Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν τελικά να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις...
30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία και θα αναγκαστούν να τις καταθέσουν εντός του Ιουλίου.

Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων στο Taxisnet, από τις 6 Απριλίου που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής των δηλώσεων μέχρι και χθες, εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά αργοί, με αποτέλεσμα σήμερα, 4 ημέρες πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, να απομένουν ακόμη για υποβολή περίπου 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις!

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες αργά το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι τελικά θα υποβληθούν φθάνει τα 6,2 εκατομμύρια. Για να κατατεθούν όλες αυτές οι δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου θα πρέπει, πλέον, κάθε μέρα στο Taxisnet να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περί τις 475.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να υποστηριχθεί τεχνικά. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει κανονικά η προθεσμία θα έχουν υποβληθεί περίπου 5.000.000 δηλώσεις και θα απομένουν ακόμη προς αποστολή άλλες 1.200.000.

Προς… επιμήκυνση

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού φορολογουμένων που κινδυνεύουν πλέον να μην προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί, εντός των προσεχών τριών ημερών, να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής. Χθες, η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, προανήγγειλε ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μιλώντας στον Realfm 97,8, η υφυπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα αιτήματα φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων. Επιβεβαίωσε δε ότι πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η νέα προθεσμία να λήγει το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αναρτηθεί χθες το πρωί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1 Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 4.125.012 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 66,5% του συνόλου των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος (περίπου 6,2 εκατομμύρια).

2 Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν εκκαθαριστεί 4.103.963 δηλώσεις και είχαν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα. Από τα σημειώματα αυτά:

* 1.605.067 ή 39,11% του συνόλου είναι χρεωστικά και αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή συνολικού ύψους 1.633.173.793 ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πληρωτέο ποσό φόρου ύψους 1.017,51 ευρώ.

* 659.193 ή 16,06% του συνόλου είναι πιστωτικά και αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 222,42 εκατ. ευρώ. O μέσος όρος επιστροφής φόρου ανέρχεται σε 337,41 ευρώ.

* 1.839.703 ή 44,83% του συνόλου είναι μηδενικά.

Οι εκπρόθεσμοι

Σημειώνεται ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι η πρώτη και η τελευταία. Οσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.

[via]

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]