία 55% με πρόβλεψη να μείνει στα ίδια επίπεδα.
Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ άνιση
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ άνιση.
 Σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο ποσοστό απασχόλησης των χωρών του ΟΟΣΑ, στις ηλικίες από 15 -74 ετών, αναμένεται να φθάσει το 61,5% στο τέλος του 2018 από 60,9% που ήταν υψηλό επίπεδο στο τέταρτο τρίμηνο του 2007. «Ωστόσο, οι άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βλέπουν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι και το ποσοστό των θέσεων εργασίας μεσαίων δεξιοτήτων έχει μειωθεί», σημειώνει η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αγορά εργασίας στις χώρες - μέλη του θα συνεχίσει να βελτιώνεται έως τουλάχιστον το τέλος του 2018 και ότι στο τέλος του έτους αυτού θα απασχολούνται 47 εκατομμύρια περισσότερα άτομα από ότι στο τέλος του 2007. Οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι κατά 12 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του πρώτου τριμήνου του 2010 και οι νέοι άνεργοι είναι λιγότεροι κατά 3,8 εκατομμύρια. Το μέσο ποσοστό ανεργίας των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 5,7% στα τέλη του 2018 (36 εκατομμύρια άνεργοι) από 6,1% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 (38 εκατομμύρια άνεργοι).
«Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ άνιση. Το ποσοστό απασχόλησης είναι πιθανόν να είναι το 2018 μόνο 1% υψηλότερο από τα προ της κρίσης επίπεδα. Μεγάλα ελλείμματα σε θέσεις εργασίας θα υπάρχουν σε κάποιες χώρες, κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Ακόμη και στις χώρες που έχει ανακάμψει η απασχόληση, η αύξηση των μισθών παραμένει υποτονική», σημειώνει η έκθεση.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]